Hyppää sisältöön

Monet voitonjuhlat kokeneella Natalia Kuikalla edessä elämänsä suurimmat mestaruusjuhlat – myös kotikaupunki Kemi muistaa Yhdysvaltain mestaria

Joulukuussa kotikaupungissaan Kemissä lomaileva Natalia Kuikka uskoo, että käytännön syistä hän ei tuo NWSL:n voittopokaalia mukanaan. Sitä ennen luvassa on ainakin torijuhlat Portlandissa.

Natalia Kuikka lumisessa kaupunkimaisemassa.
Natalia Kuikan tie Kemistä Portlandiin on vienyt muun muassa Floridan ja Ruotsin kautta. Arkistokuva helmikuulta 2021.
Kimmo Hiltula,
Jari Peltoperä

Helmari-puolustaja Natalia Kuikalla ja koko Portland Thornsin joukkueella on riittänyt hulinaa ja vientiä NWSL:n mestaruuden jälkeen. Nyt voitonjuhlat ovat olleet isommat kuin Kuikan aikaisemmat mestaruusjuhlat esimerkiksi Ruotsissa.

– En ole itse mikään suuri juhlija, mutta on ollut hauska seurata, miten erilaista se on täällä kuin vaikka Euroopassa.

Joukkueella on vasta edessään suuri torijuhla Portlandissa eikä Kuikka vielä oikein tiedä, mitä tuleman pitää.

- Ainakin sinne on ilmainen sisäänpääsy kaikilla. Meidän viimeisissä kotiottelussa oli yli 20 000 katsojaa ja kiinnostusta loppuottelua kohtaan oli, niin isot juhlat on tulossa, uskoo Kuikka.

Amerikkalaismedian hehkuttama Natalia Kuikka teki suomalaista jalkapallohistoriaa – Portland Thorns nousi vaikeuksien keskeltä NWSL:n mestariksi

Kemi valmis juhlimaan

Natalia Kuikka on tulossa Suomeen ja kotikaupunkiinsa Kemiin seuraavan kerran joulukuussa. Kuikka ei usko, että mestaruuspokaali matkaisi hänen mukanaan vanhalle mantereelle.

– Kyllä tuo pokaali taitaa jäädä tänne Amerikkaan. Sitä on sen verran hankala kuljettaa lentokoneessa, mutta kuvia voin kyllä siitä näyttää.

Kotikaupungissa on kuitenkin varauduttu siihen, että palkintopokaali jossain vaiheessa päätyisi Kemiin näytteille. Kemin kaupungin vapaa-aikapäällikkö Marke Rautialan mukaan myös jonkinlaiset juhlallisuudet voisivat tulla kysymykseen.

Kotikaupunki muistaa tavalla tai toisella

Kemin kaupungissa ei ole vielä ehditty pohtimaan, kuinka kaupunki mahdollisesti muistaa kemiläislähtöistä Natalia Kuikkaa.

– Eiköhän me jotain sorvata. Tällaiset ovat aina hienoja juttuja, Rautiala sanoo.

Hyvin menestyneitä urheilijoita muistetaan Kemissä tavallisesti erisuuruisilla stipendeillä.

– Sääntönä on ollut, että urheilijalla olisi kirjat Kemissä. Jollain tapaa Nataliaa varmaan tullaan muistamaan, Rautiala sanoo.

Kehitys jatkuu huippupelaajien keskellä

Natalia Kuikka arvioi kehittyneensä Portlandissa entistä paremmaksi puolustuspelaajaksi.

– Sarja on kova ja ympärillä on hyviä joukkuepelaajia, joten tässä oppii koko ajan tosi paljon. Amerikassa pelin tempo on paljon nopeampi ja kovempi kuin Euroopassa, arvioi Kuikka, jolla on vielä vuosi jäljellä sopimusta Portland Thornsin kanssa

– Sen jälkeen katsotaan mitä tehdään.

Mestaruus maistui kohun keskiössä olleelle Portlandille – jatkosopimuksen solminut Natalia Kuikka kertoo, miksi päätti jäädä seuraan

Kuikka on urallaan valittu Suomessa vuoden pelaajaksi, Ruotsissa parhaaksi puolustajaksi ja Yhdysvaltain yliopistosarjan parhaaksi pelaajaksi. Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Miettinen pitääkin Kuikkaa pelipaikallaan maailman eliittiin kuuluvana.

Huippuliigan mestaruuden voittanut Natalia Kuikka on jo yksi maailman parhaista, sanoo asiantuntija: ”Kaikki kovuus on siellä niin kovaa”

Portland Thornsin Natalia Kuikka saapumassa otteluun NJ/NY Gotham Citya vastaan.
Natalia Kuikka on pelannut Portland Thornsissa kaksi kautta ja ainakin yksi lisävuosi on edessä. Korona-aikana Portlandin kaduilla oli todella hiljaista. Arkistokuva. Kuva: Craig Mitchelldyer / ISI Photos / Getty Images

Motivaatio tärkeämpi kuin kotipaikka

Kuikka toivoo saavutuksensa olevan myös mallina nuorille pelaajille Suomessa siitä, että pieneltä paikkakunnalta voi ponnistaa maailmalle ja menestyä.

– Toivottavasti tästä on nuorille vähän inspiraatiota, että maailmalle voi ponnistaa vaikka pienestä Kemistä ja saavuttaa menestystä.

Kuikka haluaa muistuttaa nuoria pelaajia, että ei ole ratkaisevaa mistä on kotoisin. Jos riittää motivaatiota treenata, on mahdollista päästä maailmalle pelaamaan.

– Se on itsestä kiinni.

Natalia Kuikan koko uran kattavan artikkelin löydät tästä:

Kemistä Portlandiin

Mitä ajatuksia tai muistoja juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 3.11. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle