Hyppää sisältöön

Kymenlaaksossa on edelleen koronaa runsaasti – sairaalahoidossa poikkeuksellisen suuri määrä potilaita

Viime viikolla todettiin 759 uutta koronatartuntaa.

Lokakuussa on esiintynyt runsaasti koronavirustartuntoja Kymenlaaksossa. Arkistokuva Kouvolasta Hansan rokotuspisteeltä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Eino Haajanen

Kymenlaaksossa on edelleen runsaasti koronatapauksia.

Lokakuun korkeimmat tartuntamäärät olivat kuukauden puolivälissä, jolloin terveydenhuollon testeissä todettiin 902 uutta koronatartuntaa.

Tämän jälkeen uusien tapausten määrä on laskenut. Viime viikolla todettiin 759 uutta tartuntaa.

Todelliset tartuntamäärät ovat näitä suuremmat, sillä vain osa käy enää terveydenhuollon virallisissa koronatesteissä.

Positiivisten näytteiden osuus otetuista näytteistä on noin 46 prosenttia. Luku kertoo siitä, että tartuntoja on paljon, mutta luku on laskussa.

Kymsoten mukaan tilanne on rauhoittumassa.

Sairaalahoidossa poikkeuksellisen suuri määrä

Sairaalahoidossa on poikkeuksellisen suuri määrä eli 51 koronapotilasta. Määrällisesti luku on korona-ajan suurimpia.

Sairaalahoidon potilaista suurin osa eli noin 40 on hoidossa perusterveydenhuollon osastolla. Tästä potilasmäärästä lähes puolet liittyy yhden osaston laajaan altistumiseen ja seulontatesteillä löydettyihin tapauksiin. Kyse on pääasiassa hyvin iäkkäistä henkilöistä.

Iäkkäillä koronapotilailla yleiskunto on usein heikentynyt. Tosin heillä harvemmin on erittäin vaikeita infektio-oireita kuten hengenahdistusta.

Koronaa sairastavien potilaiden tehohoidon tarve on yleisesti vähentynyt huomattavasti ja hoitojaksot ovat lyhentyneet, tiedottaa Kymsote.

Maskit esiin

Koska koronavirustartuntoja on alueella edelleen runsaasti, Kymsote muistuttaa kymenlaaksolaisia maskin käytöstä. Kymsoten mukaan maskia kannattaa edelleen käyttää erityisesti ruuhkaisissa paikoissa ja joukkoliikennevälineissä. Samoin tulee huomioida, että sosiaali- että terveyspalvelujen toimipisteissä on maskisuositus.

Maskin käyttö sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia antavat suojaa koronaviruksen lisäksi myös muilta tartuntataudeilta kuten flunssalta ja influenssalta.

Rokotussuoja kuntoon

Kymsote kehottaa kymenlaaksolaisia huolehtimaan rokotussuojasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti kaikkia 65 vuotta täyttäneitä, 18 vuotta täyttäneitä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvia sekä 12 vuotta täyttäneitä voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä suositellaan ottamaan koronavirusrokotteelle tehosteannos syystalven aikana.

Koronarokotusten lisäksi on tärkeä muistaa influenssarokotus, Kymsote muistuttaa.

Lue lisää:

Koronavirus lukuina – päivittyvä seuranta

Koronavirusta on paljon liikkeellä Etelä-Karjalassa – poissaolot kouluista ovat lisääntyneet

Suosittelemme sinulle