Hyppää sisältöön

Tekstiilijätteen keräys alkaa ensi vuonna – keräyspisteitä tulee ympäri Keski-Suomea

Mustankorkean jäteyhtiölle tulee poistotekstiilien keräyspisteet Laukaaseen ja Jyväskylään, Sammakankaalle kaikkiin 12 osakaskuntaan.

kirjaston tuulikaapissa on tyhjä rullakko, johon voi jättää poistotekstiilejä
Kesällä poistotekstiilejä kerättiin esimerkiksi Haminassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Sanna Savela

Tekstiilijätteen keräys alkaa ensi vuoden alusta. Taustalla on vuosi sitten hyväksytty uusi jäteasetus, joka velvoittaa nykyistä tehokkaampaan erilliskeräykseen ja kierrätykseen.

Vuoden alusta keräyspisteitä tuleekin eri puolille Keski-Suomea. Neljän Jyvässeudun kunnan omistaman jäteyhtiön Mustankorkean alueelle tulee keräyspisteet Laukaan biojäteasemalle ja Jyväskylään Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalle.

Sammakkokankaan jäteyhtiön toimitusjohtaja Outi Ruuska kertoo, että keräyspisteitä tulee vähintään yksi jokaiseen 12:sta osakaskunnasta.

– Kaikki Sammakkokankaan poistotekstiilin vastaanottopaikat tulevat sellaisiin paikkoihin, joissa on valvontaa. Sillä halutaan varmistaa, ettei joukkoon päädy sellaista, mikä voisi pilata materiaalin.

Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava sanoo, että lakimuutoksen alussa liikkeelle lähdetään rauhallisesti.

– Kun pisteitä on alkuvaiheessa vain kaksi, niin en usko, että kerättävät jätemäärät muodostuvat kovin isoiksi. Tärkeintä on viesti ihmisille, että tämä on nyt mahdollista. Tulavaisuudessa keräysverkosto varmasti laajenee ja siitä tulee mahdollista isommille joukoille, sanoo Anhava.

Jätelain mukaan tekstiilijätteiden keräys ja käsittely on kuntien vastuulla, ainakin toistaiseksi.

Anhavan mukaan poistotekstiilien keräys aloitetaan pienimuotoisesti, koska keräsyksen maksaja voi vielä vaihtua. EU:ssa on valmisteltavana laaja tekstiilistrategia, joka voi myös päätyä siihen, että kierrätys kuuluukin tuottajalle eli tekstiili- ja muotialalle.

Pienoimuotoisesti liikkeelle myös Savonlinnan seudulla

Maltisesti lähdetään liikkeelle myös Savonlinnan Seudun Jätehuollon alueella. Keräysastiat tulevat pääjäteasemalle Nousialaan ja pienjäteasemille Rantasalmelle, Kerimäelle ja Sulkavalle.

Toimitusjohtaja Anne Rautiaisen mukaan muutamien kauppojen kanssa on myös neuvoteltu keräysastioiden saamiseksi kauppojen sisälle, mutta neuvotteluissa ei ole vielä onnistuttu.

Rautiaisen mukaan tekstiilijätteet varastoidaan alkuvaiheessa Nousialan jäteasemalla. Varaston täytyttyä tekstiilijätteet kuljetetaan eteenpäin, mutta selvitykset kuljetuksesta ovat kesken.

– Tavoitteena on tehdä yhteistyötä Mikkelin Metsäsairilan kanssa, sanoo Rautiainen.

Suosittelemme sinulle