Hyppää sisältöön

Taksikyydin hinta on noussut taksiuudistuksen seurauksena, selvitti Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Viranomainen arvioi myös, että inflaatio ja kohoavat polttoainekustannukset olisivat todennäköisesti nostaneet taksimatkan hintaa ilman uudistustakin.

Taksit jonottavat asiakkaita Pasilan asemalla Helsingissä.
Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Teija Santaharju

Entisaikoihin verrattuna taksikyydin saaminen on toisinaan hankalaa. Tämä johtuu vuoden 2018 taksiuudistuksesta, jossa taksien hinta- ja määräsääntely poistuivat.

Hinnat ovat keskimäärin nousseet ja niiden vaihtelu on suurta. Kuluttajan tarvitsee nähdä aiempaa enemmän vaivaa, jotta löytää itselleen sopivan kyydin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV tutki uudistuksen vaikutuksia. Tutkimus (siirryt toiseen palveluun), joka on osa laajempaa selontekoa, tarkastelee eritoten uudistuksen vaikutusta kyytien hintoihin.

Havainto oli, että taksiuudistuksen seuraksena kyytien hinnat nousivat suurissa kunnissa noin 7 prosenttia ja pienissä kunnissa noin 15 prosenttia. Vaihtelu on kuitenkin erittäin suurta. Viranomainen arvioi, että inflaatio ja kohoavat polttoainekustannukset olisivat todennäköisesti nostaneet taksimatkan hintaa jonkin verran ilman uudistustakin.

Taksiuudistuksen mahdollistama hintakilpailu on myös hyödyttänyt kuluttajaa. Lyhyillä matkoilla voi säästää muutaman euron käyttämällä sovellusta kilpailutukseen.

Sovelluksista ei kuitenkaan ole juuri apua vilkkaissa tilauspaikoissa, kuten esimerkiksi lentokentillä, satamissa ja rautatieasemilla. KKV:n mukaan hyvä vaihtoehto solmukohtien haasteisiin olisi se, että taksiasemaa hallinnoiva taho hoitaisi taksiaseman kilpailutuksen.

Lue myös:

Taksinkuljettaja voi valita, kuinka kaukaa asiakas kannattaa hakea – moni kieltäytyy nyt ”kympin matkoista”

Suosittelemme sinulle