Hyppää sisältöön

Huuto Teheranin yössä

Iranilaisten uhma leviää. Naiset huutavat Teheranin illassa ja näyttävät hiukset metrossa. Kuolleen mielenosoittajan äiti uhmasi hallintoa ja paljasti tyttärensä kohtalon videoviestissä.

Suvi Turtiainen

Kun ilta pimenee, alkavat huudot.

Katoilta ja parvekkeilta kuuluu: Nainen! Elämä! Vapaus!

Tai vaatimus Iranin ylimmän johtajan kaatamiseksi: kuolema diktaattorille!

Huudot toistuvat videoilla, joita iranilaiset jakavat sosiaalisessa mediassa.

Ne kuuluvat myös ääninauhalta, jonka Teheranissa asuva iranilainen lähettää Ylelle.

Hän kuulee huutoja joka ilta. Riippuu naapurustosta, kuinka voimakkaita ne ovat.

Ihmiset huutavat toisilleen ikkunoiden varjoista ja katoilta, sillä he eivät voi olla vapaasti yhdessä kadulla. Protestoijat saatetaan tappaa.

– On ankeaa, etteivät ihmiset voi huutaa kaduilla. Samaan aikaan voi olla euforista saada vahvistusta sille, ettei ole ajatuksineen yksin, ääninauhan lähettäjä kertoo.

Islamilainen hallinto on vastannut väkivallalla nykyisiin mielenosoituksiin, jotka alkoivat 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoltua siveyspoliisin käsissä syyskuussa.

Keskiviikkona tuhannet surijat kokoontuivat muistamaan Aminia ympäri Irania. Moni protestiin osallistunut nainen on paljastanut hiuksensa (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin vastaava näky oli lähes mahdoton. Hijabin käyttö on Iranissa naisille pakollista julkisilla paikoilla, ja sääntöä on uhmattu lähinnä pitämällä huivia löysästi takaraivolla.

Huivin riisuminen ei ole protesti vain huivipakolle. Se on protesti hallintoa vastaan.

Ylen haastattelemien iranilaisten mukaan protestit Iranin johtoa vastaan ovat muuttamassa muotoaan, kun protestia on jatkunut kuusi viikkoa.

Vastarinnasta on tullut osa arkea.

Iltahuudot parvekkeilta ovat lisääntyneet. Kaduilla on alkanut näkyä flashmobeja eli pikaisia, nopeasti hajoavia mielenilmauksia, Ylen kontakti Teheranissa sanoo.

Ihmiset ovat valmiimpia kansalaistottelemattomuuteen. Tämä on uhka Iranin ylimmälle uskonnolliselle johdolle. Laajalle levinnyttä sirpalemaista protestia on vaikea tukahduttaa väkivallalla.

Spontaanit protestit ovat yleistyneet Teheranissa. Yle sai kuvan paikalliselta, joka näki opiskelijanaisten mielenilmauksen kadulla tämän viikon keskiviikkona.

Vastarinta näkyy keskellä tavallista illanviettoa

Maanpaossa elävä iranilainen toimittaja Hannah Kaviani istuu prahalaisessa radiostudiossa ja alkaa kertoa anekdoottia siitä, miten vastarinta näkyy jokapäiväisissä tilanteissa.

Kaviani soitti vastikään ystävilleen Teheraniin. Nämä olivat kokoontuneet yksityisasuntoon istumaan iltaa. Kaviani oli läsnä puhelimen kautta.

Porukka kuuli ulkoa jonkun huutavan poikkeuksellisesti hallituksen tukihuudon. Naiset jättivät puhelimen pöydälle ja juoksivat parvekkeelle. He alkoivat huutaa hallituksen vastaisia iskulauseita.

Huudon jälkeen porukka palasi sisälle, otti puhelimen taas pöydältä ja jatkoi keskustelua Kavianin kanssa.

Kavianin mukaan välikohtaus oli kuin normaali osa illanviettoa.

Yle tapasi sujuvaa englantia puhuvan nelikymppisen Kavianin Tšekin pääkaupungissa Prahassa. Kuten muukin vapaa iranilainen media, myös hänen työnantajansa, Yhdysvaltain rahoittama Radio Farda toimii ulkomailta käsin.

Radio toimii Prahassa, koska se on osa eri kielillä toimivaa Radio Free Europea/Radio Libertya. Suuressa mediatalossa on erilliset toimitukset muun muassa venäjänkieliselle ja valkovenäläiselle radioasemille. Sieltä välitetään uutisia maihin, joissa lehdistö ei ole vapaa.

Yhdysvaltain kongressin rahoitus kerrotaan avoimesti. Pihalla liehuu tähtilippu.

Perinteistä toimittajan työtä ei sorron vuoksi ole mahdollista Iranissa tehdä.

Yhteydenotot Iraniin pitää tehdä varoen, etteivät haastateltavat joutuisi vaaraan. Yle ei julkaise Teheranista tavoitetun iranilaisen nimeä eikä tämän jutun yhteydessä olevissa valokuvissa ole nimetty valokuvaajaa.

