Hyppää sisältöön

Koronan tehosterokotukset iäkkäille ja riskiryhmille ovat alkaneet Oulussa – virusta todettu kaupungissa paljon, mutta useimmiten lievänä

Tehohoidon tarve on ollut Oulussa vähäistä verrattuna talviin ennen kattavaa rokotesuojaa. Rokotusten keskiössä ovat he, joille koronavirus voi aiheutta sairaalahoitoakin vaativan vakavan tautimuodon.

Kyltti, jossa teksti INFLUENSSAROKOTUKSET ja nuoli, joka osoittaa rokotuspaikalle. Sen alapuolella teksti OULU.
Koronan tehosterokotteet annetaan influenssarokotusten yhteydessä. Arkistokuva marraskuulta 2021. Kuva: Risto Degerman / Yle
Hanna Holopainen,
Juha Hintsala
Avaa Yle-sovelluksessa

Syystalven koronan tehoste­ro­ko­tukset ovat alkaneet Oulussa. Tehosteannoksen voi antaa 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville ja immuunipuutteisille, kun edellisestä annoksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Rokote otetaan samaan aikaan influenssarokotteen kanssa. Suomessa tarjolla on kahdenlaista varianttirokotetta: omikron BA 1-viruskantaa ja BA 4/5-viruskantaa vastaan räätälöidyt rokotteet. Oulussa näistä käytössä on ensimmäinen.

Koronavirusta on tällä hetkellä Oulussa paljon liikkeellä, mutta sen aiheuttamat oireet ovat usein lieviä.

– Väestön rokotuskattavuus on hyvä, jonka vuoksi tauti aiheuttaa pääosin hyvin lievän taudinkuvan, Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo sanoo.

Rokotusten keskiössä ovat siksi Oulussakin iäkkäät, riskiryhmät ja immuunipuutteiset. Heille koronavirus voi aiheuttaa sairaalahoitoakin vaativan vakavan tautimuodon.

– Emme rokota ensisijaisesti siksi, että estäisimme tartunnan saamisen, koska siihen mikään käytössä oleva rokote ei ole tehokas eikä kestoltaan järkevä, Mäkitalo sanoo.

Mäkitalon mukaan esimerkiksi ikäihmisille koronainfektio, kuten monet muutkin infektiot, voivat aiheuttaa lyhyen sairaalahoidon tarpeen yleistilan laskiessa.

Koronan vuoksi tehohoidon tarve on ylipäätään kuitenkin vähäistä verrattuna talviin ennen kattavaa rokotesuojaa.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 4. marraskuutakuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle