Mikkelin taidemuseo on paininut vuosia tilaongelmien kanssa.
Museolla ei tällä hetkellä ole omia tiloja, vaan se toimii väliaikaistiloissa kauppakeskuksessa ainakin vielä nelisen vuotta. Vakituisista tiloista ei ole vielä tietoa.
Taidemuseon kokoelmat, kuten Martti Airion taidekokoelma ja Johannes Haapasalon taidekokoelma ovat sijoiteltuina erilaisiin tiloihin ympäri kaupunkia. Teosten kannalta olisi tärkeää, että tiloissa oli muun muassa oikea lämpötila ja kosteus.
– Kokoelmatilat eivät ole asianmukaisia ja teokset kärsivät niissä jatkuvasti. Se tarkoittaa sitä, että meille tulee jatkuvasti konservointivelkaa. Rumasti sanottuna kaupunki tuhoaa omaa kulttuuriperintöään, sanoo Mikkelin taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen.
Taidemuseo siirtyi Graniittitalon tiloista väliaikaistiloihin Kauppakeskus Akseliin vuonna 2019. Vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2026 saakka, mutta sen jälkeen tulevaisuus on jälleen epävarma.
– Museo ei voi tuosta vaan muuttaa, vaan tiloja pitää suunnitella tarkkaan. Siksi uudet tilat tulisi kirjata kaupungin investointiohjelmaan jo nyt, Hyvönen sanoo.
Yhtenä mahdollisena paikkana uusille, museota varten rakennettaville tiloille Hyvönen pitää Mikkelin sataman aluetta, jonka kehittämisestä on ollut paljon puhetta.
– Jos sinne on tarkoitus tulla julkista rakentamista, niin mikä sen parempi kuin taidemuseo. Samalla voisi katsoa tilat Suur-Savon Museolle, joka toimii tällä hetkellä kurjissa tiloissa, Hyvönen pohtii.
Uusien tilojen saaminen riippuu kaupungin viranhaltijoista ja päättäjistä. Hyvönen kertoo keskustelleensa uusien tilojen mahdollisuudesta kaupungin kanssa, mutta Hyvösen mukaan kaupunki ei kuuntele museotoimen toiveita.
– Toivoisin kaupungilta nyt kulttuuritahtoa. Mikaelin rakentamisen jälkeen ei ole tällä tavoin panostettu kulttuuriin. Olisi jo aika.
Kongressi- ja konserttitalo Mikaeli valmistui Mikkeliin vuonna 1989.