Hyppää sisältöön

Naton Stoltenberg Turkissa: Aika toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi Natoon

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on Turkissa kolmipäiväisellä vierailulla. Turkin ulkoministeri vaatii Suomelta ja Ruotsilta ”konkretiaa” terrorismin vastaisessa yhteistyössä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kolmipäiväisellä vierailulla Turkissa. Hän piti torstaina tiedotustilaisuuden Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun kanssa.
Anne Orjala

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tavannut torstaina Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun.

He ovat käsitelleet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, YK:n ja Turkin välittämän Mustanmeren viljakuljetussopimuksen jatkamista sekä Ukrainan tilannetta yleensäkin.

Turkin ulkoministeri Çavuşoğlun mukaan Suomen ja Ruotsin on osoitettava konkretiaa, mitä tulee Madridissa solmittuun yhteisymmärrysasiakirjaan terrorismin vastaisesta yhteistyöstä.

Çavuşoğlun mukaan joitakin askeleita on otettu, mutta yhteisymmärrysasiakirjaa ei ole täytetty vielä kokonaan.

– Ratifiointi tapahtuu parlamentissa. On tärkeää, että voimme näyttää turkkilaisille, että konkreettisia askeleita on otettu, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nato-jäsenyyden aikataulu riippuu Çavuşoğlun mukaan Suomesta ja Ruotsista – siitä, mitä ne tekevät.

Çavuşoğlun mukaan asiantuntijatapaamisia asiaan liittyen järjestetään seuraavaksi Helsingissä ja Tukholmassa.

Turkki on jarruttanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä kuukausia. Se on syyttänyt Suomea ja Ruotsia terroristiryhmien tukemisesta.

Turkki on kuitenkin antanut ymmärtää, että sillä on enemmän ongelmia Ruotsin kuin Suomen kanssa.

Stoltenberg: Tärkeää lähettää Venäjälle viesti

Stoltenberg puolestaan piti tärkeänä, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi saadaan nopeasti loppuun.

– On aika toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi täysiksi Naton jäseniksi, hän sanoi.

Stoltenbergin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat molemmat tehneet konkreettisia toimia terrorismin vastaisessa työssä. Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen tekee puolustusliitosta vahvemman.

Hänen mukaansa näinä vaarallisina aikoina on tärkeää viedä jäsenyydet loppuun ja lähettää Venäjälle viesti, että Naton linja avoimista ovista jatkuu.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet Suomen jäsenyyttä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi keskiviikkona, että hänen ymmärryksensä mukaan Unkari on valmis ratifioimaan Suomen Nato-hakemuksen joulukuussa.

Stoltenberg tapaa huomenna myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin.

Venäjä ei ole vielä päättänyt jatkoaan viljasopimuksessa

Ukrainalaista viljaa kuljettava Zante-rahtialus Bosporinsalmella lähellä Istanbulia keskiviikkona 2. marraskuuta. Kuva: Ozan Kose / AFP / Lehtikuva

Viime päivinä Ukrainan viljakuljetusten kohtalosta on ollut epäselvyyksiä, sillä Venäjä irtautui sopimuksesta viikonloppuna sen jälkeen, kun Sevastopolin satamaa vastaan oli hyökätty.

Venäjä on väittänyt Ukrainan käyttäneen merikäytävää satamaan tehdyssä drone-iskussa. Ukraina on kiistänyt tämän.

Venäjä palasi eilen keskiviikkona osalliseksi kuljetukset sallivaan sopimukseen. Ukrainan Mustanmeren satamista on lähtenyt tänään seitsemän viljaa kuljettaa laivaa.

YK:n ja Turkin välittämä sopimus on katkolla myöhemmin tässä kuussa. Kremlin mukaan Venäjä ei ole vielä päättänyt, aikooko se jatkaa osallistumistaan sopimukseen.

Kreml ylisti torstaina Turkin roolia, kun sopimukseen aikanaan päästiin.

Turkin Çavuşoğlu painotti tiedotustilaisuudessa, että on tärkeää, että sopimus jatkuu myös marraskuun jälkeen.

Stoltenberg kiitti Turkkia työstään viljasopimuksen eteen.

AFP, Reuters

* Voit keskustella aiheesta perjantaihin 4. marraskuuta 2022 kello 23:een saakka.

Turkkilaislehti: Turkki vaati Suomea jälleen luovuttamaan kuusi henkilöä, Naton pääsihteeri matkustaa neuvottelemaan Suomen ja Ruotsin asiasta

Ukrainan sota lisää Turkin paineita hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys – turkkilaistutkija: “Suomen jäsenyys käsitellään erikseen ja nopeammin”

UIkoministeri Haavisto ja puolustusministeri Kaikkonen: Suomen tavoitteena ei ole saada ydinaseita maahan

28 Nato-maata on ratifioinut Suomen ja Ruotsin hakemukset, viimeisimpänä Slovakia – seuraa etenemistä Ylen Nato-laskurista

Suosittelemme sinulle