Hyppää sisältöön

Rahoituksen professori suosii nyt pörssisähköä ja varoittaa pitkistä sopimuksista

Sähkön hintaan vaikuttaa moni tekijä, mutta hinta ei voi pysyä ikuisuuksiin pilvissä. Juuri nyt ei kannata tehdä pitkää sähkösopimusta, vaan tyytyä mielummin pörssisähköön, uskoo Timo Rothovius.

Vaasan Yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius kävi haastattelussa Ylellä Vaasassa.
Rahoituksen professori Timo Rothoviuksen mukaan kaikki talouden mittarit ovat nyt epävakaassa tilassa Kuva: Antti Haavisto / Yle
Birgitta Vuorela,
Antti Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius seuraa sähkömarkkinoiden liikkeitä päivittäin, lähinnä ammatillisista syistä.

Rothoviuksen omassa kukkarossa sähkön hintaheilahtelut ovat tuntuneet vain vähän, sillä Rothovius asuu kaukolämmöllä lämpenevässä kerrostalossa.

– Itselläni on myös pörssisähkö, mutta se ei oikeastaan vaikuta käyttäytymiseeni. Periaatteessa yritän säästää, mutta taloudellisesti sillä ei ole merkitystä kun ei ole sähkölämmitystä.

Sähkön hinnan muodostukseen vaikuttaa moni tekijä ja on vaikea ennustaa milloin käyrä kääntyy alaspäin. Oletettavaa kuitenkin on, että näin ennen pitkää tapahtuu.

– Tämän takia en nyt missään tapauksessa tekisi pitkä sopimusta. Mitä lyhyempi, sitä parempi.

Näin rahoituksen professori Timo Rothovius avaa sähkömarkkinoiden sekavaa tilannetta
Rothoviuksen mukaan hinnat putoavat viimeistään silloin, kun sähköstä tulee maakaasun tapaan ylitarjontaa, tästä ja muista sähkön hintaan vaikuttavista tekijöistä kysyy toimittaja Antti Haavisto.

Rothovius kehottaakin nyt tyytymään pörssisähköön, jos saatavilla ei ole kohtuuhintaista sopimusta.

– On erittäin todennäköistä, että sähkö on kahden vuoden kuluttua selvästi halvempaa kuin tänä vuonna.

Pörssisähkön hinnan rajut heilahtelut hirvittävät monia, mutta Rothovius muistuttaa, että aika monella on mahdollisuus ainakin jossain määrin vaikuttaa laskun loppusummaan omalla käyttymisellään.

– Sellainen kuluttaja joka pystyy jakamaan kulutustaan, esimerkiksi jos sähkölämmittäjä pystyy varaamaan lämmittämällä pelkästään yöllä, voi päästä todella halvalla.

Tämä on jo huomattu.

– Päiväkulutus on vähentynyt selvästi, mutta yökulutus ei.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 saakka.

Enemmän aiheesta:

Suuret vaihtelut sähkön hinnoissa jatkuvat - Ylen sivuilta voi nyt seurata jatkuvasti päivittyvää tietoa sähkön hinnasta ja kulutuksesta

Suosittelemme