Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaati ankarampaa rangaistusta kuopiolaismiehen kuolemaan johtaneesta nyrkiniskusta pubin edustalla – hovi piti tuomion ehdollisena

Syyttäjä vaati hovioikeudessa vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta tapauksessa, jossa mies löi nyrkillä toista miestä päähän. Oikeus ei nähnyt perustetta tuomion kiristämiselle.

Itä-Suomen hovioikeus ulkoapäin
Itä-Suomen hovioikeus piti voimassa ehdollisen vankeusrangaistuksen tapauksessa, jossa kuopiolaismies kuoli kasvoihin kohdistuneen nyrkiniskun ja kaatumisen seurauksena. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Helmi Nykänen

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa käräjäoikeuden tuomion Kuopiossa vuosi sitten heinäkuussa tapahtuneesta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kuopiolainen 45-vuotias mies menehtyi, kun häntä lyötiin nyrkillä päähän ja hän kaatui maahan Kuopion Kelloniemessä, paikallisen pubin edustalla. Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi nyrkillä iskeneen miehen puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalvelukseen törkeästä kuolemantuottamuksesta, pahoinpitelystä ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Syyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen. Syyttäjä vaati miehelle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan rangaistus oli liian lievä, koska mies oli ottanut muutamia askeleita uhria kohti ja lyönyt tätä voimakkaasti.

Syytetyn mukaan kyse ei ollut vauhdinotosta, lyönti ei ollut odottamaton ja uhri oli provosoinut tilannetta. Käräjäoikeuden mukaan uhri ei ollut provosoinut lyöntiä muutoin kuin sanaharkalla.

Hovioikeuden mukaan syytetty ei pyrkinyt vahingoittamaan uhriaan vakavasti nyrkiniskulla, mutta osoitti piittaamattomuutta uhrin hengestä ja terveydestä. Teko oli yksi, voimakas nyrkinisku kasvoihin, joka ei kuitenkaan oikeuden mukaan suoraan aiheuttanut kuolemaan johtaneita tai muita vakavia vammoja.

Oikeuden mukaan uhrin kuolema oli tekoon nähden jossain määrin yllättävä vakava seuraus. Näistä syistä hovioikeus päätyi pitämään käräjäoikeuden antamaa tuomiota oikeudenmukaisena rangaistuksena.

Suosittelemme sinulle