Hyppää sisältöön

Tältä näyttää tuulivoimalan sisällä – kävimme uunituoreessa tuulivoimalassa, jonka roottorit pyörivät 150 metrin korkeudessa

Suomen tuulivoimamaakunnassa Pohjois-Pohjanmaalla otettiin jälleen käyttöön uusi tuulipuisto. Ensi keväänä se liitetään maan suurimpaan aurinkovoimalaan, jolloin Kalajoelle syntyy iso hybridivoimala.

Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Juurakon seitsemän tuulivoimalan tuulipuisto aloitti tänä syksynä sähköntuotannon. Myöhemmin puiston voimalinjaan on tarkoitus liittää myös rakenteilla oleva Suomen suurin aurinkovoimala, jolloin alueelle syntyy sekä tuuli- että aurinkovoimaa käyttävä hybridivoimala.

Juurakon tuulipuiston toteuttaneen VSB Uusiutuva energia Suomen toimitusjohtaja Seppo Tallgren sanoo, että voimalarakentamisessa suuntaus on edelleen kasvattaa voimaloiden kokoa.

Nyt valmistuneet voimalat ovat 5,7 megawatin voimaloita, mutta tarjolla on jo seitsemän megawatin voimaloita. Myös tuulivoimaloiden koko kasvaa, jotta turbiinit voidaan nostaa korkeammalle. Juurakossa voimaloiden napakorkeus on 148 metriä.

– Siellä ylempänä on tasaisemmat ja isommat tuulet ja myös roottoria voi kasvattaa, mikä lisää tuotantoa, kun voidaan käyttää entistä pitempiä lapoja, kertoo Seppo Tallgren.

Voit katsoa pääkuvan paikalla olevalta videolta, miten tuulivoimalaan noustaan hissillä ja tikkailla.

Tuulipuisto saa viereensä aurinkovoimalan

Kalajoen uuden puiston erikoisuus on, että aurinkoenergiajärjestelmiä rakentava Solarigo rakentaa sen lähietäisyyteen Suomen suurinta aurinkovoimalaa. Se kytketään valmistumisen jälkeen tuulivoimapuiston verkkoon.

Hybridivoimalan idea perustuu siihen, että usein parhaimpina aurinkopäivinä tuuli on heikkoa ja vastaavasti tuulisimpaan aikaan syksyllä ja talvella taas aurinkosähköä syntyy vähemmän.

– Se tässä on tarkoituksena, että nämä täydentävät hyvin toinen toisiaan, kertoo Solarigo Oy:n projektijohtaja Heidi Mattila.

Uuden Juurakon tuulivoimapuiston omistavat helsinkiläinen energiayhtiö Helen Oy ja Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto. Tuulivoiman avulla Helen pyrkii vauhdittamaan siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energiamuotoihin, kertoo Helenin tuulivoimapäällikkö Pekka Tolonen.

Hänen mukaansa yhtiö aikoo jatkossakin kasvattaa omistustaan tuulivoimaloissa.

VSB Uusiutuva energia Suomen toimitusjohtaja Seppo Tallgren, energiayhtiö Helenin tuulivoimajohtaja Pekka Tolonen ja aurinkoenergiaa rakentavan Solarigon projektijohtaja Heidi Mattila kertovat Risto Degermanin haastattelussa tulevista uusiutuvan energian hankkeista.

Enemmän aiheesta:

Tuulivoima on herkkä sään vaihteluille – koteihin on syytä asentaa lisää teknologiaa, jotta tuulivoimaan pian nojaavassa Suomessa riittää sähköä

Tuulivoima rikkoo nyt ennätyksiä, mutta aikanaan tyyntyy – miten sähköjärjestelmä selviää yhä kasvavasta, valtavasta vaihtelusta?

Voit keskustella aiheesta 7. marraskuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle