Hyppää sisältöön

Turun konserttitalo voi muuttua lasten liikunnan ja kulttuurin keskukseksi – Aninkaistenmäellä yhdistetään suojeltua ja uutta rakennuskantaa

Turun kaupunginhallitukselle esitetään eri ehdotusta kuin mihin kilpailutöitä arvioinut työryhmä päätyi. Syynä ovat riskit, jotka liittyvät poikkeamiin suojelupäätöksistä.

Aninkaisten konserttitalon ja Turun ammatti-instituutin tontille suunniteltu ehdotus "Agora"
Konserttitaloon esitetään monipuolista lasten ja nuorten liikunnan ja kulttuurin keskusta. Laajennusosaan sisäpihan puolelle tulisi liiketilaa ja ravintola. Havainnekuva. Kuva: Turun kaupunki
Päivi Leppänen

Turun kaupunginhallitukselle esitetään ensi maanantaina, että Aninkaisten konserttitalon ja Turun ammatti-instituutin tontinluovutuskilpailun voittajaksi valittaisiin ehdotus Agora.

Viittä kilpailutyötä pisteyttänyt arviointiryhmä kiittelee Agoraa siitä, miten vanhan konserttitalon korttelissa sovitetaan yhteen uutta ja suojeltua rakennuskantaa.

Konserttitaloon on osoitettu monipuolinen lasten sekä nuorten liikunnan ja kulttuurin keskus. Laajennusosaan sisäpihan puolelle on suunniteltu liiketilaa ja ravintola.

Aninkaisten konserttitalon ja Turun ammatti-instituutin tontille suunniteltu ehdotus "Agora"
Aninkaistenmäen näkymä Maariankadulta päin kilpailuehdotuksessa ”Agora”. Havainnekuva. Kuva: Turun kaupunki

Kilpailuehdotus ottaa arviointiryhmän mukaan ansiokkaasti uusiokäyttöön arvokkaiksi nähtyjä tiloja: koulurakennuksen sisääntuloaulan, liikuntasalin ja auditorion sekä keilahallin ja koulun opetusravintolan.

– Konserttitalon takana olevaan koulurakennukseen on osoitettu päiväkoti ja monipuolista asumista. Suunnitelman puolijulkinen ja -yksityinen korttelipiha sekä kattopiha ovat vehreitä ja viihtyisiä, toteaa arviointiryhmä.

Pihoille on varattu maanvaraista tilaa, joka mahdollistaa isokokoisempienkin puiden kasvun. Kaupunkiaukiota elävöittää lasten musiikkimetsä.

Voittaneen kilpailuehdotuksen "Agoran" havainnekuva. Turun konserttisali on muuttunut lasten ja nuorten kulttuuri- ja liikuntatilaksi.
Tiloja on suunniteltu joustavaan käyttöön, eri kellonaikoina eri ikäisille. Havainnekuva. Kuva: Turun kaupunki

”Kaupunkikeskustaa elävöittävä hybridikortteli”

Alun perin kilpailutöiden arviointiryhmä nosti voittajaksi ehdotuksen nimeltä Uudet sävelet. Siinä esitetty yhden koulurakennuksen purkaminen ei kuitenkaan noudata riittävästi asemakaavaluonnoksen ja maakuntakaavan asettamia suojeluvaatimuksia.

Tämän vuoksi ehdotus hylätään. Kilpailussa toiseksi sijoittunut Agora sen sijaan ottaa huomioon kaavojen suojeluseikat.

Uudisrakennus Aninkaistenmäellä, näkymä Parkin kentältä päin. Etualalla tekojäärata. Havainnekuva.
Tältä näyttäisi uudisrakennus Parkin kentältä päin kuvattuna. Havainnekuva. Kuva: Turun kaupunki

Voittaneen työn pohjalta Turun kaupungin on määrä laatia yhteistyössä valitun toteuttajan kanssa asemakaavaehdotus, joka viedään hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustoon. Jatkoneuvottelut voittajan kanssa aloitetaan tämän syksyn aikana.

Kiinteistöt luovutetaan kilpailun voittajalle vaiheittain tilojen vapautuessa nykyisiltä toimijoilta. Tavoitteena on, että ensimmäinen osakokonaisuus luovutetaan viimeistään vuoden 2028 lopussa.

Kilpailun voittajan pitää joko ostaa tai vuokrata maa-alue, jolla konserttitalon ja ammatti-instituutin rakennukset sijaitsevat. Voittajan pitää myös ostaa nämä rakennukset kehitettäväksi tontinluovutuskilpailun perusteella.

Lisää aiheesta:

Turun vanhan konserttitalon korttelin suojelu kevenee – sisätiloja ei suojella

Suosittelemme sinulle