Hyppää sisältöön

Kemissä teatteriyhdistys esittää vuoden aikalisää toimintansa aloittamiseen – tilakysymys on yhä ratkaisematta

Teatteriyhdistyksen mukaan sillä ei ole resursseja alkaa pyörittää teatteria ensi vuoden alusta, koska toimivia tiloja ei ole. Yhdistys esittää, että teatteri jatkaisi kunnallisena vielä vuoden.

Kemin teatterin tulevaisuus on ollut tapetilla vuosia. Epävarmuus näyttää tässä vaiheessa yhä jatkuvan. Kuvassa näyttelijät Satu Tala ja Johanna Virsunen näytelmässä Ihmeellinen maalari. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kemin teatteritoiminnan jatkaminen on saanut taas uuden käänteen. Meri-Lapin teatteriyhdistys esittää toimintansa aloittamiseen vuoden aikalisää.

Kemin kaupungin ja Meri-Lapin teatteriyhdistyksen neuvottelut kumppanuussopimuksesta ovat rauenneet. Koko syksyn puitavana ollut sopimus oli esillä torstaina Kemin hyvinvointilautakunnassa.

Teatteriyhdistys ilmoitti kuitenkin, että sillä ei ole resursseja alkaa pyörittää teatteria suunnitellusti ensi vuoden alusta, koska tilakysymys on yhä ratkaisematta. Yhdistyksellä ei ole rahaa eikä takuita teatteritiloiksi suunnitellun entisen pankin remonttiin.

Yhdistys esittää hyvinvointilautakunnalle, että teatteri jatkaisi Kemissä kunnallisena vielä ensi vuoden, jonka aikana tilakysymys saataisiin ratkaistua. Lautakunta pitää ylimääräisen kokouksen asian tiimoilta ensi viikolla.

Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Mauri Latvala sanoo, että kumppanuussopimuksella ei olisi pystytty tässä vaiheessa takaamaan edellytyksiä aloittaa teatteritoiminta.

– Yhdistyksellä ei ole varoja. Kaupungilta saatava 370 000 euron avustus ja 730 000 valtionosuus menee pääosin palkkakuluihin, mitä valtionosuus edellyttääkin. Teatterilta edellytetään myös esityksiä ja lipputuloja, joiden saamiseksi tarvitaan esitystilat.

Tilaongelma on ollut mahdollista ratkaista jo aiemmin

Kemin kaupunginvaltuusto päätti viime toukokuussa, että hyvinvointilautakunta käynnistää hallintomuutoksen valmistelun siten, että Kemin kaupunginteatteri jatkaa toimintaansa yhdistyspohjaisena vuoden 2023 alusta.

Muutosta piti päätöksen mukaan valmistella teatterin laatiman palvelu- ja tuotantamallin mukaisena.

– Teatterin palvelu- ja tuotantamallissa tärkeä asia tietysti on ollut se, että teatterilla on toimivat tilat. Tämän tilakysymyksen kanssa on painittu nyt vuosia eikä ratkaisua ole vieläkään, sanoo vs. teatterinjohtaja Petri Jäärni.

Yhtenä vaihtoehtona esillä on ollut sekin, että pankkikiinteistön omistaja remontoisi tilan ja teatteri kuolettaisi remonttivelkaansa vuokran ohessa. Tuo tarjous on tehty ennen kuin kaupunginteatterista tuli yhdistys.

”Tämä on tahtokysymys”

Kaupungilla olisi myös ollut mahdollisuus remontoida teatterille tilat jo aiemmin. Jos näin olisi tehty, olisi yhdistyksen asettuminen vuokralaiseksi nyt vaivattomampaa. Vuosi sitten Pankin remontoinnin kustannuksiksi on arvioitu noin 350 000 euroa.

– Yksi mahdollisuus edelleen on, että kaupunki investoi tilat, joita yhdistys sitten vuokraa. Jotenkin asia on ratkaistava. Totuus on kuitenkin, että ilman tiloja yhdistys ei voi toimia, kuten siltä edellytetään, vs. teatterinjohtaja Petri Jäärni sanoo.

Kemin hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Pirita Hyötylää(sd.) nykytilanne harmittaa.

– Tottahan teatterilla pitää tilat olla. Tämä on tahtokysymyskin, kun remontissa kyse ei ole edes kovin isosta investoinnista. Miljooniakin on tässä kaupungissa liikuteltu, Hyötylä toteaa.

Aiheesta enemmän:

Kemin teatteritoimintaan saadaan ehkä selvyyttä tänään: kumppanuussopimusta on viime viikot hiottu ja asia on nyt hyvinvointilautakunnassa

Teatteritoiminta myllätään uuteen uskoon Kemissä – remontilla alkaa jo olla kova kiire

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle