Hyppää sisältöön

IIkivallan jäljet häiritsevät luonnossa liikkujia Hämeessä: luonnonsuojelurikkomuksia, varkauksia ja sotkemista

Korjaustyöt aiheuttavat ennakoimattomia lisäkustannuksia. Metsähallituksen mukaan ongelmia on kaikkina vuodenaikoina.

Metsälampi, johon on heitetty pöytä.
Aulangon puistometsässä on muun muassa heitetty pöytiä Metsälampeen. Kuva: Reeta-Maija Kekkonen / Metsähallitus
Anne-Maria Niskanen

Metsähallituksen Luontopalveluiden väki on kyllästynyt luontokohteissa tapahtuvaan ilkivaltaan. Luontopalveluiden suunnittelija Anne Halla-ahon mukaan ilkivalta ei ole lisääntynyt, mutta jälkien siivoamiselle ja korjaamiselle halutaan nyt piste.

Luontopalveluissa pohditaan parhaillaan, miten ilkivaltaa voitaisiin jatkossa ennaltaehkäistä. Tiedottaminen ja sitä kautta ymmärryksen lisääminen on ensisijainen keino. Myös kameravalvonnan lisäämistä selvitetään, mutta se lisää kustannuksia.

– Tarjoamme verovaroin tuotettuja palveluja ilmaiseksi kaikille. Ilkivalta aiheuttaa harmia retkeilijöille ja jälkien korjaaminen lisätyötä ja kustannuksia meille, muistuttaa suunnittelija Anne Halla-aho.

Ilkivaltaa tapahtuu kaikkina vuodenaikoina

Luontopalveluiden mukaan ilkivaltaa, varkauksia ja luonnonsuojelurikkomuksia on tapahtunut sekä Hämeenlinnassa Aulangon luonnonsuojelualueella, Tammelassa Torronsuon kansallispuistossa että Lammilla Evon retkeilyalueella.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa Aulangon puistometsää kiertävän rengastien sähköinen puomi on rikottu jo kolme kertaa.

– Puomin korjaaminen maksaa yli seitsemän sataa euroa kerralta, kertoo suunnittelija Anne Halla-aho.

Joutsenlammen ja Metsälammen rannalla olevia pöytiä ja penkkejä sekä roskiksia ja roskia on heitetty veteen. Karhuluolan rappusten kivitasanteelle tehtiin luvaton nuotio. Halla-aho muistuttaa, että vanhojen kivikalusteiden ja rakennelmien korjaaminen ei ole helppoa, eikä halpaa.

Puistometsän puita on katkottu useampaan kertaan. Rakkauslukkojen laittaminen ei ole sallittua ilman lupaa julkisiin rakenteisiin eikä historiallisiin rakenteisiin lainkaan. Aulangolla näin on kuitenkin tehty. Alueella on myös telttailtu, vaikka se on Aulangon luonnonsuojelualueella kokonaan kielletty.

Torronsuo ja Evo saavat osansa ilkivallasta

Tammelan Torronsuon kansallispuisto on suosittu käyntikohde, jonka kävijöitä varten tehtiin vastikään uusi pysäköintipaikka.

– Pysäköintialueen pinta pilattiin autolla rälläämällä ennen kuin sinne ehdittiin laittaa betoniporsaita. Nyt pinta joudutaan lanaamaan uudelleen ja vesikaadot korjaamaan.

Evon retkeilyalueen Vähä-Koukkujärven puomi on rikottu ja puuliiteristä viety puita. Lisäksi retkeilijöitä varten hankitut kirveet on varastettu. Kirveen puuttuminen tulipaikalta aiheuttaa harmia retkeilijöille pidemmäksi aikaa, sillä huoltokäyntejä Evon retkeilyalueella tehdään noin kahden viikon välein.

Suosittelemme sinulle