Hyppää sisältöön

Ilmoitus malminetsintävarauksesta sai iittiläisen kyläaktiivin vakavaksi: ”Tämä ei pelkästään huolestuta, vaan järkyttää”

ElementX Finland -yhtiön varaus umpeutuu elokuussa 2024. Varaus ei vielä oikeuta etsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen. Iittiläinen kunnanhallituksen jäsen Seppo Lehtinen on järkyttynyt suunnitelmista.

Kartta, jossa näkyy muun muassa Heinola, Sinilähde, Vierumäki ja Vuolenkoski. Konniveden alalaidassa on merkitty punaisella kuviolla alue, jolle malminetsintäyhtiö on tehnyt varauksen.
Varausilmoituksen alue on merkitty karttaa punaisella. Ilmoitus ei oikeuta malminetsintään, vaan se antaa etuoikeuden hakea malminetsintälupaa. Kuva: Yle
Petri Niemi

Pohjois-Iittiin ja Heinolaan tehty ilmoitus malminetsintävarauksesta hermostuttaa paikallisia asukkaita.

ElementX Finland -yhtiön varausilmoitus koskee Vuolenkosken pohjoispuolella, Konniveden eteläosassa sijaitsevaa aluetta.

Iitin kunnanhallituksen jäsen Seppo Lehtinen (Aito Iitti -ryhmä) näkee, etteivät yhtiön suunnitelmat sovi mitenkään yhteen alueen luonnonarvojen kanssa.

– Tämä on kuin märkä rätti kasvoille. Ulkomaiset tahot tulevat piirtelemään viivoja meidän yhteisten alueidemme päälle. Tämä ei pelkästään huolestuta, vaan järkyttää.

Varausilmoitus ei oikeuta malminetsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen. Varaus ei rajoita maanomistajan oikeuksia eikä mahdollisia muita maankäytön tarpeita ja suunnitelmia.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston lokakuisen päätöksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan varaus on voimassa 9:nteen elokuuta 2024 asti.

Vetoomukset keräävät nimiä

Vuolenkoskella on kerätty ainakin satoja nimiä malminetsintävarausta ja mahdollista kaivostoimintaa vastustavaan vetoomukseen. Myös internetissä vetoomukseen on tullut maanantaiaamuun mennessä liki 1800 nimeä.

Iitin kunnanhallitus käsittelee malminetsintätilannetta 7. marraskuuta kokouksessaan. Kunnanjohtaja Jarkko Salosen mukaan parhaillaan selvitetään muun muassa, onko kunnalla valitusoikeus prosessin tässä vaiheessa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Enemmän aiheesta:

Suosittelemme sinulle