Hyppää sisältöön
Henry Johansson.

Henry Johanssonin epäilykset heräsivät, kun äiti löysi upean miehen netistä – pian hän joutui mukaan sotkuun, joka tuhosi äidiltä kaiken

Rakkaushuijaukset ovat nousseet taloudellisesti merkittävimmäksi petosmuodoksi Suomessa. Poliisihallituksen tietojen mukaan yli 80 prosenttia huijatuksi joutuneista menettää antamansa rahat.

Johanna Talasterä

”Olen menettänyt kaiken.”

Näin luki Whatsapp-viestissä, jonka espoolainen Henry Johansson sai juhannuksen 2022 jälkeen äidiltään. Lahdessa asuva 70-vuotias äiti oli aiemmin keväällä kertonut onnellisena pojalleen, että hän oli tavannut netissä uuden rakkaan.

Uusi tuttavuus paljastui rakkaushuijariksi, jolle äiti menetti kaikki rahansa. Hän lähetti eri tileille yhteensä 130 000 euroa.

Tämä artikkeli kertoo siitä, miten rakkaushuijauksen seurauksista kärsivät myös varsinaisten uhrien omaiset.

Uhrin poika haluaa nyt kertoa äitinsä tarinan lisäksi omista tunteistaan.

Siitä, miltä tuntuu yrittää auttaa läheistä, jonka elämä romahtaa.

Äiti on antanut luvan tarinansa kertomiseen ja Yle on nähnyt tapaukseen liittyvät dokumentit.

Sivukuva miehestä, joka istuu puisen pöydän ääressä. Kädet ovat ristissä pöydällä. Miehellä on sininen villatakki ja sen alla kauluspaita.
Henry Johansson kertoo tapahtuneesta tuodakseen esille, että huijaukset vaikuttavat vahvasti myös uhrin läheisten elämään. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Salainen tehtävä armeijassa

Henry Johanssonin, 47, epäilykset heräsivät toukokuussa 2022 heti, kun äiti kertoi uudesta nettituttavuudestaan.

– Äiti kertoi onnellisena ja ylpeänä, että mies on armeijan palveluksessa ja on joutunut matkustamaan ulkomaille.

Johansson pelkäsi pahinta, luki viestit ja tunnisti kömpelön suomen kielen olevan kotoisin Googlen kääntäjästä.

– Tiesin heti, että tämä on juuri tätä soopaa ja sanoin äidille, että kyseessä on huijari.

Poika kysyi, onko äiti antanut miehelle rahaa. Äiti kiisti voimakkaasti ja lupasi, ettei tulevaisuudessakaan aio lähettää rahaa miehelle.

Mutta äiti ei suostunut uskomaan, että mies on huijari.

– Totesin äidille, että okei, jatka kirjoittamista hänelle, jos se tekee sinut onnelliseksi. Mutta muista, että rahaa ei saa lähettää.

Henry Johansson.
Viesteissä Henry Johansson lähetti äidilleen lukuisia linkkejä, joissa kerrottiin rakkaushuijauksista. Osa esimerkkitapauksista oli hyvin samankaltaisia kuin äidin uusi nettisuhde. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Uusi rakkaus kirjoitti olevansa erikoistunut robottikirurgiaan. Mies kertoi lähtevänsä Yhdysvaltoihin salaiselle tehtävälle. Pian hän ilmoitti joutuneensa matkalla onnettomuuteen ja tarvitsi rahaa selvitäkseen tilanteesta.

Tietysti nainen halusi auttaa ihastuksensa kohdetta.

Alkoi rahan lypsäminen. Ensin huijari pyysi muutamia tuhansia euroja, myöhemmin summat nousivat.

Rakkaushuijauksiin miljoonia vuodessa

Netissä tapahtuvat rakkaushuijaukset ja muun muassa niin sanottuihin nigerialaiskirjeisiin liittyvät dokumenttihuijaukset ovat nousseet taloudellisesti merkittävimmäksi petosmuodoksi Suomessa.

Puhelin kädessä.
Puhelin kädessä.

Suomalaiset ovat menettäneet rakkaushuijareille tämän vuoden tammi-kesäkuun välisenä aikana pankkien tietojen mukaan jo 3,8 miljoonaa.

Poliisin antama luku on hiukan pienempi, 3,5 miljoonaa, koska kaikki eivät tee rikosilmoitusta joutuessaan huijatuksi.

Luvut ovat pysyneet suunnilleen samoissa viime vuoteen verrattuna. Vuoden 2021 aikana tehtiin 482 rikosilmoitusta rakkaushuijauksista.

Rakkaushuijari saalistaa yksinäisiä naisia

Poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta kertoo, että haavoittuvassa asemassa olevat, yksinäiset naiset ovat suurimmassa vaarassa joutua verkossa rakkaushuijarin pihteihin.

