Hyppää sisältöön

Sotilaallinen uhka ja väestönsuojelu ovat nyt pääosassa – viranomaiset harjoittelevat useita samanaikaisia kriisejä itärajan pinnassa

Väestönsuojelu on nyt turvallisuusviranomaisten harjoituksissa kantava teema, seuraavan kerran se näkyy marras-joulukuun vaihteessa Kaakkois-Suomessa.

Kuusankosken kalliosuojan sisälle rakennettu juoksurata.
Useat väestönsuojat ovat muun muassa urheilijoiden harjoittelupaikkoja. Kriisitilanteessa viranomaisten on saatava kolmessa vuorokaudessa väestönsuojat valmiiksi. Arkistokuva maaliskuulta 2022 Kuusankosken Kalliosuojasta Kouvolasta. Kuva: Antro Valo / Yle
Vesa Grekula

Turvallisuusviranomaiset harjoittelevat tänä syksynä tilannetta, jossa Suomea uhkaa sotilaallinen kriisi.

Marras-joulukuun vaihteessa toteutettavan kaksipäiväisen Kaakko 22 -harjoituksen osallistujat joutuvat harjoittelemaan kansalaisten evakuointeja, eli valmistelemaan sekä väestönsuojien käyttöönottoa että ihmisten siirtämistä kodeistaan turvallisemmille alueille.

Väestönsuojelun harjoittelu onkin nyt erityisen merkittävässä asemassa, kun Suomessa järjestetään valmiusharjoituksia.

– Se on kantavana teemana kaikkien kuuden aluehallintoviraston valmiusharjoituksissa, sanoo Kaakkois-Suomen harjoituksen valmisteluja johtava pelastusylitarkastaja Sampsa Lintunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Väestönsuojassa varustelaatikko ja ilmanvaihtokone.
Tällaisia varusteita ja ilmanvaihtolaitteita oli Hollolan pelastusaseman maaliskuussa 2022 avatuissa väestönsuojatiloissa. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Harjoituksen kuvitteellisessa kriisissä yhteiskuntaa sekoittavat myös turvapaikanhakijoiden vastaanoton ruuhkautuminen itärajalla, sähkökatkot sekä hybridivaikuttamiseen viittaavat useat hämäräperäiset tulipalot ja liikenneonnettomuudet.

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa pidettävä harjoitus toteutetaan työpöytäharjoituksena, eli se ei näy suurelle yleisölle maastossa, kylien raiteilla tai katukuvassa.

Harjoituksen taustalla kuntien toiveet

Harjoitukseen osallistuu useita satoja henkilöitä muun muassa Rajavartiolaitoksesta, Puolustusvoimista, poliisista sekä kunnista.

Uhkaaviin tilanteisiin eläytymistä vaativa harjoitus voi olla osallistujille vaikea.

– Erityisesti väestönsuojelu ja ihmisten evakuointi on hankala kokonaisuus, koska siihen osallistuu useita organisaatiota. Haastetta harjoituksen osallistujille tuo se, miten ihmiset eivät tarpeettomasti kärsisi väestönsiirroissa, pohdiskelee Sampsa Lintunen.

Väestönsuojelu ja evakuoinnit ovat kantavana teemana turvallisuusviranomaisten valmiusharjoituksissa juuri nyt. Tältä näytti maaliskuussa 2022 väestönsuojassa, johon mahtuu lähes 5000 ihmistä.

Harjoituksen teemat kumpuavat muun muassa osallistujien toiveista.

– Isoimpien kaupunkien ja keskeisten turvallisuusviranomaisten kanssa on käyty keskusteluja. Kuntien edustajilta on saatu ajatuksia siitä, millaisia asioita olisi syytä harjoitella, valottaa Sampsa Lintunen harjoituksen taustoja.

Harjoitukset uusiksi

Alueelliset valmiusharjoitukset ovat kerta toisensa jälkeen saaneet osallistujilta kiittävää palautetta, mutta silti harjoitukset uudistuvat jo varsin pian.

Aluehallintovirastot selvittävät, voitaisiinko esimerkiksi Keski-Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa pidettävistä vastaavista harjoituksista tuoda parhaita käytäntöjä myös Suomeen.

Kaiken kaikkiaan tavoitteena on yhtenäistää alueellisten harjoitusten suunnittelua ja toteutusta valtakunnalliseksi malliksi. Alueelliset ja maakunnalliset erityispiirteet ja -tarpeet on silti tarkoitus säilyttää.

– Ensimmäisen kerran uutta mallia kokeillaan ensi vuonna Lapissa pidettävässä Pohjoinen 23 -harjoituksessa, kertoo projektipäällikkö Markku Hutka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kaksi henkilöä seisoo selin kameraan. Molenpien takin selkämyksessä lukee keltaisin, isoin kirjaimin Rajavartiolaitos
Kaakko 22 -harjoitukseen marras-joulukuun vaihteessa osallistuu turvallisuuden ammattilaisia muun muassa rajavartiolaitoksesta. Kuvituskuva. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Valmiusharjoitukset ovat lakisääteisiä harjoituksia, jollaisia aluehallintovirastot järjestävät maakunnissa vuosittain.

– Meillä on ollut Suomessa vahva varautumisen kulttuuri jo vuosikymmenten ajan. Olen varma siitä, että jatkossakin yhteiskunta pyörii myös erilaisissa kriisitilanteissa, kiteyttää pelastusylitarkastaja Sampsa Lintunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Enemmän aiheesta:

Yli miljoona suomalaista voisi joutua pakenemaan idästä länteen, jos Venäjä uhkaisi sodalla – tällainen olisi evakkomatka vuonna 2022

Kymenlaakson suurimpaan väestönsuojaan mahtuu 4900 ihmistä – tältä siellä näyttää nyt

Suosittelemme sinulle