Hyppää sisältöön

Mereen vajonnut Ocean Bar nostetaan ensi viikolla – operaatio osoittautui odotettua työläämmäksi

Ravintolalautan nostamisen valmistelut etenevät parhaillaan Kotkan Kantasatamassa. Tarkka vetopäivä varmistuu alkuviikosta.

Vedessä rannan lähellä näkyy kattorakenteita.
Kaksikerroksisesta Ocean Barista näkyy veden alta ainoastaan katto. Kuva: Noora Palola / Yle
Noora Palola

Viime talvena merenpohjaan vajonnut Ocean Bar nostetaan todennäköisesti ensi viikolla. Noston valmistelussa on tehty jo kymmeniä sukelluksia Kotkan Kantasatamassa.

Lautan kannen reikiä on hitsattu umpeen ja lauttaan on kiinnitetty liittimiä, jotta ilmaa voidaan pumpata rakenteiden alle. Runkoon taas on tehty aukkoja, joista vesi pääsee pois.

– Nyt asennamme ilmaletkuja ja vesiletkuja, kertoo Jouni Pukki Rannikon sukelluspalvelusta.

Sukellukset tehdään veneeltä käsin. Mukana on useamman henkilön tiimi. Tarkka nostopäivä varmistuu sitten, kun valmistelut ovat tarpeeksi pitkällä.

Jouni Pukki katselee kameraan ja hänellä on päällään keltainen huomiotakki. Taustalla näkyy laituri jossa on vene.
Rannikon sukelluspalvelussa työskentelevä Jouni Pukki kertoo, että sukelluksia on pitänyt tehdä odotettua enemmän. Kuva: Noora Palola / Yle

Pohjasta nykiminen työläämpää kuin luultiin

Kohuissa kylpenyt ravintolalautta Ocean Bar on rakennettu vanhasta lossista. Rakennelmassa on kaksi kerrosta. Nyt vedestä pilkottaa vain yläkerroksen katto. Syvyys uppoamispaikalla on seitsemän metriä.

– Näkyvyys veden alla on huono, noin nollasta puoleen metriin. Ponttoonien ja lautan välissä on ahtaita paikkoja, sanoo Pukki.

Arvio baarilautan painosta muuttui työn aikana. Vettä rakenteisiinsa saaneella Ocean Barilla saattaa olla massaa jopa 70 000 kiloa.

Noston valmisteluun tarvitaan useampi sukelluskerta kuin aikaisemmin arvioitiin.

Lisäponnistelut eivät kuitenkaan kasvata kaupungille tulevan laskun hintaa. Urakan kokonaishinta kaupungille on 177 050 euroa.

Enemmän aiheesta:

Baari upposi meren pohjaan, eikä omistajalla ole varaa onkia sitä ylös – pian se nousee 177 000 euron hintaan kaupunkilaisten piikkiin

Uponneen baarilautan varat makaavat meren pohjassa – Kotkan Ocean Bar nostetaan ylös veronmaksajien piikkiin

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle