Hyppää sisältöön

Täysin terveet yritykset voivat joutua lopettamaan, kun jatkajaa ei löydy – ratkaisu voisi olla opiskelijat: ”Todellakin voisin olla yrittäjä”

Liiketoiminnastaan luopumassa olevat yrittäjät ja yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat kohtasivat toisensa Lappeenrannassa tiistaina.

Yrittäjyys on kiinnostava vaihtoehto Aada Sivoselle ja Hannes Täyröselle.
Helena Korpela,
Sirkka Haverinen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Todellakin voisin olla yrittäjä. Olen ollut jo muutaman vuoden yrittäjäpiireissä mukana, mutta en ole vielä perustanut omaa yritystä, kertoo energiatekniikkaa LUT-yliopistossa Lappeenrannassa opiskeleva Hannes Täyrönen.

Vaikka halu yrittäjyyteen olisi kova, puuttuu Täyröseltä vielä toteuttamiskelpoinen idea.

Joka tapauksessa Täyrösen kaltaisia innokkaita Suomi nyt kaipaa, sillä esimerkiksi pelkästään Etelä-Karjalassa noin sata yrittäjää etsii parhaillaan toiminnalleen jatkajaa.

Tänään tiistaina liiketoiminnastaan luopumassa olevat yrittäjät ja yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat kohtasivat toisensa yliopistoalueella Lappeenrannassa.

Vanhoja yrittäjiä

Yrittäjien ikääntyminen on johtamassa kaikkialla Suomessa omistajanvaihdossumaan.

Viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan lähes 40 000 yrittäjää olisi luopumassa yrityksestään lähivuosien aikana.

Etelä-Karjalassa omistajanvaihdosta suunnittelevia yrityksiä on maakunnan kokoon suhteutettuna eniten Suomessa.

– Lähivuosien aikana omistajanvaihdosta suunnittelevien yritysten määrä kasvaa sadasta noin 200 tai 300 yritykseen vuodessa, sanoo projektipäällikkö Pekka Lankinen Etelä-Karjalan yrittäjistä.

Etelä-Karjalassa yrittäjät ovat myös keskimäärin vanhempia kuin muualla Suomessa.

LUT-yliopiston opiskelija Hannes Töyrynen katsoo kameraan.
LUT-yliopistossa energiatekniikkaa opiskeleva Hannes Täyrönen kertoo, ettei ole vielä keksinyt toteuttamiskelpoista yritysideaa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Ajatukset uusiksi

Lappeenrantalaisen ravintola- ja pitopalveluyritys Ruustinnan yrittäjä Erja Myllys etsii yritykselleen jatkajaa.

– Tiedän, että prosessi ei välttämättä ole hirveän helppo tai nopea, joten olen ajatellut laittaa asian vireille mahdollisimman aikaisin, Myllys sanoo.

Aiemmin Myllys ajatteli, että toimintaa jatkavalla uudella yrittäjällä pitää olla yhtä paljon kokemusta kuin hänellä.

– Mutta eihän se niin mene. Ihanteellisinta olisi, jos toimintaa jatkaisi joku nuori, joka saisi perustoimeentulon nykyisestä toiminnasta ja kehittäisi siihen rinnalle jotain uutta niin, että yritys saisi siivet uudelleen alleen, Myllys sanoo.

Pehmeämpi alku yrityskaupalla

Lappeenrantalainen Ville Holopainen on tuore yrittäjä. Hän osti alkukesästä Lappeenrannassa toimivan Bouldersaimaa-kiipeilykeskuksen toiminnan.

– Suurin haaste oli se, että aloitin toiminnan kesään vasten. Sisäkiipeilykeskuksessa kesä ei ole sesonkia, Holopainen sanoo.

Hänen mukaansa valmiin liiketoiminnan ostaminen oli huomattavasti helpompaa kuin kokonaan tyhjästä yrityksen perustaminen.

– Itselleni kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen aleni huomattavasti yrityskaupan myötä. Olin jo aiemmin työntekijänä yrityksessä, mikä helpotti siirtymää, hän kertoo.

Liikekumppani tärkeä

Opiskelija Hannes Täyrönen kertoo, että häntä kiehtoo eniten oman yrityksen perustaminen toiminnan ostamisen sijaan.

– Jos saisi hyvän yhtiökumppanin, niin se auttaisi tosi paljon yrittäjyydessä ja yrityksen perustamisessa, hän sanoo.

Myös liiketaloutta ja markkinointia LAB-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Aada Sivonen kertoo olevansa kiinnostunut yrittäjyydestä.

– Olen miettinyt tulevaisuudessa sen mahdollisuutta. Opiskeluni on käytännössä tiimiyrittäjyyttä tälläkin hetkellä. Yrityksen perustamisvaiheessa oli yllättävän paljon työtä, hän sanoo.

Enemmän aiheesta:

Etelä-Karjalassa on omistajanvaihdosta suunnittelevia yrittäjiä eniten Suomessa – yrittäjät ovat myös vanhempia kuin muualla Suomessa

Ulkomaan matkailu vei suomalaiset ja hyökkäyssota venäläiset matkailijat – epävarma talous painaa Etelä-Karjalan yrittäjiä muuta Suomea enemmän

Omistajanvaihdokset ovat vaikeutuneet, alasajo uhkaa tuhansia yrityksiä – "Se olisi hirveää haaskausta", sanoo untuvafirman ex-keulakuva

Suosittelemme