Hyppää sisältöön

Ministerit saavat käyttää Whatsappia ja valtioneuvosto suosittelee Signalia – Rovaniemen päiväkodeissa molemmat kiellettiin

Rovaniemen alkuviikosta julistama ja sitten peruma pikaviestisovelluskielto on varsin ainutlaatuinen. Kaupunki kielsi työntekijöiltään kaupallisten pikaviestisovellusten kuten Whatsappin, Signalin ja Telegramin käytön.

Pikaviestipalvelu WhatsApp OnePlus-älypuhelimen ruudulla.
Ministerien käsikirjan mukaan ministerit voivat käyttää tehtävissään sekä Whatsapp- että Signal -sovellusta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Armi Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemellä kaupungin työntekijöille määrätty pikaviestisovellusten käyttökielto olisi ollut jopa jyrkempi kuin valtioneuvostossa.

Valtioneuvoston tietotoimialan toimialajohtajan Max Hambergin mukaan suositus on, ettei valtioneuvoston virkapuhelimiin ladattaisi Whatsappia.

– Jos henkilö tarvitsee virkakäytössä pikaviestisovellusta, valtioneuvoston kanslia on suositellut Whatsappin sijasta Signal-sovelluksen käyttöä.

Valtioneuvoston mobiililaitteisiin virkatehtävissä tarpeettomia sovelluksia ei Hambergin mukaan edes voi asentaa.

– Puhelimissa on eriytettynä virka- ja henkilökohtainen puoli. Tällä on pyritty siihen, ettei työ- ja henkilökohtainen puoli sekoitu.

Virkapuolelle voi asentaa vain työtehtävissä tarvittavia sovelluksia. Hambergilla ei ole tietoa tai tilastoa siitä, kuinka paljon esimerkiksi Whatsap-sovellusta on ladattu virkakännyköiden henkilökohtaiselle puolelle.

– Sitä, mitä henkilö lataa puhelimensa henkilökohtaiselle puolelle, ei ole mielekästä hirveän tiukasti rajata.

Turhia sovelluksia vältetään

Hambergin mukaan on toisaalta ihan ymmärrettävää, jos sovelluksia käyttää omaan henkilökohtaiseen viestintään niillä, joilla on puhelinetu käytössään.

Valtioneuvoston suosituskielto ei myöskään koske esimerkiksi Telegram-pikaviestisovellusta.

– Telegram-sovellusta käytetään maailmanlaajuisesti aika paljon Ukrainan sotaan liittyvään kansainväliseen viestintään.

Tosin myös Telegram-sovellukseen liittyy sama suositus kuin muihinkin sovelluksiin.

– Jos sitä ei virkakäytössä tarvita, sitä ei suositella ladattavaksi.

Ministerien käsikirjan mukaan ministerit voivat käyttää viestintäänsä joko Whatsapp tai Signal-sovellusta.

Max Hamberg, toimialajohtaja, Valtioneuvosto

Ministereillä vapaammat kädet

Ministerien sovellussuositukset ovat osin erilaisia.

– Ministerien käsikirjan mukaan ministerit voivat käyttää viestintäänsä joko Whatsapp tai Signal-sovellusta, Hamberg sanoo.

Tämänhetkinen maailmanpoliittinen tilanne ei ole Hambergin mukaan muuttanut Valtioneuvoston suosituksia.

– Säännöt olivat olemassa jo ennen tätä. Mutta voi sanoa, että nyt olemme olleet aiheesta entistä huolestuneempia ja henkilöstö varmasti myös huolellisempi.

Pikaviestisovellusten kielto oli yllätys myös Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainiolle.

Ei varsinainen tietoturvakysymys

Valtioneuvoston Whatsapp-kiellon taustalla ei silti niinkään ole suoranainen tietoturvahuoli, vaan suositus liittyy sovelluksen ilmaislisenssiin.

Hambergin mukaan taustalla voisi käydä keskustelua myös paljon laajemmin ilmaissovelluksista.

– Kun näitä sovelluksia kuten vaikkapa Whatsappia tai Instagramia käytetään, taustalla on aina jokin ansaintamalli. Palveluntarjoaja pyrkii aina jollain tavalla tulonsa varmistamaan.

Omassa kotikäytössä Hamberg ei silti pitäisi sovelluksia järin vaarallisina.

– Työtehtävissä se on hieman eri juttu. Sovellukseen kertyy tietoa, jota emme itse välttämättä ymmärrä.

Työnantajalla, oli se sitten yritys, valtio tai kunta, pitäisi olla Hambergin mukaan mahdollisuus vaikuttaa, ettei ilmaistuotteiden tai some-tuotteiden palvelutarjoajille kerrota asioita, jotka eivät niille kuulu.

– Meillä valtioneuvostossa on tekninen ympäristö, jossa puhelimen virka- ja henkilökohtainen puoli voidaan erottaa. Se on kuitenkin kohtuullisen isolla operaatiolla rakennettu ratkaisu, sellaista ei ehkä Rovaniemen kaupungin päiväkoteihin saa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 4.11. kello 23 saakka.

Aiheesta enemmän:

Rovaniemi kielsi työntekijöiltä Whatsappin käytön ja perui kiellon samana päivänä – kaupunginjohtaja: “Luin asiasta paikallislehdestä”

Suosittelemme sinulle