Hyppää sisältöön

Suomessa selvitettiin ensimmäistä kertaa, kuinka moni yritys vaihtaa omistajaa: lähes 4 000 ja määrä laskenut

Suomessa on arvioiden mukaan lähes 50 000 yritystä omistajanvaihdoksen edessä lähimmän 10 vuoden sisällä.

Kerrostaloja Helsingissä Jätkäsaaressa.
Yrityskauppoja tehtiin paljon esimerkiksi rakentamisessa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Omistajanvaihdosten vuosimäärät on selvitetty ensi kertaa Suomessa. Vuosittain lähes 4 000 yritystä siirtyy uusiin käsiin. Vaihdos tapahtuu joko yrittäjäperheen sisäisen sukupolvenvaihdoksen tai yrityskaupan kautta.

Tilastokeskus tuotti tilaston Omistajanvaihdosfoorumin toimeksiannosta.

Kriisivuosien myötä omistajanvaihdosten lukumäärä on laskenut alle 4 000 kappaleen tasolle.

Vuonna 2018 omistajanvaihdoksia tehtiin kaiken kaikkiaan lähes 4 200 ja vuonna 2019 vielä vähän enemmän. Määrä kääntyi laskuun ensimmäisenä koronavuonna 2020, jolloin tehtiin 3 750 omistajanvaihdosta. Ennakkotietojen perusteella sama suunta näyttäisi jatkuneen myös vuonna 2021.

Sukupolvenvaihdosten määrä oli suurin lähivuosista vuonna 2018, jolloin niitä tehtiin 770. Vuonna 2020 määrä oli pudonnut 536:een.

Yrityskauppoja enemmän

Yrityskauppojen määrä on suurempi. Vuonna 2019 kauppaja tehtiin lähes 3 600. Vuonna 2021 yrityskauppojen lukumäärä olisi jäämässä ennakkotietojen mukaan noin 3 000:n tasolle. Tässä tilastossa hyödynnetty yrityskauppatilasto koskee vain osakekauppoja eli liiketoimintakaupat eivät sisälly näihin lukuihin.

Maakunnittain omistajanvaihdoksia on tapahtunut viime vuosina eniten Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Sukupolvenvaihdoksissa kolme aktiivisinta toimialaa ovat olleet tukku- ja vähittäiskauppa, teollisuus ja rakentaminen. Yrityskauppoja tehtiin eniten ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä rakentamisessa.

Kymmenet tuhannet yritykset odottavat

Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta on ajanut pitkään omistajanvaihdostilaston saamista Suomeen. Hän toivoo, että tilasto saa jatkoa.

Projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä sanoo, että kriisivuodet ovat vaikeuttaneet omistajanvaihdoksia.

– Työmaata riittää. Suomessa on arvioiden mukaan lähes 50 000 yritystä omistajanvaihdoksen edessä lähimmän 10 vuoden sisällä, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Voit kommentoida uutista 3.11. kello 23. asti.

Suosittelemme