Hyppää sisältöön

Suurten purjeveneiden maailmanmestaruusregatta Turkuun

Tapahtuma järjestetään Airiston vesillä vuonna 2025. Köliveneiden MM-kilpailuja ei ole aikaisemmin järjestetty Turussa.

Ståtliga åttor i Hangö regatta 2016.
8mR-luokan veneitä Hangon regatassa vuonna 2016. Kuva: Peter Lindholm
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun Airistolla järjestetään vuonna 2025 8mR-luokan maailmanmestaruuskilpailu. Tapahtuma on historiallinen, sillä köliveneiden maailmanmestaruuskilpailuja ei ole aiemmin järjestetty Turussa.

Tapahtuman järjestävät Airisto Segelsällskap i Åbo (ASS) yhteistyössä muiden paikallisten pursiseurojen kanssa, Ruissalon telakka, Suomen 8mR-liitto ja Turun kaupunki. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Genevessä, ensi vuonna Genovassa, vuonna 2024 kilpaillaan Skotlannissa ja sen jälkeen on Turun vuoro isännöidä kilpailua.

Regattaan osallistuvien veneiden tukikohtana on Ruissalon telakka. Tapahtumaan odotetaan 25–30 venekuntaa eri puolilta maailmaa. Jokaisen veneen miehistöön kuuluu enintään 6 tai 7 purjehtijaa.

8mR-luokan veneet ovat hieman yli 15 metriä pitkiä ja painavat 8–10 tonnia.

Fölin vesibussi kuljettaa yleisöä Aurajoen varresta tapahtumapaikalle seuraamaan veneiden saapumista satamaan kilpailupäivien päätteeksi. Lisäksi Airiston vesille pyritään järjestämään katsojaveneitä.

– Merellisyys on yksi Turun keskeisistä vetovoimatekijöistä, ja tällaiset upeat tapahtumat lisäävät kiinnostusta merellistä Turkua ja saaristoa kohtaan sekä vahvistavat mielikuvia Turusta merellisenä kaupunkina, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Uutista päivitetty klo 12.12: lisätty tieto, että tapahtuman järjestäjinä on ASS:n lisäksi myös muita paikallisia seuroja.

Suosittelemme