Hyppää sisältöön

Virallisissa testeissä todetaan yhä 160–180 koronatartuntaa viikossa Keski-Pohjanmaalla: ”Riskiryhmien kannattaa käyttää maskia väkijoukoissa”

Soite haluaa siirtää tartuntatautipäivärahaa varten tehtävät koronatestit työterveyteen.

Lähihoitaja Maria Ruotsala ottaa koronanäytettä autossa istuvalta ihmiseltä.
Koronatestejä otetaan nyt infektiopoliklinikalla ja yhteispäivystyksessä, drive in -testaus voidaan tarvittaessa ottaa nopeasti käyttöön. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusien koronatartuntojen määrä on pysynyt pitkään ennallaan Keski-Pohjanmaalla.

Viikoittain maakunnassa todetaan 160-180 uutta tartuntaa. Suurin osa tapauksista todetaan kuitenkin kotitesteillä, jotka eivät näy terveydenhuollon tilastoissa.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on vaihdellut viime aikoina kolmen ja kymmenen potilaan välillä, mutta moni heistä on ollut hoidossa muun syyn kuin koronan takia.

Infektiolääkäri Arto Niemisen mukaan koronaviruksen uusin omikron-muunnos aiheuttaa lievemmän taudin ja myös riskiryhmien hyvä rokotesuoja vähentää sairaanhoidon kuormitusta.

– Riskiryhmäläisten kannattaa käyttää edelleen maskia sellaisissa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä koolla. Rokotuksilla on ollut erittäin hyvä suoja vakavaa tautimuotoa vastaan ja se näkyy tämän hetken koronatilanteessakin.

Soite pyrkii jatkossa aiempaa enemmän kohdistamaan koronatestaukset riskiryhmäläisille ja sote-alan työntekijöille.

Tartuntatautipäivärahaa varten tarvittavat koronatestaukset halutaan ohjata työnantajien kustannettavaksi työterveyteen.

Tällä hetkellä koronatestejä otetaan infektiovastaanotolla ja yhteispäivystyksessä. Drive in -testaus on mahdollista ottaa helposti käyttöön, jos tarve lisääntyy.

Suosittelemme