Ulkomaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden tukikohtiin viime kesänä tehdyissä työsuojelutarkastuksissa löytyi kymmeniä puutteita marjalain noudattamisessa.
Valvontaa koordinoivan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan 32 tarkastuskäynnin pohjalta järjestelmiin on kirjattu yhteensä 75 velvoitetta, eli asiaa joissa marjayritysten pitäisi parantaa toimintaansa.
Työsuojelu-vastuualueen johtajan Hanna-Kaisa Rajalan mukaan eniten puutteita oli perehdytyksessä, joka sisältää esimerkiksi marjalakiin kirjattujen oikeuksien ja velvollisuuksien kertomisen poimijoille.
– Kaiken kaikkiaan valvonnan havaintojen perusteella eniten velvoitteita on annettu kerääjän perehdytyksestä, 26 kappaletta. Keruuvälineistä ja -varusteista annettiin 12 ja viranomaisten yhteystietojen nähtävilläpidosta 12 toimintaohjetta, Rajala listaa.
Kyse oli useimmiten siitä, että poimijoille ei ollut tehty riittävän selväksi heidän oikeuttaan myydä marjat valitsemalleen taholle, päättää itse maahantulon ja poistumisen ajankohdasta ja keräämisen aikatauluttamisesta.
Osalle poimijoista ei myöskään ollut tarjolla poimintavälineitä marjayrityksen puolesta. Osalle löytyi pelkkä poimuri, ei esimerkiksi ämpäreitä tai keruuastioita. Lisäksi viranomaisten yhteystiedot saattoivat olla leiripaikoissa esillä vain suomeksi tai sisältää vääriä puhelinnumeroita.
Työsuojelun valvontavelvollisuus ei kata esimerkiksi poimijoiden asuinolosuhteita.
Viranomaisille puhumista arastellaan
Marjanpoimijoiden aseman parantamiseksi laadittu ns. marjalaki on ollut voimassa kaksi vuotta. Sen pohjalta työsuojeluvalvontaa tukikohdissa tehtiin jo viime vuoden kesällä, tosin siinä oli suuria ongelmia.
Esimerkiksi suhtautuminen viranomaisiin on saattanut olla varovaista.
– Jo viime keruukaudella havaittiin, että poimijoitten kynnys puhua viranomaiselle on aika korkea, Rajala myöntää.
Tätä on pyritty helpottamaan muun muassa thainkielisellä esitteellä, jota on jaettu poimijoille.
– Siinä lukee vähän karrikoiden, että ”hei, olen tarkastaja ja minulle voit puhua luottamuksellisistakin asioista”.
Rajalan mukaan täksi kesäksi myös kaikki lomakkeet on myös käännetty thain kielelle.
Onko marjalaki sitten parantanut poimijoiden tilannetta kuten tarkoitus oli? Siitä on Rajalan mielestä vielä hankala sanoa mitään ainakaan työsuojelun näkökulmasta.
– Valvonta on työsuojeluviranomaiselle täysin uutta ja sitä on tehty vasta kaksi keruukautta, Rajala sanoo.