Hyppää sisältöön

Sote-alalla suositaan yhä enemmän keikkatyötä – uusi keikkatyösovellus pyrkii vastaamaan työvoimapulaan Pohjanmaalla ja muualla Suomessa

SoTender -keikkatyösovellusta ehdotetaan avuksi sote-alan henkilöstöpulaan. Pohjanmaalla sovellus on poikinut viikossa lähes kaksisataa rekisteröitynyttä käyttäjää.

Alan opiskelijoille keikkatyöt ovat sekä tärkeä tulonlähde että arvokasta tutustumista työelämään. Toimittaja Aliisa Uusitalo. Kuva: Kangasalan kaupunki
Aliisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Keikkatyön vapaus sekä sen tarjoamat lisäansiot ovat houkuttaneet sotealalla jo pitkään.

Alan opiskelijoille keikkatyöt ovat sekä tärkeä lisätulon lähde että mahdollisuus tutustua työelämään.

Nyt Pohjanmaan hyvinvointialueella käynnistetään neljän kuukauden mittainen pilottikokeilu SoTender sosiaali- ja terveysalan keikkatyösovelluksesta Vaasan keskussairaalassa. Pilottijakso alkoi Pohjanmaalla lokakuussa.

Muualla Suomessa positiivisia kokemuksia sovelluksesta on saatu maalikuusta lähtien. Kangasalan kaupungin kehittämän sovelluksen käytöstä keikkatyöläisiä palkitaan 100 euron bonuksilla.

Keikkatyön vapaus sekä sen tarjoamat lisäansiot ovat houkuttaneet sotealalla jo pitkään.

Keikkatöiden arvioidaan olevan opiskelijoille yhä houkuttelevampi vaihtoehto. Itsenäisesti keikkoja sopimalla yksityisten firmojen kanssa on mahdollista hälytysrahojen ja lisien ansiosta tienata jopa 60 000 euroa.

Suurin osa keikkalaisista on opiskelijoita

Sovellus on tarkoitettu kaikille sote-alan ammattilaisille. Vuoroja voivat myös tehdä opiskelijat, jotka ovat suorittaneet kaksi kolmasosaa opinnoistaan. Rekisteröintiin tarvitaan todistus ammattioikeudesta Valvirasta tai opintorekisteriote.

Pohjanmaalla sovellus on poikinut viikossa 157 rekisteröitynyttä käyttäjää ja 40 varattua vuoroa.

– Suurin osa meidänkin keikkalaisista on tähän mennessä ollut opiskelijoita, sanoo Pohjanmaan resurssipalveluyksikön koordinoivan palveluesimies Anna-Mari Sanjama.

Myös Kangasalla oppilaitosten kautta on rekrytoitu opiskelijoita. Kangasalla opiskelijoiden osuus on kuitenkin pienempi: noin 15 % käyttäjistä on opiskelijoita.

Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksen henkilöstöpäällikkö Aila Halsinahon mukaan keikkatyösovellus on tuonut säästöjä henkilöstövuokrauksessa jo 100 000 euroa.

Erityisesti Kangasalan bonukset ovat poikineet käyttäjiltä kiitosta. Kun palvelun kautta tekee viisi työvuoroa, saa normaalin palkan lisäksi sadan euron bonuksen.

– Bonusjärjestelmän tarkoitus oli olla sekä houkutin että kiitos tekijöille. Halusimme jakaa tätä saamaamme säästöä myös sitoutuneille keikkailijoille sekä toivon mukaan houkutella heitä tulemaan töihin myös uudestaan.

– Mielestäni tämä on ollut kuntatyönantajalta ihan uudenlainen avaus, että on itse lähdetty etsimään vastauksia tähän työvoimapulaan, Halsinaho sanoo.

Numeerisia tavoitteita sovelluksen käytölle ei tällä hetkellä ole. Nykyisessä hoitajatilanteessa tavoite on Sanjaman mukaan kuitenkin saada mahdollisimman paljon uusia työntekijöitä.

Hoitaja ottaa esille verenpaineenmittaukseen käytettävää hauskasti kuvioitua kiristysnauhaa Lastensairaalan ensiapuosastolla
Halsinaho uskoo, että uusia käyttäjiä sovellukselle on saapunut myös paikallisen Puskaradion kautta. Kuva: Laura Hyyti / Yle

”Moderni keino työllistää”

Kangasalla sovellukseen rekisteröityneitä käyttäjiä on noin 700 sekä noin 40 esihenkilöä.

Sovellusta alettiin kehittää kaupungin ja Koivu Solutionsin kanssa yhteistyössä joulukuussa. Käyttöön sovellus otettiin maaliskuussa.

– Sotealan työntekijätilanne on ollut jo vähän aikaa haastava. Meillä on ollut muun muassa paljon poissaoloja koronan takia ja tarvitsimme sijaisia, Halsinaho toteaa.

Yksi syy sovelluksen kehittämiseen oli helpottaa ja nopeuttaa sijaisrekrytointia.

– Aikaisemmin käytössä oli Kuntarekryn sijaispalvelut, mutta ne eivät vastanneet täysin meidän tarpeisiimme.

– Tarvittiin yksi selkeä paikka, mistä kaikki [sijaisuudet] löytyvät, Halsinaho toteaa.

Säästöjä sovelluksen käytöstä vuokratyövoiman hankintaan verrattuna on tullut Halsinahon mukaan paljon.

– SoTenderin kautta rekrytointi on ollut jopa 2-3 kertaa edullisempaa kuin henkilöstön vuokraaminen. Olemme tähän mennessä säästäneet noin 100 000 euroa palveluiden ostoissa.

Vaasan keskussairaalan H-talon pääsisäänkäynti.
Kangasalan vastaavaa bonusjärjestelmää on harkittu Pohjanmaallakin, mutta ainakaan vielä bonuksia ei ole tulossa. Kuva: Anna Wikman / Yle

Anna-Mari Sanjaman mukaan sovelluksen käyttöönotto helpottaa erityisesti osastonhoitajien työtä.

Aiemmin sijaisten tavoittamiseen oli käytössä useita eri kanavia kuten muun muassa massaviestit ja Whatsapp.

SoTender sijaishankintasovellus otettiin pilottina kokeiluun käyttöön Vaasan keskussairaalassa viikko sitten.

Osastonhoitaja Päivikki Vainio uskoo, että kyseessä on moderni ja nykyaikainen tapa rekrytoida osa-aikaisia työntekijöitä.

– Aiempi sovellus oli kankea, ja tarkoitus on, että tämä helpottaisi myös meidän työtämme. Ehkä tämä on myös sellainen moderni, nykyaikainen keino saada työntekijöitä.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 24. marraskuuta kello 23 asti.

Juttua muokattu 23.11.2022 kello 13:15: Korjattu sitaateista ylimääräisiä sanoja ja lisätty tieto, että Kangasalla opiskelijoiden osuus käyttäjistä on vielä pieni.

Aiheesta enemmän:

Pieni Kangasalan kaupunki alkaa palkita sote-alan keikkalaisia – viidestä sijaisuudesta napsahtaa 100 euron bonus

Suosittelemme sinulle