Hyppää sisältöön

Katso, missä ammateissa on pulaa ja missä ylitarjontaa osaajista Pohjois-Savossa

Osaavien työntekijöiden tarve oli syksyllä hieman pienempi kuin keväällä, selviää Pohjois-Savon te-toimiston ammattibarometrista. Etenkin erityisasiantuntijoista on nyt pulaa.

Pohjois-Savossa on nyt pulaa esimerkiksi kotisiivoojista. Kuva: Elina Rantalainen / Yle
Helmi Nykänen

Pohjois-Savossa on pulaa etenkin erityisasiantuntijoista, ilmenee työ- ja elinkeinotoimiston ammattibarometrista.

Määrällisesti eniten avoimia työpaikkoja oli sosiaali- ja terveysalan asiantuntijatehtävissä sekä palvelualojen eri tehtävissä. Työntekijöitä tarvitaan erityisesti ravintoloihin ja puhtauspalvelualalle.

Epävarmojen aikojen vuoksi esimerkiksi Ylä-Savon teknologia-alan yrityksissä ollaan kuitenkin varovaisia palkkaamaan uutta väkeä tai tekemään investointeja. Korkeasti koulutettuja erityisasiantuntijoita kaivataan kaikilla teknologia-alan toimialoilla. Suorittavassa työssä muun muassa hitsaajat, koneistajat ja autonasentajat ovat koko ajan kysyttyjä.

Kuopion seudulla on edelleen tarvetta osaavista rakennusalan työntekijöistä. Rakennusalan työnantajat ovat kuitenkin huolissaan loppuvuoden tilanteesta ja varautuivat jo rakennusalan hiljenemiseen.

Varkauden seudulla etenkin automaatiopuolen erityisosaajista, muun muassa sähkö- ja automaatioinsinööreistä on pulaa. Myös levyseppähitsaajatasoisista tekijöistä on jatkuva pula, eikä raskaan kaluston asentajia löydy. Teknologia-alalla kaikkia tilauksia ei ole uskallettu ottaa, koska osaajia ei ole saatu palkattua.

Kaikilla Pohjois-Savon seuduilla on tarvetta lähihoitajille ja sairaanhoitajille. Palvelualoilla puhtaanapidon osaajista on kova tarve, etenkin kotisiivoojia ja henkilökohtaisia avustajia tarvitaan entistä enemmän. Lisäksi ravintola- ja suurtalousalan ja kiinteistöhuollon työntekijöistä on pulaa.

Pohjois-Savon te-toimisto arvioi syyskuussa yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa runsaan 200 ammatin työvoimatarpeen. Työntekijäpulasta kärsiviä ammatteja oli 68, ja erityistä pulaa kärsiviä 19. Keväällä luvut olivat 75 ja 23.

Näissä ammateissa on eniten pulaa ja ylitarjontaa Pohjois-Savossa:

Pulaa top 10

 1. Sosiaalityön erityisasiantuntijat
 2. Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
 3. Myyntiedustajat
 4. Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät
 5. Lähihoitajat
 6. Kodinhoitajat
 7. Toimisto- ja laitossiivoojat
 8. Lastentarhanopettajat
 9. Erityisopettajat
 10. Psykologit

Ylitarjontaa top 10

 1. Yleissihteerit
 2. Käytön tukihenkilöt
 3. Tieto- ja viestintäteknologian asentajat, korjaajat
 4. Huonekalupuusepät
 5. Tuote- ja vaatesuunnittelijat
 6. Graafiset ja multimediasuunnittelijat
 7. Kuvataiteilijat
 8. Kemianteollisuuden prosessinhoitajat
 9. Valokuvaajat
 10. Elektr.- ja autom.laitteiden asentajat, korjaajat

Suosittelemme sinulle