Hyppää sisältöön

Yle Koreassa: Soulin halloween-onnettomuus surettaa ja turhauttaa paikallisia – ”Miksei poliiseja ollut silloin, kun heitä olisi tarvittu?”

Etelä-Korean pääkaupungissa sattuneessa onnettomuudessa kuoli yli 150 ihmistä. Poliisin mukaan näin suurta väkijoukkoa ei olisi pystytty hallitsemaan suuremmillakaan poliisivoimilla.

Eteläkorealaiset surevat Halloween-turman uhreja.
Karoliina Kantola

SOUL Itaewonin metroaseman alue on täynnä kukkia, muistokirjeitä, post it -lappuja, herkkuja, virvokkeita, tupakka-askeja ja hedelmiä. Väkeä pysähtyy hiljentymään ja rukoilemaan viikon takaisen onnettomuuden uhrien muistoksi. Jalkakäytävältä kuuluu myös munkkien laulamia surusäveliä.

Etelä-Koreassa on vietetty suruaikaa sen jälkeen, kun lokakuun viimeisenä lauantaina halloween-juhlinnan väentungoksessa sattui kaaos, jonka seurauksena kuoli 156 ihmistä.

Tapahtumapaikkaa lähellä olevassa kahvilassa työskentelevä Park Mine lähti työvuorosta bussilla kotiin ilta-yhdentoista aikaan, jolloin onnettomuus sattui.

– Näin poliiseja, ambulansseja ja valtavan määrän ihmisiä, mutta ajattelin, että ehkä pahimmillaan jotkut ovat vain juoneet liikaa, hän kertoo Ylelle.

Mine Park työskentelee onnettomuuspaikkaa lähellä olevassa kahvilassa ja oli töissä myös onnettomuusiltana. Kuva: Karoliina Kantola / Yle

Kotona Park meni saman tein nukkumaan ajattelematta asiaa sen enempää, mutta aamulla ei jäänyt epäselväksi, mistä oli kyse. Puhelimen näytöllä oli liuta viestejä ystäviltä, jotka tietävät, missä Park työskentelee.

– Kaikki olivat kirjoittaneet ja kysyneet, olenko kunnossa. Sitten näppäilin hakusanaksi Itaewon, ja vastaan tuli vaikka mitä uutisia ja videoita. Tajusin, että huh, tämä on vakava juttu.

Suosittu baarikatu muuttui onnettomuuspaikaksi

Itaewonin alueen halloween-juhlinta oli ensimmäinen iso massatapahtuma maan koronarajoitusten jälkeen. Paikalle oli kerääntynyt jopa 100 000 juhlijaa, enimmäkseen nuoria. Onnettomuus sattui kapealla kadulla, jossa sijaitsee tunnettu ja nuorten suosima baari. Soulilaisten lisäksi juhlimassa oli ihmisiä muualtakin Etelä-Koreasta ja turisteja muista maista.

Onnettomuuden tarkkaa syytä ei vielä tiedetä, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan kyse oli jonkinlaisesta ketjureaktiosta väentungoksessa

Tapahtuma puhuttaa kotona ja työpaikoilla, ja siitä liikkuu monenlaisia tulkintoja.

– Jotkut sanovat, että siellä on jaettu halloweenin tavan mukaan karkkeja, mutta ne ovat olleet huumeita, ja joku on niiden seurauksena saanut sydänkohtauksen. Tai sitten vain jotkut ovat alkaneet töniä tai päästä eteenpäin, jolloin ihmiset ovat kaatuneet ja tallautuneet, Park kertoo.

Itaewonin kaupunginosassa on poliiseja vartioimassa aluetta, joka on onnettomuuden jälkeen ollut tavallista hiljaisempi. Kuva: Karoliina Kantola / Yle

Paikalliset ovat olleet järkyttyneitä yhdestä Etelä-Korean historian suurimmasta siviilionnettomuudesta. Virallisena viikon pituisena suruaikana osa kahviloista ja ravintoloista ovat pitäneet ovensa kiinni, ja auki olevat paikat ovat sammuttaneet taustamusiikin.

Parikymppiset Awon Choi ja Jin Woo Cho ovat tulleet muutamaan kertaan Itaewoniin toiselta puolelta suurkaupunkia.

– Emme olleet itse emmekä tunne ketään, jotka olivat tuolloin tapahtumapaikalla, mutta olemme järkyttyneitä tästä. Tämä koskettaa etenkin siksi, että suurin osa uhreista on meidän ikäisiä, Awon sanoo Ylelle ääni murtuen.

Choi Awon ja Woo Cho Jin ovat tulleet suremaan traagisesti menehtyneitä ikätovereitaan. Kuva: Karoliina Kantola / Yle

Presidentti lupaa kriisitukea ja parempia turvallisuustoimia

Korean presidentti Yoon Suk-yeo on luvannut (siirryt toiseen palveluun), että suruajan jälkeenkin toimii kriisipiste, jossa uhrien omaiset, pelastustyöntekijät, silminnäkijät ja muut kansalaiset voivat saada tukea. Presidentti on vieraillut kaupungintalon eteen pystytetyllä muistopaikalla. Presidentin tiedottajan mukaan kansallisia turvallisuustoimenpiteitä ja -käytäntöjä aletaan tarkastella heti ensi viikolla.

Poliisia on kritisoitu siitä, että se ei kunnolla hallinnut tapahtumaa eikä estänyt onnettomuutta. Poliisi on puolustautunut sanomalla, että ihmisjoukko oli niin valtava, että tämän suuruista onnettomuutta ei olisi voitu estää. Viranomaiset eivät tiettävästi osanneet odottaa, että koronarajoitusten jälkeiseen juhlintaan osallistuisi näinkin paljon väkeä.

Itaewonin metroaseman ympärille kerääntyy jatkuvasti ihmisiä hiljentymään, rukoilemaan ja jättämään muistokirjoituksia uhreille. Kuva: Karoliina Kantola / Yle

Park Mine on turhautunut siihen, että hän näkee työmatkallaan poliiseja nyt, onnettomuuden jälkeen.

– Miksei paikalla ollut riittävästi poliiseja silloin, kun heitä olisi tarvittu?

Samana päivänä Soulissa järjestettiin myös mielenilmaus, jossa kritisoitiin toukokuussa tehtävässä aloittanutta presidentti Yoonia. Park sanoo, että poliisivoimaa oli laitettu ennemminkin rauhanomaiseen mielenilmaukseen kuin kymmenien tuhansien juhlijoiden täyteen ahtaamalle baarialueelle.

– Tänään kun tulin töihin ja kuljin tapahtumapaikan ohi, mieleni täyttyi lukuisista ajatuksista. Tulin vain masentuneeksi, hän huokaa.

Enemmän aiheesta:

Etelä-Koreassa yli 150 kuoli, kun halloweenia juhlinut väki pakkautui kapealle kujalle – miten ihmismassasta tulee tappava?

Kuvat Etelä-Korean Halloween-tragediasta levisivät nopeasti ja järkyttivät monia — nyt keskusteluapua tarjotaan busseissa, jotka kiertävät Soulissa

Viranomaiset eivät varautuneet juhlakansan liikkellelähtöön – tutkijan mukaan Etelä-Korean onnettomuus oli useiden tekijöiden summa

Suosittelemme sinulle