Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea laukoo nyt ennätysmääriä ohjuksia – se saattaa ennakoida diktatuurin seitsemättä ydinkoetta

Viime yönä Japanissa pelästyttiin Pohjois-Korean laukaisemaa mannertenvälistä ohjusta. Tutkija pitää samanaikaisia pitkän ja lyhyen kantaman ohjuslaukaisuja pahaenteisinä.

Nainen katseli Soulin rautatieasemalla televisiosta uutislähetystä, jossa kerrottiin Pohjois-Korean uusimmasta ohjuskokeesta. Etelä-Korea tuomitsi ohjuslaukauksen jyrkästi.
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korea jatkoi iltapäivällä ohjuslaukaisujaan. Diktatuuri on tänään ampunut ainakin viisi ohjusta.

Tilanne on kireä, sillä viime yönä diktatuuri laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, mutta Etelä-Korean armeijan mukaan laukaisu ilmeisesti epäonnistui.

Kyseessä oli Pohjois-Korean seitsemäs mannertenvälisen ohjuksen laukaisu tämän vuoden aikana.

Etelä-Korean tavoin laukaisusta raivostunut Japani sanoi ohjuksen saavuttaneen maksimikorkeutensa eli 2 000 metriä ja lentäneen 750 kilometrin matkan ennen kuin se katosi tutkasta Japaninmeren yllä. Kadotessaan ohjus oli 1 100 kilometrin päässä Japanin rannikosta.

Ohjuksen laukaisu aiheutti Japanin pohjoisosassa Miyagin, Yamagatan ja Niigatan prefektuureissa hälytyksen ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa tai menemään pommisuojiin. Myös junaliikenne keskeytettiin.

Erityistä huolta ohjuslaukaisu herätti Niigatassa, jossa on seitsemän reaktorin ydinvoimala.

Aluksi Japanissa ilmoitettiin ohjuksen lentäneen maan yli, mutta myöhemmin ilmoitus kumottiin. Reilu kuukausi sitten Pohjois-Korea laukaisi Japanin yli lentäneen ballistisen ohjuksen ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen.

Asiantuntijoiden mukaan tämänkaltaisella ohjuksella voisi olla mahdollista tehdä isku Tyynellämerellä olevalle Guamin saarelle, jossa on Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Mannertenvälisen ohjuksen lisäksi Pohjois-Korea laukaisi yöllä myös kaksi lyhyen kantaman ballistista ohjusta, jotka putosivat mereen.

Provokaatio tuomittiin nopeasti. Yhdysvallat totesi tapahtuneen osoittavan, että Pohjois-Korean ohjusohjelma uhkaa kansainvälistä turvallisuutta. Yhdysvallat vakuutti tekevänsä kaikkensa varmistaakseen oman ja liittolaistensa Etelä-Korean ja Japanin turvallisuuden.

Pohjois-Korea on kiihdyttänyt provokaatioitaan

Pohjois-Korea on laukaissut tänä vuonna jo ennätysmäärän ohjuksia.

Diktatuuri on kiihdyttänyt provakaatioitaan, sillä pelkästään eilen maasta laukaistiin 25 ohjusta, mikä on enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin yhden päivän aikana.

Erityistä huolta herätti eilen se, että yksi ohjuksista laskeutui lähelle Etelä-Korean aluevesiä noin 60 kilometrin päähän rannikosta. Koskaan aikaisemmin Pohjois-Korean ohjus ei ole tullut näin lähelle Etelä-Koreaa.

Etelä-Korea puolestaan vastasi eilen ampumalla ohjuksia sotakoneillaan.

Etelä-Korea, Japani ja länsimaat pelkäävät, että Pohjois-Korea testaa seuraavaksi ydinasetta. Pohjois-Korea teki kuusi ydinkoetta vuosina 2006–17. Nyt maan epäillään valmistelevan seitsemättä koetta monen vuoden tauon jälkeen.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea pidentävät sotaharjoitustaan

Asiantuntijoiden mukaan ennätysmäärä ohjuslaukaisuja on Pohjois-Korean reaktio Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen meneillään olevaan laajaan sotaharjoitukseen. Harjoitukseen osallistuu yli 200 sotakonetta. Pohjois-Korean viime yön ohjuslaukaisujen jälkeen liittolaiset ilmoittivat jatkavansa harjoitusta suunniteltua pidempään.

Pohjois-Korean uhittelussa voi olla kuitenkin kysymys myös siitä, että diktatuuri lisää kierroksia ennen mahdollista ydinkoetta.

Diktatuurin johtaja Kim Jong-un vihaa Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen harjoituksia ja erityisestä sitä, että niissä on ollut mukana Yhdysvaltojen häivehävittäjiä eli tutkassa vaikeasti havaittavia koneita.

– Pohjois-Korea ei pidä suurista yhteisharjoituksista etenkään kun niissä käytetään F-35-hävittäjiä, joilla voidaan tehdä tappoiskuja hallintoa vastaan. Pohjois-Korean ilmapuolustustuksen on erittäin vaikea torjua niitä, sanoo professori Mason Richey Soulissa toimivasta Hankukin yliopistosta uutistoimisto Reutersille.

Viime vuonna Pohjois-Korean johto sanoi olevansa pakotettu kehittämään uudenlaisia ohjuksia kyetäkseen tuhoamaan F-35-hävittäjiä.

Professori Richie toteaa Reutersille, että Pohjois-Korean ohjuskokeiden taustalla on myös maan sisäinen propaganda ja valmiuden ylläpito.

Yhdysvaltojen liittolaisineen on vaikea estää Pohjois-Korean aseohjelmien kehitystä. Jotkut amerikkalaisviranomaiset ovat varoittaneet, että Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen sotaharjoitukset alueella kasvattavat jännitteitä.

”Pahaenteisiä merkkejä”

Tämän viikon tapahtumat ovat osoittaneet mitä mahdollisen sotatilanteen ensimmäisinä tunteina voisi tapahtua Korean niemimaalla, sanoo amerikkalaisen puolustustutkimuslaitos Fasin johtaja Adam Mount Reutersille.

Mountin mukaan Yhdysvallat ja Etelä-Korea käynnistäisivät laajan ilmaoperaation samalla, kun Pohjois-Korea laukaisisi useita ohjuksia ja ampuisi tykistöllä.

Mount pitää Pohjois-Korean tuoreita samanaikaisia pitkän ja lyhyen kantaman ohjuslaukaisuja pahaenteisinä, koska se viittaa diktatuurin harjoittelevan iskua amerikkalaisiin kohteisiin mahdollisessa konfliktissa.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan eilinen ennätysmäärä ohjuksia ei vaikuta Pohjois-Korean tavanomaiselta vastaukselta liittolaisten sotaharjoituksiin. Sen sijaan se saattaa viitata ydinkokeen valmisteluun. Mount arvioi, että Kim Jong-un haluaisi nostaa jännitteitä ennen ydinkoetta.

Enemmän aiheesta:

Jännitteet Korean niemimaalla kiristyvät: Pohjois-Korean ohjus osui ensimmäistä kertaa lähelle Etelä-Korean aluevesiä

Kirjeenvaihtajalta: Pohjois-Korean ohjus sai Japanin hälytystilaan

Suosittelemme