Poliisihallituksen keräämien mukaan uhreista yli 70 prosenttia on 40–80-vuotiaita naisia. Eniten huijauksen kohteeksi on tänä vuonna joutunut 60–69-vuotiaita naisia.

Henry Johansson kertoo videolla, millaiset merkit viittaavat siihen, että läheinen ihminen saattaa olla joutumassa rakkaushuijarin kynsiin.

Johanssonin yksin asuva äiti on ollut sopiva uhri huijarille: haavoittuvainen ja yksinäiseksi itsensä tunteva nainen. Hänellä on ollut syviä masennusjaksoja useiden vuosien aikana. Erityisen vahvoja ne ovat olleet muutama vuosi sitten sattuneen puolison kuoleman jälkeen.

Apua on ollut vaikea pyytää.

– Olen sanonut äidille usein, että on vaikea auttaa, jos en tiedä hänellä olevan vaikeaa. Kun hän on ajanut itsensä nurkkaan, tulee murtuminen ja vasta silloin hän voi pyytää apua, sanoo Johansson.

Äidille iski kova rahantarve

Myöhemmin Henry Johansson tajusi, että äiti oli tavannut saalistajan netissä jo vuosi sitten syksyllä. Lokakuussa 2021 äiti pyysi yllättäen pojaltaan lainaksi 3 000 euroa.

– Se kuulosti todella ihmeelliseltä, koska rahat piti saada heti samalla viikolla.

Henry Johansson.
Tapauksesta on tehty rikosilmoitus. Äiti ja poika ovat yhdessä toimittaneet poliisille kaikki asiaan liittyvät dokumentit. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Tilanne oli Henry Johanssonin mielestä todella outo, mutta hän siirsi rahat äidilleen.

Äiti maksoi lainaamansa summan takaisin Johanssonin perheelle. Pian sen jälkeen säästötilin varat ilmeisesti loppuivat, koska äiti alkoi puhua auton ja kesämökin myymisestä.

– Ihmettelin äidille, että okei, sä haluat siis myydä auton. Rahaa alkoi yhtäkkiä mennä johonkin, muistelee Johansson.

Samoihin aikoihin äiti hankki älypuhelimen, vaikka oli aina ollut sitä vastaan.

Rakkaushuijarit pitävät mieluiten yhteyttä uhriin Whatsapp-viesteillä.

Huijari lisäsi kierroksia

Tilitietojen perusteella Henry Johanssonin äidiltä meni rakkaushuijarille ensin vajaat 8 000 euroa. Sen jälkeen joko sama tai eri huijari laittoi kovemman vaihteen silmään.

Auton jälkeen äiti myi kesämökkinsä. Mökin myi Henry Johanssonin ystävä, joka on kiinteistönvälittäjä.

– Sanoin hänelle, että tiedätkö, saattaa olla, että sinä päivänä, kun kauppa tehdään, nämä rahat menevät huijarille. Ja minä en voi sille mitään, kertoo Johansson.

Henry Johansson.

Johansson puhui äidilleen useita kertoja ja laittoi linkkejä, joissa kerrottiin nettihuijauksista.

Henry Johansson.

– Toistelin hänelle, äiti, ymmärrätkö, että sua huijataan.

Järjen puhuminen oli ainoa keino yrittää estää äitiään antamasta rahaa verkkohuijarille.

Juhannuksen jälkeen Johanssonin puhelimeen kilahti äidiltä Whatsapp-viesti, että kaikki on menetetty.

Totuuden rysähdettyä esille tunnemyrsky oli valtava myös uhrin omaiselle. Iski epäusko, suru ja viha.

Henry Johansson kertoo videolla tunteistaan, kun läheistä ihmistä petettiin ja tämä oli itsekin ollut epärehellinen valehdellessaan pojalleen.

Uhrin läheisen on tärkeää tajuta, että tapahtunut ei ole hänen vikansa. Eikä myöskään uhrin vika, painottaa Johansson.

– Ainoat syylliset ovat säälimättömät ammattirikolliset, jotka pyörittävät valtavaa huijausbisnestä.

Viimeinen vaihe: ”Korttitalo kaatui”

Poliisi kertoo, että sama huijari voi pyörittää yhtä aikaa kahta tai kolmea uhria. Suhde rakennetaan taidokkaasti ja sitä vaalitaan. Henry Johanssonin äiti sai viestien lisäksi salaperäiseltä rakkaudeltaan useamman kerran ison kimpun ruusuja.

Yksi kimpuista tuli syntymäpäivänä koskettavan rakkauskortin kera.

– On kannattavaa satsata muutaman kerran ruusuihin viisikymppiä, jos uhrilta saa yhteensä 15 000 euroa tai paljon enemmänkin, toteaa poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen.

Kaiken paljastuttua Henry Johansson ajoi Lahteen äitinsä luokse ja otti tämän puolesta yhteyttä poliisiin, terveydenhuoltoon, sosiaalihuoltoon sekä seurakuntaan. Tarvittiin pikaisesti apua ja ruokarahaa.

Äiti oli puilla paljailla. Hän ei pystynyt huolehtimaan itsestään.

Selvisi, että rahaa oli mennyt 130 000 euroa. Omien säästöjen lisäksi äiti oli ottanut neljä tai viisi lainaa, joilla on maksettu huijareille.

– Ei hemmetti. Korttitalo kaatui, muistelee Johansson.

Henry Johansson.
Rakkaushuijareiden takana on usein armoton ammattirikollinen, jolla saattaa olla verkosto apunaan. Toiminnan ammattimaisuus yllätti Henry Johanssonin. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Huijarin ote ei irtoa

Huijarit muodostavat Henry Johanssonin mielestä uhrin ympärille verkoston, josta on vaikea rimpuilla irti. Varoituksista huolimatta hänen äitinsä ei uskonut olevansa rakkaushuijauksen kohde ennen kuin poliisi otti yhteyttä.

Sisä-Suomen poliisilaitos tutki huijaustapausta, jonka yhteydessä Henry Johanssonin äidin nimi oli löytynyt asiaan mahdollisesti liittyvien tilien tiliotteista.

– Vasta kun poliisi soitti, äiti tajusi tilanteen.

Rakkaushuijarin tiukka ote piti petoksen paljastumisen jälkeenkin.

Äiti piti yhä yhteyttä huijariin. Hän jopa pyysi Henry Johanssonilta lainaksi 2 500 euroa. Ilmeisesti antaakseen ne salaperäiselle miehelle, jonka olemassaoloon hän uskoi edelleen.

Johanssonin mielestä tämä johtui osittain vahvasta lääkityksestä, joka äidillä sillä hetkellä oli.

Videolla Henry Johansson kehottaa heti puhumaan asiasta, jos herää epäilys, että läheinen on joutumassa huijatuksi.

Hän kehottaa myös pyytämään tiliotteet nähtäväksi. Omasta mielestään hänen olisi kannattanut myös soittaa poliisille jo silloin, kun vahvat epäilykset heräsivät.

Rahat on menetetty

Yli 80 prosenttia rakkaushuijauksen kohteeksi joutuneista menettää rahansa, kertoo poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta. Rahoja saadaan aniharvoin palautettua edes osittain, koska useimmiten kaikki on ehditty siirtää ulkomaille.

Henry Johansson ei myöskään usko, että äidin rahoja saadaan takaisin. Pankissa saattaa olla jotain jäädytettynä, mutta niistä ei saa tietoja ennen kuin poliisi on suorittanut tutkimukset loppuun.

Tähän voi mennä jopa vuosi.

henry Johansson.
Huijauksen paljastumisesta on vajaat puoli vuotta ja poliisin tutkinta asiassa on kesken. Epävarmuudessa eläminen on raskasta uhrille ja läheisille. Kuva: Tiina Jutila / Yle

– Olo on kuin roikkuisi löysässä hirressä, summaa Johansson.

Nyt äiti elää joka kuukausi 500 euroa miinuksella, ja poika antaa sen hänelle kuukausittain. Auto ja kesämökki on myyty. Säästötili on tyhjä. Velkaa on kymmeniä tuhansia.

Maksamattomien lainojen vuoksi edessä on velkajärjestely. Johanssonin perheen on ostettava itselleen äidin omistama kaksio, että tämä saa pitää kotinsa.

– Mutta meillä on onneksi mahdollisuus auttaa myös taloudellisesti.

Henry Johansson.
Äidin tilanne olisi vielä paljon lohduttomampi, jos Henry Johanssonin perheellä ei olisi mahdollisuutta tukea häntä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Nykyään Johanssonin äiti syyttää itseään tapahtuneesta. Hän häpeää ja on itselleen vihainen.

Että pitikin uskoa huijarin vannomaan rakkauteen.

Johansson yllättyi, kun äiti suostui tarinan julkaisemiseen. Oman elämän pahimman salaisuuden jakaminen vaatii rohkeutta.

– Äiti sanoi, että jos muita varoittamalla tästä kauheudesta koituisi lopulta edes ripaus hyvää.

Poika ja äiti rakentavat suhdettaan uudelleen. Luottamuksen palauttaminen kestää kauan.

Mutta heillä on silti toisensa.

Saatuaan äidiltä juhannuksen jälkeen viestin kaiken menettämisestä, Henry Johansson vastasi:

”Minua et ole menettänyt ja sinulla on yhä asunto.”

Oletko joutunut rakkaushuijauksen kohteeksi? Kerro meille tarinasi tämän linkin kautta.

Lue myös: