Hyppää sisältöön

Taas uusia suunnitelmia Vaasan akkuteollisuusalueelle: Suomen Malmijalostus ja Epsilon Advanced Materials yhteistyöhön

Vaasan kaupunki ja tehdashanketta selvittävät yhtiöt tiedottavat suunnitelmista. Anodimateriaalitehtaan YVA-menettely pyritään käynnistämään ensi vuoden alussa. Myös taloudellis-tekninen selvitystyö aloitetaan pian.

Laajametsän kyltti Vaasassa.
Akkuteollisuudelle on varattu Vaasassa rakennusaluetta. Kuva: Vaasan kaupunki
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Malmijalostus ja Epsilon Advanced Materials ovat solmineet aiesopimuksen, jonka puitteissa yhtiöt arvioivat mahdollisuuksia perustaa Vaasaan anodimateriaalitehdas, tiedottaa Vaasan kaupunki.

Tehtaalle on varattu GigaVaasa-alueen tontti, joka vapautui Grafintec Oy:n ja Epsilon Advanced Materialsin yhteistyön loputtua elokuussa.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry on aiesopimukseen tyytyväinen.

– Aika näyttää miten tässä käy. On monta asiaa, jotka täytyy ottaa huomioon. Niiden keskustelujen perusteella, joita meillä on ollut, tahto on todella kova edetä ja edetä suhteellisen nopeastikin tässä asiassa, Häyry sanoo.

Akkutehdastoiminnalle kaavoitetulla GigaVaasan alueella on infran rakentamista jatkettu. Häyryn mukaan kaikista alueen tonteista käydään tällä hetkellä keskustelua usean toimijan kanssa.

Häyry arvioi, että nyt julkistetun aiesopimuksen lisäksi hyviä uutisia on luvassa alueelta lisää ensi vuoden alkupuolella.

Selvitystyöt alkuun

Vaasan tiedotteen mukaan tonttivaraus hyväksyttiin Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa lokakuun alussa. Yrityksen varaama tontti sijaitsee lähellä FREYR Batteryn akkukennotehdasta varten varaamaa tonttia.

Tehdashanketta koskeva yhteistyö alkaa ympäristövaikutusten arviointiohjelman valmistelulla.

Tavoitteena on käynnistää YVA-menettely alkuvuodesta 2023 jättämällä YVA-ohjelma yhteysviranomaiselle. Epsilon on jo tunnistanut GigaVaasan teollisuusalueelta tontin, jolle voidaan rakentaa noin 50 000 tonnin vuosikapasiteetin anodimateriaalitehdas.

Yhtiöt aloittavat lähiaikoina myös tehdasta koskevan alustavan teknis-taloudellisen selvitystyön. Ensivaiheena työssä tarkastellaan anodimateriaalin tuotantokapasiteettia, joka vastaa vuositasolla noin 10 GWh:n akkutuotantoa ja noin 200 000 sähköauton määrää, tiedottaa Suomen Malmijalostus. Toisena vaiheena tarkastellaan kapasiteettia, joka vastaa 50 GWh:n akkutuotantoa ja noin 1 miljoonan sähköauton määrää.

Lisää: Akkutehdas tulee, ei tulekaan – akkuteollisuuden takapakit eivät huoleta työ- ja elinkeinoministeriössä: "Pienten asioiden pitää loksahtaa kohdalleen"

Vastataan kasvuun

Suomen Malmijalostus puolestaan tiedottaa, että se on sopinut Epsilon Advanced Materialsin kanssa yhteistyöstä, jonka puitteissa yhtiöt arvioivat mahdollisuuksia perustaa Vaasaan anodimateriaalitehdas.

Suomen Malmijalostus arvioi, että litiumioniakkujen ja niiden valmistuksessa tarvittavien akkumateriaalien Euroopan markkinan arvioidaan kasvavan jopa 45,8 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla ennustejaksolla 2022–2029. Tämä tarjoaa yrityksille uudenlaisia mahdollisuuksia kehittää teollista toimintaa Suomessa ja Euroopassa.

Akkuliiketoiminnan johtaja Vesa Koivisto Suomen Malmijalostukselta toteaa tiedotteessa, että Eurooppaan on tällä hetkellä suunnitteilla noin 1 200 gigawattitunnin akkukennotuotanto tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, mikä edellyttää vahvaa akkumateriaalien tuotantoa.

– Olemme Epsilonin kanssa ensimmäisten joukossa aloittamassa litiumioniakkujen anodimateriaalin tuotantoa koskevan hankkeen. Suomen Malmijalostuksen näkökulmasta tämä hanke täydentää jo pidemmällä olevia katodimateriaalihankkeitamme, Koivisto sanoo.

Myös Epsilon Advanced Materialsin toimitusjohtaja Vikram Handa arvioi, että yhteistyö Suomen Malmijalostuksen kanssa käynnistyy maailmanlaajuisesti tarkastellen hyvään aikaan. Handan mukaan yhteistyön tavoite on rakentaa Eurooppaan kestävän akkuekosysteemin toimintaympäristöä.

– Maailma on siirtymässä kohti sähköistä ekosysteemiä, mikä moninkertaistaa akkujen kysynnän. Odotamme maailmanlaajuisesti akkuarvoketjuun tehtävien investointien kasvavan ja paikallisen akkuvalmistuksen vahvistuvan investointien myötä, Handa sanoo.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 29. lokakuuta klo 23 asti.

Enemmän aiheesta:

Vaasan tehdashanke herättää kysymyksen akkuteollisuuden vastuista ja riskeistä – erikoistutkija Susanna Horn: "Akkuarvoketjun ympäristöllinenkin kestävyys on pystyttävä arvioimaan etukäteen"

Akkuala käy kuumana, ja Vaasa uskoo nousevansa yhdeksi isoista tekijöistä Euroopassa

Vaasaan akkuteollisuutta kaavailevan yhtiön luontoarvot kiistan kohteena Itä-Suomessa – ei vaikuta Pohjanmaan hankkeeseen, vakuuttavat yritys ja kaupunki

Suosittelemme