Murmanskissa on nykyään ainoastaan yksi diplomaattinen edustus – Suomella. Suomi jäi ainoaksi, kun Norja sulki kesällä pääkonsulaattinsa tässä koko napapiirin pohjoispuolisen alueen suurimmassa kaupungissa. Suomen Pietarin-pääkonsulaatin Murmanskin toimipiste toimii kuitenkin säästöliekillä, tällä hetkellä maakuvatyö ja hankkeet ovat jäissä.
– Suomen kannalta ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia edustustoverkostoon Venäjällä. Tilannetta seurataan, sanoo varakonsuli Eija Roos Suomen Pietarin-pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteestä.
Roos kertoo heillä olevan kymmenisen työntekijää, jotka työskentelevät hallinnon, viestinnän ja kansalaispalvelun parissa.
– Suurin osa on paikalta palkattuja. Teemme myös yhteistyötä poliisin ja rajan yhteyshenkilöiden kanssa. Hoidamme normaaliin tapaan konsuli- ja maahantuloasioita. Suomen lisäksi edustamme myös EU:ta eli tarvittaessa avustamme muita EU-jäsenmaita.
”Hankkeissa on nyt taukoa”
Aiemmin Suomen Murmanskin-konsulaatti järjesti murmanskilaisille kulttuuritapahtumia, kuten vuosittaisen suomalaisen elokuvan festivaalia. Suurin osa tapahtumista ja kulttuuriyhteistyöstä on nyt jäissä Venäjän aloittaman sodan ja kiristyneiden pakotteiden vuoksi.
Varakonsuli Eija Roosin mukaan maakuvatyötä ei voida tehdä entiseen tapaan toimintaedellytysten heikennyttyä.
– Hankkeissa on nyt taukoa, mutta maakuvatyö nähdään edelleen tärkeänä. Murmanskin-toimipiste jatkaa Suomi-klubin toimintaa. Tapaamisia on noin kerran kuukaudessa.
Suomi-klubi on jo vuosia toiminut kerho, jossa Suomesta ja suomen kielestä kiinnostuneet venäläiset voivat kokoontua. Tapaamisissa käsitellään eri teemoja, muun muassa Suomen luontoa, ruokaa ja kulttuuria.
– Suomi-klubi kokoontui korona-aikana netin välityksellä, mutta nyt on ollut muutaman kerran ihan paikan päällä.
Turisteja näkyy harvoin Murmanskissa
Murmanskin kaupungissa asuu melkein 300 000 ihmistä. Suomalaisyhteisöä ei ole – siellä asuu konsulaatin tietojen mukaan vain yksittäisiä suomalaisia.
Suomalaisia ja länsimaalaisia turisteja näkyy Murmanskissa ani harvoin. Ennen koronaa ilmestyneet kiinalaismatkaajatkaan eivät ole palanneet.
Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Jos kuitenkin on välttämätöntä päästä Venäjälle, varakonsuli Eija Roos muistuttaa kaikkia Suomen kansalaisia tekemään matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi (siirryt toiseen palveluun).
– Sieltä me seuraamme, keitä täällä on käymässä. Jos tulee jotain yllättävää, että pitää tavoittaa suomalaisia, saadaan heihin sitten yhteys.
Murmanskin alueella on paljon suljettuja alueita, joihin ulkomaalaiset eivätkä kaikki venäläisetkään pääse. Niitä ovat muun muassa sotilas- ja teollisuusalueet.
”Matkailuun panostetaan”
Eija Roos on työskennellyt Murmanskissa Suomen konsulaatissa useaan otteeseen, ensimmäisen kerran 2015. Turismiin ja ohjelmapalveluihin panostetaan Kuolan niemimaalla. Huiman muutoksen Roos näki, kun palasi muutaman vuoden jälkeen Murmanskiin vuonna 2019.
– Oli tullut uusia kahviloita ja ravintoloita, ja paljon kiinalaisia turisteja. Heitä varten oli kehitetty muun muassa husky-safareita, revontulimatkoja ja muuta toimintaa.
Murmanskin alue ja Karjalan tasavalta ovat nousseet Eija Roosin mukaan venäläisten kotimaan matkailijoiden suosikkikohteiksi.
– Teriberkan kylä Jäämeren rannalla oli aiemmin ikään kuin hylätty kylä, mutta siitä on tullut turistikohde. Sinne on tullut vuokramökkejä, ravintoloita ja hotelleja. Täällä satsataan turismiin.
”Viisumihakemukset tutkitaan tarkkaan, jotta tiedämme, keitä Suomeen tulee”
Murmanskin alueelta tulee Suomeen muun muassa opiskelijoita, suomalaisten perheenjäseniä ja liikematkailijoita, joilla on välttämätön syy tulla Suomeen. Venäläisturisteille ei enää myönnetä viisumeita, kun Suomen valtioneuvosto teki siitä päätöksen syyskuussa.
– Ne, jotka hakevat viisumia, tutkitaan tarkkaan, jotta tiedämme, keitä Venäjältä ja Murmanskin ja myös Arkangelin alueelta Suomeen tulee.
Länsimaalaiset liikkeet ovat kaikonneet Murmanskista
Länsimaiset kauppaketjut ovat kaikonneet Murmanskista kuten muualtakin Venäjältä.
– Ulkomaisia kauppaketjuja täältä on lähtenyt aika paljon pois pakotteiden ja tilanteen takia. Kauppojen valikoimat ovat aika paljonkin supistuneet. Kuten joka puolella, täälläkin ovat hinnat nousseet, varakonsuli Eija Roos kertoo.
– Suomalaiset pankkikortit eivät täällä käy, eli niillä ei pysty esimerkiksi kaupassa maksamaan eikä nostamaan rahaa. Euroillekin on tuontirajoituksia.
Murmanskissa toiminut suomalainen Stockmann lopetti tänä vuonna, samoin McDonald´s ja useat vaateketjut, muun muassa H&M. Uudet, venäläiset omistajat saattavat edelleen käyttää kansainvälisten liikkeiden nimiä, kuten on Stockmannin kohdalla. Joissain tapauksissa nimi ja tuotteet on vaihdettu venäläisiin, mutta konsepti säilyy.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 3.11. kello 23 saakka.
Aiheesta enemmän:
Erikoinen matkaopas: Murmansk on absurdi yhdistelmä neukkulähiöitä ja moderneja kauppakeskuksia