Hyppää sisältöön

Pyhäselän vankilan luottamusmies: Valvontajärjestelmä on ollut rikki puolitoista vuotta – Rikosseuraamuslaitos käynnisti vankilapaosta selvityksen

Pyhäselän vankilan luottamusmiehen mukaan henkilökuntaa ei myöskään ollut tarpeeksi paikalla vankien paon aikaan. Itä-Suomen poliisin mukaan vanki ei enää ole Itä-Suomen alueella.

Pyhäselän vankilan hämärään aulaan tulee talvipäivän valoa ristikon peittämästä ikkunasta.
Kaksi vankia karkasi maanantaina Pyhäselän vankilasta. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Tanja Kröger
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun Pyhäselän vankilasta karkasi maanantaina aamupäivällä kaksi vankia ulkoilun yhteydessä. Heistä toinen löytyi lähimaastosta, mutta toinen miesvanki on yhä karkuteillä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Simo Hämäläinen Itä-Suomen poliisista kertoo, että vanki ei ole enää Itä-Suomen alueella. Hänestä on tullut joitakin havaintoja.

MTV Uutiset kertoi eilen, että vankilapaon mahdollistivat lukuisat epäkohdat Pyhäselän suljetun vankilan toiminnassa. Paon aikaan vankilan hälytysjärjestelmä oli rikki, kukaan ei valvonut ulkoilua ja aita kaatui ravistelemalla.

Pyhäselän vankilan luottamusmies Atso Pesonen ei ollut vankilassa paon aikaan, eikä ole ehtinyt katsomaan vankilan tallenteita. Hän vahvistaa kuitenkin Ylelle MTV:n tiedot.

Pesosen mukaan vankien karkaaminen pääsi tapahtumaan, koska valvontajärjestelmä on ollut rikki noin puolitoista vuotta.

Pesosen mukaan valvontajärjestelmän korjaamiseen ei yksinkertaisesti ole tullut rahoitusta.

– Miksi tällaisiin asioihin ylipäätään, jotka ovat tärkeitä, ei tule rahoitusta? Nämä ovat meidän työvälineitä. Kaikkeen muuhun mitättömään asiaan rahaa tuntuu löytyvän, mutta ei siihen, että asiat saadaan toimimaan.

Pesosen mukaan paon aikaan myöskään henkilökuntaa ei ollut tarpeeksi paikalla.

– Alun perin henkilökuntamäärä näytti ihan hyvältä, mutta kun yön aikana tuli neljä sairastumista, niin sinä päivänä oli neljä henkilöä poissa. Ihmisiä on vaikeaa saada töihin vapailta.

Rikosseuraamuslaitoksen toimitila- ja turvatekniikkayksikön päällikkö Mika Antikainen kertoo, että Pyhäselän vankilan valvontajärjestelmän uusiminen on viivästynyt maailmanlaajuisen komponenttipulan takia.

Myönteinen rahoituspäätös Pyhäselän vankilan valvontajärjestelmän uusimisesta on Antikaisen mukaan tehty jo aikaisemmin.

– Sinänsä se on valitettavaa koko vankilan ja koko Rikosseuraamuslaitoksen osalta, ettei valvontajärjestelmää ole saatu uusittua. Toivomme, että saamme Pyhäselän tilanteen ajan tasalle.

Antikaisen mukaan Rikosseuraamuslaitos tekee vankiloissa toimenpiteitä, ettei myöskään vankilapakoja pääse enää tapahtumaan.

– Tätä en voi kommentoida sen tarkemmin.

MTV Uutiset kirjoitti torstai-iltana, että Rikosseuraamuslaitos on käynnistänyt sisäisen selvityksen vankilapaosta ja Pyhäselän vankilan turvallisuuspuutteista.

Tuleeko vankilapakoja lisää?

Luottamusmies Atso Pesonen pitää Pyhäselän vankilassa tapahtunutta vankien pakoa huolestuttavana.

– Eihän noin koskaan saisi päästä käymään. Onneksi näitä tapahtuu harvoin, mutta se yksikin kerta on liikaa. Yrityksiä tahtoo olla tulossa uusia.

Pesosen mukaan on kuitenkin hyvä, ettei henkilökunnalle tapahtunut paon myötä mitään.

– Henkilökuntaan ei onneksi kohdistunut uhkaa eikä väkivaltaa.

Pesonen toivoo nyt Pyhäselän vankilan vankipaon perusteellista selvittämistä.

– Asia pitää tutkia loppuun asti ja selvittää, että mitä parannuksia pitää tehdä ja miksi näin. Lähinnä se, että miksi sitä hälytysjärjestelmää ei ole korjattu.

Työkuorma kasvanut entisestään

Pesonen kommentoi jo viime vuonna Ylelle työvoimapulaa, joka Suomen vankiloita piinaa.

Atso Pesonen kertoo, että vanginvartijoiden työkuorma on Suomessa aikaisempaa pahempi.

Pesosen mukaan työvoimapula on koko Suomessa vanginvartijoilla yhä äärettömän kova.

– Ihmisiä tulee töihin ja kun palkka ei ole kilpailukykyinen, niin sitten lähdetään pois, koska työ ei kaikille sovi.

Tällainen tilanne on Pesosen mukaan myös Pyhäselän vankilassa. Hän ei anna suoraa lukua työvoimapulan määrästä, mutta Pyhäselän vankilassa mennään hänen mukaansa koko ajan hyvin vajaalla miehityksellä.

– Totta kai sairaslomat yllättävät. Niille ei mahdeta koskaan mitään. Sitten tietysti ei ole lupa avata virkoja ja virkoihin ei myöskään ole tulossa ihmisiä, niin se on kokonaisvaltaisesti ja koko Suomessa sama ongelma. Monessa vankilassa mennään sillä, että töissä on paljon sellaisia, joilla ei ole koulutusta.

Yle sai myös yhteydenoton toisesta vankilasta, jossa on esiintynyt vastaavia ongelmia.

Pesosen mukaan suurin haaste Pyhäselän vankilassa on sellien ratsaustoiminnassa.

– Meillä se ratsaustoiminta on täysin nolla, koska ei ole henkilökuntaa. Jos lähdetään ratsaamaan sellejä, niin se vaatii aina enemmän henkilökuntaa. Se on ollut täysin jäissä, koska ei ole yksinkertaisesti aikaa ja henkilökuntaa. Aina paljastuu asioita, joita siellä ei pitäisi olla.

3.11. klo 18.59: Lisätty juttuun MTV Uutisten tieto, että Rikosseuraamuslaitos on käynnistänyt sisäisen selvityksen vankilapaosta.

3.11. klo 14.05: Päivitetty juttuun, että vanki ei enää ole Itä-Suomen alueella.

3.11. klo 12.46: Lisätty juttuun Rikosseuraamuslaitoksen Mika Antikaisen kommentit valvontajärjestelmään liittyen. Lisätty myös lause siitä, että Yle sai yhteydenoton toisesta vankilasta, jossa on ollut työvoimapulaa.

Korjaus kello 12.21: Kuvatekstissä luki aluksi virheellisesti, että vangit olisivat karanneet tänään torstaina. Karkaamiset tapahtuivat viime maanantaina.

Enemmän aiheesta:

Pyhäselän vankilasta Joensuusta paennut vanki yhä karkuteillä – poliisi julkaisi kuvia etsimästään miehestä

Kaksi vankia karkasi Joensuun Pyhäselän vankilasta – toista vankia ei ole tavoitettu alkuiltaan mennessä

Suosittelemme sinulle