Hyppää sisältöön

Jaakko Kuusiston viimeiseksi teokseksi jäänyt sinfonia saa Suomen ensiesityksensä – työn viimeistellyt Pekka-veli: “Vinkkaan silmää tuonpuoleiseen”

Kuusisto oli yksi Suomen tunnetuimmista klassisen musiikin tekijöistä. Hänen sinfoniansa Ensimmäinen ja viimeinen jäi helmikuussa edesmenneeltä taiteilijalta kesken.

Yle vieraili Oulu Sinfonian harjoituksissa keskiviikkona 2.11. Kuuntele, miltä siellä kuulosti.
Emilia Pakkala,
Marko Siekkinen

Viulisti-kapellimestari-säveltäjä Jaakko Kuusiston viimeiseksi teokseksi jäänyt sinfonia saa torstaina Suomen ensiesityksensä Oulussa. Kuusisto oli yksi Suomen tunnetuimmista klassisen musiikin tekijöistä ja vaikuttajista.

Kuusisto menehtyi vaikeaan sairauteen helmikuussa.

Sinfonia jäi taiteilijalta hieman kesken ja sen on viimeistellyt hänen veljensä Pekka Kuusisto, joka on viulutaiteilija, kapellimestari ja säveltäjä.

Jaakko Kuusiston Sinfonian op. 39 johtaa Suomen kansainvälisesti arvostetuimpiin kapellimestareihin kuuluva Osmo Vänskä, Jaakon hyvä ystävä ja kollega.

Vänskä on myös osasyy siihen, että sinfonia päätettiin alkujaan luoda.

Vänskä kertoo, että Yhdysvaltojen Minnesotan orkesteri teki aikoinaan kiertueen Etelä-Afrikkaan, ja sinne tarvittiin kuorolle ja orkesterille sovituksia afrikkalaisista kansanlauluista. Tähän hän pyysi mukaan ystäväänsä Jaakkoa, sillä tiesi tämän olevan loistava sovittaja.

Kuusisto kuitenkin sanoi, ettei hänellä ollut aikaa.

– Sanoin, että jos hän lupaa tehdä sovitukset, tilaan Jaakolta sinfonian Minnesotan orkesterille. Meni kolme sekuntia, ja Jaakko suostui, Vänskä muistelee.

Sinfonia sai kantaesityksensä Minnesotassa kesäkuussa.

Vänskä iloitsee, että saa johtaa sinfoniaa nyt toistamiseen. Hän kertoo Kuusiston sinfonian olevan matka, josta kuuluu elämän kirjo, mutta myös äänikuvia vaikeasta sairaudesta, joka Kuusistolla diagnosoitiin 2020.

– Odotukset olivat hienoon musiikkiin ja ne ovat täyttyneet. Jaakko sävelsi ensimmäisen osan loppuun ja toisessa osassa Pekka astui tekemään lopputyön viimeiseen osaan. Täytyy ihailla, kuinka Pekka on löytänyt todennäköisimmin sen, mitä Jaakko olisi itsekin kirjoittanut.

Osmo Vänskä katsoo ylös.
– Odotukset oli hienoon musiikkiin ja ne ovat täyttyneet, Osmo Vänskä summaa. Kuva: Janne Körkkö

Keskustelua teoksen viimeistelemisestä ei käyty

Pekka Kuusisto kertoo Jaakon esitelleen materiaalia sinfoniastaan muutamaankin otteeseen.

Jaakon sairaus paheni kuitenkin äkillisesti, eikä hän ehtinyt saattaa sinfoniaa täysin valmiiksi.

– Yhtenä päivänä Jaakko koki olevansa täysin työkykyinen kirjoittamaan sinfoniaa, ja seuraavana päivänä taas ei lainkaan. Missään vaiheessa ei keskusteltu siitä, että minä viimeistelisin sinfonian.

Pekka Kuusiston päällimmäisin tunne oli, että sinfonia pitää viimeistellä mahdollisimman hyvin.

– Teoksen tyylilaji ja yleinen estetiikka oli jo niin selkeästi naulattuna partituuriin, että siinä oli tukeva kelkka, mihin hypätä. Se oli käytännössä vain Jaakon työn jatkamista.

Pekka Kuusisto kertoo, että sinfonian saattaminen loppuun oli tilanne, jossa hän ei etukäteen kuvitellut olevansa. Jaakon poismeno taas oli tilanne, josta hän ei koskaan toivonut itseään löytävän.

Silti hän kuvailee sinfoniatyötä lahjaksi: Pekan aiempi sävellystyö on keskittynyt rennolla aikatauluilla tehtäviin pienimuotoisempiin projekteihin sekä suuressa paineessa tehtyihin televisiosarjojen musiikkien sävellysprosesseihin. Niihin verrattuna tämä kokemus oli erilainen.

– Jos kauheasta asiasta meinaa jotain positiivista saada, niin nyt olen ainakin sinfonikko. Se on sellainen asia, josta mielelläni vinkkaan Jaakolle silmää tuonpuoleiseen, Pekka naurahtaa.

Osmo Vänskä johtaa orkesteria.
Toistaiseksi teosta on johtanut ainoastaan Suomen kansainvälisesti arvostetuimpiin kapellimestareihin kuuluva Osmo Vänskä. Pekka Kuusisto toivoo, että itsekin pääsisi vielä johtamaan veljensä sinfoniaa. Kuva: Janne Körkkö

“Hän oli suuri ihminen kaikessa, mihin ryhtyi”

Osmo Vänskä kuvailee Jaakko Kuusistoa tuotteliaaksi säveltäjäksi. Hänen jättämäänsä musiikillista perintöä hän pitää voimakkaana.

Vänskä kertoo, että hänen ja Jaakon ystävyys on ollut suurta, ja tämän teoksen myötä se jatkuu edelleen.

– Jaakko sanoi, että ystävällisyys kantaa aina. Se on hienosti sanottu. Hän oli myöskin ihminen, joka kantoi vastuuta yhteiskunnasta. Hän oli suuri ihminen kaikessa, mihin ryhtyi, Vänskä kertoo.

Pekka Kuusiston mukaan sinfonia asettuu luontevasti siihen jatkumoon, jonka Jaakko on jo orkesteriteoksillaan aiemmin aloittanut: hienosti sävellettyä, ammattitaitoisesti orkestroitua ja keinonsa tarkalleen tuntevaa musiikkia.

Pekka toivoo, että hän itsekin pääsisi vielä johtamaan veljensä sinfoniaa.

Sekä Vänskän että Pekka Kuusiston mukaan se, että sinfonia saa kantaesityksensä Oulussa Oulu Sinfonian esittämänä, on oikea ratkaisu.

– Jaakkohan oli hirveän monitasoisesti sitoutunut oululaiseen elämänmuotoon sekä poliitikkona että pitkäaikaisena festivaalijohtajana ja oululaisena. Luulen, että Jaakonkin mielestä tämä menee juuri niin kuin pitääkin, Pekka pohtii.

Juttua korjattu 4.11.2022 kello 13.27: Sinfonian nimi täsmennetty.

Aiheesta lisää:

Jaakko Kuusisto tunnettiin jo lapsena tv:n viuluviikarina – hengästyttävä ura oli laajenemassa musiikista politiikkaan

Säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto on kuollut

Ylikapellimestari Jaakko Kuusistolta jää konsertti väliin aivokasvaimen sädehoitojen vuoksi

Suosittelemme sinulle