Protestoijat huusivat hallinnon vastaisia iskulauseita Pohjois-Teheranissa syyskuun lopussa. Poliisi oli hetkeä aiemmin vetäytynyt tilanteesta. Yle sai kuvan paikalliselta kontaktilta Teheranista.

Islamilainen johto tehnyt huivista hallintonsa symbolin

Perinteisen median on vaikea käyttää sosiaalisessa mediassa leviäviä kuvia, sillä niiden alkuperää tai aitoutta on työläs todistaa. Radio Fardassa kuvien ja videoiden verifiointi on osa päivittäistä työtä.

Toinen Radio Fardan toimittaja, niinikään maanpaossa elävä Golnaz Esfandiari näyttää kuvan (siirryt toiseen palveluun), joka on otettu vastikään Teheranin metrossa.

Kuvassa on neljä naista. Kaikilla on hiukset paljaana. Huivipakkoa uhmataan avoimesti.

– Naiset eivät halua, että heitä läksytetään pukeutumisesta tai hiusten näkymisestä. He haluavat vapautta ja demokratiaa, Esfandiari sanoo Prahassa sijaitsevassa toimituksessa.

Huivin riisuminen on vahva viesti, sillä uskonnollinen johto on itse tehnyt siitä hallintonsa symbolin.

Hiukset peittävä hijab tuli Iranissa pakolliseksi islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Sitä ennen osa käytti huivia vapaaehtoisesti. Moni ei käyttänyt. Huivipakon lisäksi naisilta kiellettiin vallankumouksen jälkeen osa ammateista, kuten tuomarina toimiminen.

Koko protestiaallon kimmoke liittyy huivipakkoon. Siveyspoliisi otti Mahsa Aminin kiinni, koska hänen väitetään rikkoneen huivisääntöä.

Uskonnollinen johto tietää, jos huivipakko kaatuu, koko hallinto on vaarassa kaatua

Golnaz Esfandiari

Iranissa on kokemusta siitä, miten yksi tapahtuma voi muuttaa historian kulun. Vuoden 1979 islamilaista vallankumousta lietsoi tyytymättämyys Yhdysvaltain tukeman shaahin ökyilevään elämäntyyliin, mutta lopullinen kipinä oli suuri tulipalo elokuvateatterissa.

Islamilaisen uskonoppineet ja shaahin hallinto syyttivät palosta toistensa tukijoita. Satoja ihmisiä tappanut tulipalo sai kansan kaduille – ja kotiensa katoille huutamaan iskulauseita.

Nykyisellä huutoprotestilla on pitkä perinne.

Shaahin valta kaatui, mutta iranilaiset eivät saaneet vapautta. Sota Irakin kanssa lujitti islamilaisen hallinnon valta-aseman ja naisten aseman alentamisen.

Nyt yli nelikymmenvuotinen valtarakennelma horjuu, ja yksi iso syy siihen on sosiaalinen media.

16-vuotias Nika Shakarami kuoli mielenosoitusten yhteydessä syyskuussa. Mielenosoittajat syyttivät Iranin hallintoa hänen tappamisestaan Saksan Düsseldorfissa pidetyssä mielenosoituksessa. Kuva: Ying Tang / Nurphoto / Lehtikuva

Kuolleen mielensoittajan äiti uhmaa hallintoa videoviestillä

Jos on avannut Suomessa Instagramin viime viikkoina, on hyvin todennäköisesti törmännyt videoihin Iranin naisten tueksi.

Yksi laajalle levinneistä videoista on klippi, jossa lyhythiuksinen nuori nainen aloittelee laulamista mikrofoni kädessä. Hän nauraa, alkaa laulaa ja nauraa vähän lisää. Hänellä ei ole videolla huivia.

Videon (siirryt toiseen palveluun) sanotaan kuvaavan Nika Shakaramia. Hän oli kuollessaan 16-vuotias.

Shakarami katosi osallistuttuaan protesteihin syyskuun 20. päivänä. Omaiset löysivät ruumiin kymmenen päivää myöhemmin.

Shakaramista tiedetään enemmän kuin monesta muusta uhrista, sillä hänen omaisensa päättivät uhmata Iranin sortohallintoa ja kertoa julkisesti, mitä tytölle tapahtui.

Prahasta käsin toimiva Radio Farda oli tärkeänä välikätenä tiedon levittämisessä. Nasrin Shakarami, kuolleen Nikan äiti, lähetti radion uutistoimitukselle videon, jossa hän epäili avoimesti viranomaisten väitteitä kuolinsyystä.

– Hänen äitinsä päätti, että nyt riittää, en anna enää Iranin hallinnon valehdella, iranilaistoimittaja Kaviani sanoo Prahassa.

Viranomaisten mukaan Nika kuoli pudottuaan korkealta.

