Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien entinen varikko muuntuu metsäiseksi virkistysalueeksi Kokkolassa: työt alkavat ehkä jo tänä vuonna

Kokkolan kaupungin viime vuonna omistukseensa hankkima Santahaan varikkoalue avautuu pian yleisölle. Kaupunki suunnittelee siitä virkistys- ja ulkoilualuetta.

Ilmakuva entisestä Puolustusvoimien varikkoalueesta Kokkolassa.
Entinen varikkoalue sijaitsee Santahaan ulkoilualuen vieressä ja on samaan tapaan metsäinen. Arkistokuva. Kuva: Kokkolan kaupunki
Heini Holopainen

Puolustusvoimien entisestä varikkoalueesta Kokkolassa on tulossa laaja virkistysalue.

Kaupunki osti Santahaassa, Ykspihlajan kupeessa, sijaitsevan vajaan 80 hehtaarin maa-alan rakennuksineen viime vuonna vajaalla miljoonalla eurolla.

Meneillään on kysely kansalaisten toiveista (siirryt toiseen palveluun) niin sanottua Lataamon aluetta kohtaan. Siihen voi vastata 18.1. saakka.

Ensi kevääksi kaupunki saa valmiiksi yleissuunnitelma, jossa metsäisen alueen käyttö hahmottuu.

Ensimmäiset muutokset maastossa nähdään tänä tai seuraavana vuonna, arvioi kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen.

Entinen varikkoalue sijaitsee pohjavesialueella, minkä vuoksi rakentaminen ei juurikaan onnistu. Alueella on voimassa pohjaveden pilaamiskielto.

Tontilla on ennestään lukuisia rakennuksia, joista muutamia suunnitellaan kaupungin varastokäyttöön muun muassa museota varten.

Tontin läpi kaavaillaan kevyen liikenteen väylää Port Towerin ja suurteollisuusalueen suuntaan. Reitti lyhentäisi kevyen liikenteen ja jalankulkijoiden matkaa teollisuusalueelle huomattavasti nykyisestä.

Puolustusvoimien toiminta loppui alueella 2006. Joukko liikemiehiä osti tontin 2014 ja myi sen Kokkolan kaupungille 2022.

Lue seuraavaksi:

Pohjavesi voi upottaa unelmat asuntorakentamisesta Kokkolan varikkoalueella

Verkkoaidan takaa paljastuivat kaupungin keuhkot – kuvagalleria Kokkolan asevarikolta

Suosittelemme sinulle