Hyppää sisältöön

Näin Keski-Suomen keskussairaalassa aiotaan säästää sähköä – sairaalan sisälämpötilaa ei lasketa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan säästötoimet eivät vaikuta sairaalassa työntekijöiden tai potilaiden arkeen, mutta toimenpiteillä on mahdollista saavuttaa kohtuullisen merkittäviäkin säästöjä energiankulutuksessa.

Energian säästämiseksi sairaala Novan valaistusta aiotaan säätää. Muun muassa rakennuksen julkisivuvalaistusta vähennetään. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Heli Kaski

Keski-Suomen keskussairaalassa, sairaala Novassa ja myös sairaalanmäellä olevissa vanhoissa sairaalarakennuksissa on aloitettu energiansäästötoimet.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että sairaalassa on tavoitteena vähentää energiankulutusta ja säästää rahaa niin sanotusti hienosäädöin.

Suunnitellut säästötoimet eivät sairaanhoitopiirin mukaan vaikuta työntekijöiden tai potilaiden arkeen. Sairaalassa ei aiota esimerkiksi laskea sisälämpötilaa.

Sairaalarakennusten sisälämpötila vaihtelee tällä hetkellä rakennusten ja tilojen toimintojen mukaan, kertoo sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Mika Paananen. Keskimäärin sairaalan sisälämpötila on 21 astetta, eikä sitä ole Paanasen mukaan nyt tarkoituksenmukaista lähteä pudottamaan.

Sen sijaan osassa sairaala Novan tiloja ilmanvaihtoa aiotaan pienentää niinä aikoina, jolloin tiloissa ei ole toimintaa.

Myös käytävävalaistuksen valaistusaikaa ja -tasoja optimoidaan. Valaistustasot on tarkoitus laskea kaikissa tiloissa minimivaatimukset täyttäviksi.

Sairaala Novan julkisivuvalaistuksen ja ulkovalaistuksenkin valaistusaikaa vähennetään.

Henkilökuntaa pyydetään myös sammuttamaan valot työhuoneista poistuessaan. Jos valojen sammuttaminen unohtuu, niin liiketunnistin katkaisee sähköt työtiloista automaattisesti viiden minuutin kuluttua siitä, kun henkilö on poistunut huoneesta nykyisen viidentoista minuutin sijaan.

Myös sairaalan piha-alueiden sulanapitojärjestelmän lämpötilaa lasketaan ja autonlämmityspistokkeiden pakkasrajoja muutetaan.

Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että vanhan sairaalan rakennus numero kuusi tyhjenee työntekijöistä viimeistään joulukuun alussa. Konesali ajetaan alas ja vanhan sairaalan muutkin tilat käydään läpi ja sähkönkulutuksen kannalta tarpeeton sammutetaan. Käytöstä poistetuista kiinteistöistä sammutetaan myös sisävalaistus.

Paananen arvioi, että nyt tehtävillä toimilla voidaan saada kohtuullisen merkittäviäkin säästöjä aikaan.

Suosittelemme sinulle