Äiti kertoo videolla nähneensä kuolleen tyttärensä ruumiin. Nikan posket oli ruhjottu, hampaat murskattu, ja takaraivossa oli suuri ruhje. Hän ei usko virallista selitystä, että kyseessä oli onnettomuus tai itsemurha.

Videon julkistamisen jälkeen Nika Shakaramin kohtalo paljastui maailmalle.

Nika Shakaramin äiti kertoo videolla, mitä hänen tyttärelleen tapahtui. Yle sai videon haltuunsa Radio Fardalta.

Nasrin Shakaramin päätös puhua julkisesti oli rohkea, sillä hän lähetti videon keskellä viranomaisten rajua painostusta. Nikan täti ja setä olivat siinä vaiheessa pidätettyinä liittyen viranomaisten yrityksiin estää julkiset hautajaiset.

Täti oli laitettu esiintymään Iranin valtion televisiossa ja ”tunnistamaan” Nika videolta, joka kuvaa naista kiipeämässä korkealle paikalle. Vastineeksi äiti päätti lähettää videon, jossa hän kertoo perheen version tapahtumista.

Tällä viikolla yhdysvaltalaiskanava CNN julkaisi oman selvityksensä (siirryt toiseen palveluun) Nikan kuolemasta, ja se tukee äidin näkemystä. Kanava sai vahvistuksen sille, että Nika oli osallistunut katoamisiltanaan mielenosoitukseen.

Videolla näkyy miten kaadetun roskiksen päällä seisova Nika polttaa huivinsa mellakkapoliisin edessä. CNN:n haastatteleman silminnäkijän mukaan siviiliasuiset turvallisuusviranomaiset olivat ottaneet Nikan kiinni ja vieneet pois.

Iranilainen naisopiskelija sanoo Ylelle Berliinissä, että aiemmin hänen ulkomaalaiset tuttavansa eivät aina tahtoneet uskoa, mitä Iranin sortohallinnon alla eläminen on tarkoittanut.

Tilanne on muuttunut.

Sosiaalisen median ansiosta koko maailma tietää, mitä Iranissa tapahtuu.

Iranilainen opiskelija Berliinissä

Opiskelija ei halua nimeään julkisuuteen, koska käy Iranissa säännöllisesti. Hän kertoo, että lentokentällä on alettu tarkastaa tulijoiden puhelimia. Iranin viranomaiset yrittävät hillitä mielenosoituksia vaikeuttamalla internetiin pääsyä.

Opiskelijanainen sanoo, että iranilaiset protestoivat, koska ovat kyllästyneet vuosikymmeniä jatkuneeseen sortoon. Raivo on kasautunut.

Yhdeksi esimerkiksi hän kertoo, kun viranomaiset tulivat ja tappoivat hänen perheensä koiran. Koiran pitäminen oli kyseisen viranomaisen mukaan islamin vastaista.

Opiskelijalla on suuria toiveita sille, että asiat muuttuvat sortovallan tultua koko maailman nähtäväksi.

– Iranissa monet kutsuvat sosiaalista mediaa uudeksi profeetaksi, joka vapauttaa meidät, opiskelija sanoo.

Miehet vaativat naisille oikeuksia

Nykyinen protesti ei ole väkimäärältään suurin, jonka Iranin hallinto on saanut vastaansa, mutta se on silti vaarallinen.

Nykyisissä protesteissa myös miehet ovat alkaneet avoimesti vaatia naisille lisää oikeuksia.

Iranin yliopistoista leviää videoita, joissa sekä miehet että naiset protestoivat yhdessä siveyssääntöjä vastaan. Tällä viikolla Sharifin yliopistossa nais- ja miesopiskelijat päättivät syödä lounasta yhdessä, vaikka vanhoilliset hallintoa tukevat opiskelijat yrittävät estää sen.

Siveyssyistä naisten ja miesten ruokatilat ovat olleet erotettu.

Iranilaistoimittaja Kaviani kertoo, että aiemmin miesten tuki naisille oli enemmän piilossa. Esimerkiksi hänen isänsä ei ole käynyt aikoihin jalkapallo-otteluissa stadionilla. Isä ei olisi saanut ottaa Kaviania mukaansa, joten siksi hän ei mennyt itsekään.

Yleistä tyytymättömyyttä on lisännyt se, että naisten sorto vaikeuttaa miestenkin elämää.

Isän, veljen tai muun sukulaisen pitää hakea naiset siveyspoliisin luota, jos heidät on otettu kiinni. Kaviani kertoo viime vuosina raivoa herättäneistä liikennekameroista, jotka kuvaavat autoissa istuvia.

Kutsu kuulusteluihin voi tulla, jos kyydissä on nainen ilman huivia. Välillä tilanne on tragikoominen.

Myös miehiä kutsutaan kuulusteluun. Kamera ei aina erota miestä huivittomasta naisesta.

Voit keskustella aiheesta 30.10. klo 23 asti.

Korjattu klo 13.00. Poistettu tieto, että ruumishuone sijaitsee kuulustelukeskuksen yhteydessä. Sijainnista on ristiriitaisia tietoja.