Hyppää sisältöön

Valmet Automotive peruu listautumisensa pörssiin – yhtenä syynä markkinoiden tämän hetken ”erittäin nihkeä” tunnelma

Alle kolme viikkoa sitten yhtiö kertoi listautumisaikeistaan. Sitten konkretisoitui, että hetki ei ole nyt otollinen.

Valmet Automotiven kuvituskuva heinäkuulta 2020.
Valmet Automotiven listautumista on uumoiltu eri yhteyksissä jo usean vuoden ajan. Ehkä sen aika koittaa myöhemmin. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle
Anna Näveri

Autoja ja akkujärjestelmiä valmistava Valmet Automotive peruu suunnitelmansa pörssiin listautumisesta.

Yhtiön mukaan hetki ei olekaan nyt otollinen talouden näkymien ja markkinoiden epävarmojen tunnelmien vuoksi.

Yhtiö ilmoitti listautumisaikeistaan alle kolme viikkoa sitten.

– Kyse oli vasta aieilmoituksesta, Valmet Automotiven hallituksen puheenjohtaja Jarkko Sairanen huomauttaa.

Sen jälkeen käytiin konkreettisempia keskusteluja sijoittajien kanssa. Niiden lopputulos oli, että juuri nyt ei kannata edetä kohti pörssiä.

Syynä on Sairasen mukaan monien epävarmuuksien kokonaisuus. Autoteollisuuteen vaikuttavat geopoliittinen tilanne, talouden heikot näkymät ja inflaatio.

– Sen vuoksi katsomme, että meidän kannattaa tutkia kasvurahoitusta eri tavalla ja palata tähän listautumiseen myöhemmässä vaiheessa, kun markkinaympäristö on parempi.

Sairanen ei halua spekuloida, mitä rahoitusvaihtoehtoja yhtiö tutkii kasvusuunnitelmiensa tueksi.

Aikeena oli kerätä 140 miljoonan varat

Yhtiön aikeena oli kerätä osakeannissa 140 miljoonan euron varat lähivuosien investointeihin, kuten sähköisten ajoneuvojen akkujärjestelmäliiketoiminnan laajentamiseen.

Ankkurisijoittajina osakkeita sitoutuivat tuolloin merkitsemään eläkevakuutusyhtiöt Varma ja Ilmarinen yhteensä 70 miljoonalla eurolla.

Ankkurisijoittajat olivat Sairasen mukaan yhä täysin sijoituksessa mukana. Se ei kuitenkaan yksistään riitä, sillä pääoma- ja sijoitusmarkkinoiden yleinen mieliala uusia listautumisia kohtaan on Sairasen mukaan tällä hetkellä ”erittäin nihkeä”.

– Sijoittajien halukkuus sitoutua kasvutarinoihin on heikompi kuin normaalisti. Se nähdään pörssin kasvuyhtiöissä, ne ovat tulleet alas vahvasti.

– Meidän tarina on tietysti kasvutarina.

Sairanen uskoo vahvasti yhtiön kasvustrategiaan pitkällä aikavälillä, sillä autoalan sähköistyminen vain kiihtyy.

– Lyhyellä tähtäimellä yrityksille tapahtuu kaikenlaista, mutta emme usko, että se (nykyinen taloustilanne) meidän pitkän tähtäimen tarinaan vaikuttaa.

Vuonna 1965 perustettu Valmet Automotive on viime vuodet hakenut kasvua mittavista tuotantolinja- ja tehdasinvestoinneista.

Valmet Automotiven nykyiset omistajat ovat Suomen valtion sijoitusyhtiö Tesi, kotimainen sijoitusyhtiö Pontos Group sekä pienemmällä siivulla kiinalainen akkuvalmistaja Contemporary Amperex Technology Limited.

Lue lisää:

Auto- ja akkuvalmistaja Valmet Automotive aikoo listautua pörssiin

Suosittelemme sinulle