Hyppää sisältöön

Alaikäisiltä pyydetään alastonkuvia ja kiristetään sitten rahaa – tapauksia tullut Helsingin poliisin tietoon tänä syksynä useita

Epäiltyjen tavoitteena tapauksissa on poliisin mukaan ollut nimenomaan taloudellinen hyötyminen seksuaalisen hyväksikäytön sijaan.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.
Poliisi arvioi, että suurin osa vastaavista rikoksista ei tule poliisin tietoon. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisin tietoon on tullut syksyn aikana useita tapauksia, joissa alaikäisiltä on pyydetty alastonkuvia ja -videoita ja kiristetty rahaa, poliisi tiedottaa.

Useat tapauksista ovat noudattaneet samaa kaavaa, jossa epäilty keskustelee uhrin kanssa tuttavalliseen sävyyn ja mahdollisesti jakaa netistä ottamansa alastonkuvan uhrille. Sitten hän pyytää lapselta alastonkuvia tai -videoita, minkä jälkeen epäilty alkaa vaatia uhrilta rahaa ja uhkailee, että ilman maksua kuvat leviävät vaikkapa kaikille uhrin seuraajille.

Epäillyt pyytävät välittämään rahat erilaisissa maksupalveluissa. Kiristäjä voi myös käyttää useita eri valeprofiileita ja ottaa yhteyttä eri kanavissa.

– Yhteistä tapauksissa on se, että motiivi ei vaikuta oleva seksuaalinen vaan taloudellinen. Viime aikoina poliisin tietoon tulleet tapaukset poikkeavat siis niin kutsutuista grooming-jutuista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen tiedotteessa.

Tekijät ottavat usein yhteyttä uhreihin ulkomailta, ja keskustelut käydään yleensä englanniksi. Asianomistajina on tyttöjä ja poikia. Poliisin mukaan todennäköistä on, että suurin osa rikoksista ei tule poliisin tietoon.

Poliisi neuvoo, että kiristämisestä tulisi muun muassa kertoa välittömästi luotettavalle aikuiselle, taltioida keskustelut ja tehdä rikosilmoitus.

Enemmän aiheesta:

Tuntematon pyysi netissä Jessicalta alastonkuvaa ja kyseli Rebeccalta seksistä – 13-vuotiaat rohkaisevat puhumaan: “Pliis sanokaa näistä asioista”

Mitä teen, jos joku pyytää somessa alastonkuvaa? Yläkoululaisille luotiin pakohuonepeli, jossa he käsittelevät groomingia

Suosittelemme sinulle