– Todellakin voisin olla yrittäjä. Olen ollut jo muutaman vuoden yrittäjäpiireissä mukana, mutta en ole vielä perustanut omaa yritystä, kertoo energiatekniikkaa LUT-yliopistossa Lappeenrannassa opiskeleva Hannes Täyrönen.
Vaikka halu yrittäjyyteen olisi kova, puuttuu Täyröseltä vielä toteuttamiskelpoinen idea.
Joka tapauksessa Täyrösen kaltaisia innokkaita Suomi nyt kaipaa, sillä esimerkiksi pelkästään Etelä-Karjalassa noin sata yrittäjää etsii parhaillaan toiminnalleen jatkajaa.
Tänään tiistaina liiketoiminnastaan luopumassa olevat yrittäjät ja yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat kohtasivat toisensa yliopistoalueella Lappeenrannassa.
Vanhoja yrittäjiä
Yrittäjien ikääntyminen on johtamassa kaikkialla Suomessa omistajanvaihdossumaan.
Viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan lähes 40 000 yrittäjää olisi luopumassa yrityksestään lähivuosien aikana.
Etelä-Karjalassa omistajanvaihdosta suunnittelevia yrityksiä on maakunnan kokoon suhteutettuna eniten Suomessa.
– Lähivuosien aikana omistajanvaihdosta suunnittelevien yritysten määrä kasvaa sadasta noin 200 tai 300 yritykseen vuodessa, sanoo projektipäällikkö Pekka Lankinen Etelä-Karjalan yrittäjistä.
Etelä-Karjalassa yrittäjät ovat myös keskimäärin vanhempia kuin muualla Suomessa.
Ajatukset uusiksi
Lappeenrantalaisen ravintola- ja pitopalveluyritys Ruustinnan yrittäjä Erja Myllys etsii yritykselleen jatkajaa.
– Tiedän, että prosessi ei välttämättä ole hirveän helppo tai nopea, joten olen ajatellut laittaa asian vireille mahdollisimman aikaisin, Myllys sanoo.
Aiemmin Myllys ajatteli, että toimintaa jatkavalla uudella yrittäjällä pitää olla yhtä paljon kokemusta kuin hänellä.
– Mutta eihän se niin mene. Ihanteellisinta olisi, jos toimintaa jatkaisi joku nuori, joka saisi perustoimeentulon nykyisestä toiminnasta ja kehittäisi siihen rinnalle jotain uutta niin, että yritys saisi siivet uudelleen alleen, Myllys sanoo.
Pehmeämpi alku yrityskaupalla
Lappeenrantalainen Ville Holopainen on tuore yrittäjä. Hän osti alkukesästä Lappeenrannassa toimivan Bouldersaimaa-kiipeilykeskuksen toiminnan.
– Suurin haaste oli se, että aloitin toiminnan kesään vasten. Sisäkiipeilykeskuksessa kesä ei ole sesonkia, Holopainen sanoo.
Hänen mukaansa valmiin liiketoiminnan ostaminen oli huomattavasti helpompaa kuin kokonaan tyhjästä yrityksen perustaminen.
– Itselleni kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen aleni huomattavasti yrityskaupan myötä. Olin jo aiemmin työntekijänä yrityksessä, mikä helpotti siirtymää, hän kertoo.
Liikekumppani tärkeä
Opiskelija Hannes Täyrönen kertoo, että häntä kiehtoo eniten oman yrityksen perustaminen toiminnan ostamisen sijaan.
– Jos saisi hyvän yhtiökumppanin, niin se auttaisi tosi paljon yrittäjyydessä ja yrityksen perustamisessa, hän sanoo.
Myös liiketaloutta ja markkinointia LAB-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Aada Sivonen kertoo olevansa kiinnostunut yrittäjyydestä.
– Olen miettinyt tulevaisuudessa sen mahdollisuutta. Opiskeluni on käytännössä tiimiyrittäjyyttä tälläkin hetkellä. Yrityksen perustamisvaiheessa oli yllättävän paljon työtä, hän sanoo.
Enemmän aiheesta: