Hyppää sisältöön

Mikko Rantanen hehkuttaa Patrik Laineen tyylitajua: ”Värikäs, epäsuomalainen” – Columbuksen maalitykki ei pelkää erottua joukosta

Patrik Laineen tähdittämä Columbus kohtaa Mikko Rantasen Coloradon kahdesti NHL:n Global Series -tapahtumassa perjantaina ja lauantaina. TV2 näyttää molemmat Tampereen ottelut suorana.

Mikko Rantanen kertoo pitävänsä Patrik Laineen tyylistä: "Todella värikäs ja epäsuomalainen".
Timo Uusitalo,
Jussi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Colorado Avalanche ja Columbus Blue Jackets kohtaavat Tampereella perjantaina 4.11. ja lauantaina 5.11. Ottelut suorina lähetyksinä TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Sekä perjantaina että lauantaina lähetys alkaa kello 19.45.

Columbuksen suomalaistykki Patrik Laine on jälleen perjantaina valokeilassa, kun Blue Jackets kohtaa Colorado Avalanchen Tampereella. Torstaina Laine esiintyi hyväntuulisena monissa mediatilaisuuksissa Tampereen Koulukadun perinteisessä kiekkopyhätössä ja Nokia-areenalla.

– Ihan siistiä päästä pelaamaan kotikaupungissa. Tätä on odottanut siitä asti, kun kuuli, että tänne tullaan pelaamaan, Laine totesi Ylelle.

Laine, nyt 24, esiintyi parikymppisenä NHL-pelaajana vuonna 2018 Winnipeg Jetsin kanssa Helsingin areenassa. Laine varasti tuolloin koko show'n iskettyään hattutempun, kun Winnipeg voitti Floridan 4–2. Toisessa kohtaamisessa muun muassa Aleksander Barkovin edustama Florida kuittasi voiton samoin lukemin.

– Pääsin neljä vuotta sitten pelaamaan vanhan jengin kanssa Helsingissä. Sekin oli reissu, jonka muistaa varmasti lopun ikänsä. Nyt pääsee vielä kotikonnuille. Ei tämmöistä voisi kirjoittaa valmiiksi, että tällainen luku tulee eteen jääkiekkoilijan tarinalle.

Columbus Blue Jackets sai nihkeän startin alkaneeseen NHL-kauteen. Joukkue on taalaliigan huonoin sarjataulukon perusteella ja koonnut pelaamistaan kymmenestä ottelussa vain kuusi pistettä.

– Tiedämme, että meillä on parempi joukkue, mitä tilastot näyttävät tällä hetkellä. Pelisysteemejä on vaihdetttu viime kaudesta, ja joukkueeseen tuli uusia naamoja. Ennakoimme, että startti voi olla aika vaikea, vaikka sitä tietysti haluaisi heti voittaa kaikki pelit.

Patrik Laine laukoo harjoituksissa 3. marraskuuta 2022
Patrik Laine laukoo harjoituksissa Tampereen areenassa 3. marraskuuta 2022. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

– Kaikilla on ollut nyt vähän vaikeampaa. Ei tässä auta itkeminen, työhaalarit pitää painaa niskaan ja mennä hommiin. Yritämme parantaa päivä päivältä. Tämä Suomen-reissu tuli hyvään saumaan. Saamme kurssin kääntymään, jos otamme tämän oikealla tavalla vastaan, Laine uskoo.

Käsivamma pieni takapakki Laineelle

Laineen harjoituskausi ja treenipelit menivät lupaavasti. Kauden ensimmäisessä NHL-ottelussa hänen pelinsä päättyi kuitenkin käsivammaan. Sitä ennen hän ehti laukoa kauden avausmaalin. Paluunsa jälkeen maalihirmu on pelannut kolme ottelua ilman tehoja.

– Se (loukkaantuminen) oli pikkuaskel taaksepäin. Nyt olen yrittänyt päästä takaisin pelirytmiin. En aio kolmen pelin perusteella heittää vielä pyyhettä kehään. Tässä on vielä 70 peliä jäljellä, kuvaa Laine parin viikon pakollista taukoa tositoimista.

Laine myöntää, että olisi hienoa, jos Columbus voittaisi Tampereella ja hän onnistuisi itse siinä sivussa. Kahdessa Tampereen ottelussa NHL:n pahnanpohjimmaisina olevat ”sinitakit” hakevat – ei sen enempää eikä vähempää – kuin neljää pistettä.

– Viimeksikin, kun tulin tänne (Suomeen) pelaamaan, niin pelit eivät olleet kulkeneet pistesarakkaiden perusteella. Nyt ainakin tuntuu, että olen urani parhaassa kunnossa ja muutenkin parhaassa tilanteessa, mitä aikaisemmin. Roolini on sellainen, että siinä pitääkin onnistua. Totta kai jos itse onnistun, niin sekin auttaa paljon joukkuetta.

”Pitää onnistua, kun maksetaan noin paljon”

Laine viittaa kintaallaan isoihin paineisiin kotikatsojien edessä.

– Näyttöhaluja on tietysti sekä halu pelata hyvin. Täällä on ihmisiä, joilla on ihan oikeasti paineita. He kamppailevat erinäisten asioiden kanssa. Meidän homma on pelata vain jääkiekkoa. Elämä ei riipu siitä, jos pelaa pari peliä huonosti.

Laine on tunnettu uransa aikana siitä, ettei hän purista mailaa tiukoissa paikoissa. Hän on itse asiassa yleensä parhaimmillaan painetiloissa, kun panokset ovat tavanomaista isommat ja valokeila kirkas. Sen mies on todistanut niin aikoinaan Tapparassa, Leijonissa kuin NHL:ssäkin.

– Tavoitteena on ollut, että pystyisi vetämään kauden tasaisesti läpi. Se on aina hienoa, että onnistuu kovissa ratkaisupaikoissa. Siitähän tässä maksetaan. Kun nauttii jäällä ja tekee parhaansa, niin se yleensä riittää hyviin suorituksiin, Laine paaluttaa.

Columbus Blue Jackets teki heinäkuussa neljän vuoden jatkosopimuksen Patrik Laineen kanssa. Sen arvo oli 34,8 miljoonaa dollaria, eli Laine ansaitsee vuodessa noin 8,7 miljoonaa.

– Sen tiedostaa, että pitää onnistua, kun maksetaan noin paljon. Sitä ei tule kuitenkaan mietittyä, enemmän se antaa vapautta pelaamiseen ja arjen tekemiseen. Itsestäni tuntuu, että olen pelannut joka vuosi sopimuksesta ja on ollut pakko onnistua. Voin sanoa, että aina se on mielen päällä – ainakin vähäsen. Nyt tämä on poistunut yhtälöstä ja voi mennä pelaamaan rennosti, tähdentää Laine.

Calgarystä Columbukseen suurella kohulla siirtynyt, Laineen uusi ketjukaveri Johnny Gaudreau paukutteli viime runkosarjakaudella pelaamissaan 82 ottelussa käsittämättömät 115 (40+75) tehopistettä.

Patrik Laineen tekemiset kiinnostivat Tampereen jääharjoituksissa.
Patrik Laineen tekemiset kiinnostivat Tampereen jääharjoituksissa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

– Olen tykännyt pelata hänen kanssaan, pelkkää hyvää sanottavaa kaverista. Vähän siinä on minulla vielä oppimista, kun hän pelaa eri lailla kuin kukaan muu, kenen kanssa olen pelannut. Tekeminen on vähän kuin yö ja päivä, siis positiivisessa mielessä.

NHL-pelaajalle harvinainen elämys

Laine korostaa, että joukkueelle yhteinen viikon mittainen Suomen-matka on oiva mahdollisuus saada yhteishenki entistä tiiviimmäksi.

– Minulle ja Korpparille (Joonas Korpisalolle) tämä on ainutlaatuista. Kokemus ylipäätään on sellainen, jota suurin osa eurooppalaisista NHL-pelaajista ei tule koskaan kokemaan. Tästä nautitaan täysin rinnoin, lupaa Laine.

Sosiaalisessa mediassa Laineesta on kuoriutunut viime aikoina melkoinen tyyliniekka värikkäällä pukeutumisillaan. Hänellä on yksi puvustaja-avustaja ja sitten ehkä puolet vaatetuksista on ihan hänen omaa luovuuttaan.

– En ole ihan jokaiseen (vaate)ehdotukseen suostunut, niihin ei ole itseluottamus riittänyt. En minä mitään pukeutumisella halua viestiä. Minä olen vähän tällainen räväkkä persoona. Erotun joukosta ja olen vähän show-mies. Tykkään esitellä omaa persoonaani, vaikka hallin ulkopuolella en välitä olla yhtään parrasvaloissa. Kun pistetään lappu rintaan, niin on kuitenkin kiva, että jengi tykkää seurata.

Patrik Laine kertoo, mistä hänen omintakeinen tyylinsä kumpuaa. Columbus Blue Jacketsin Laine on käyttänyt stylistin apua asujensa suunnittelussa.

Onko Laineella tarjota jotain uutta ja yllättävää, kun hän saapuu perjantai-iltana Tampereen areenalle?

– En tiedä. Se nähdään sitten illalla, mitä minulla on päällä.

Rantaselta tyylipisteet Laineen pukeutumiselle

Coloradon Mikko Rantanen, 26, kamppailee kaukalossa perjantai- ja lauantai-iltana NHL-pisteistä Columbuksen Lainetta vastaan.

Rantanen aloitti Pohjois-Amerikassa vuoden Lainetta aiemmin pelaamalla avauskauden kuitenkin pääosin AHL:ssä. Kaudella 2016–17 suomalaisduo urakoi jo yli 70 runkosarjaottelun NHL-kauden. Kaksikko on treenannut viitisen vuotta kesäisin yhdessä, lisäksi tähtiduoa yhdistää sama agentti, Petteri Lehto.

The Athletic -julkaisu valitsi äskettäin Laineen koko NHL:n tyylikkäimmäksi pukeutujaksi.

– ”Patella” on nykyään värikäs, epäsuomalainen pukeutuminen. Itse tykkään tosi paljon, nostan hänelle hattua. En sitten tiedä, onko hänellä joku ammattilainen valitsemassa niitä. Minä olen aika tylsä, kun menen peleihin. Kolme pukua ja aina samat kravatit, naureskeli Rantanen.

Colorado alkukausi on sujunut odotettua tahmeammin. Hallitseva NHL-mestari on koonnut pelaamissaan yhdeksässä pelissä yhtä monta pistettä, joilla heltiää läntisessä konferenssissa vasta 10:s tila.

– Aina löytyy omasta pelistä parannettavaa, itsekritiikkiin on vähän aihetta. Haen vielä sitä keskikauden ”tatsia”. Kun pelaa isossa roolissa, niin tuntuu, että omat peliesitykseni menevät joukkueen kanssa ikään kuin käsi kädessä. Kun hävitään, niin saa katsoa aina peiliin, tästä ja kahdesta seuraavasta kaudesta 9,25 miljoonaa dollaria vuositasolla tienaava Rantanen pohtii.

Mikko Rantanen torstain jääharjoituksissa Tampereen areenassa
Mikko Rantanen torstain jääharjoituksissa Tampereen areenassa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Rantanen on saalistanut yhdeksään mittelöön yksitoista (4+7) pistettä, joilla turkulainen on NHL-pistepörssissä 30. sijalla kolmanneksi tehokkaimpana Avalanche-pelaajana.

Rantanen sanoo, että NHL-pokaaliin liittyvä juhlahumu ei ole häirinnyt kauteen valmistautumista. Joukkue pysyi hyvin kasassa mestaruuden jälkeen.

– Draivi on meillä hyvä, vaikka aina puhutaan mestaruuskrapulasta. Yleensä se tulee johtavista persoonista. Vaikka esimerkiksi Gabriel Landeskog ei ole pelannut, niin hän on kopissa aika iso preesens. Nathan MacKinnon ”liidaa” varmasti kaikista eniten, eikä hänen vaatimustasonsa ole lähtenyt mihinkään. Ei voittaminen rauhoittanut häntä sitten yhtään. Tuntuu, että hän vaatii entistä enemmän, Rantanen virnistää.

– Sormuksen saaminen on unelmien täyttymys, mutta maha ei ole vielä täynnä. Vaikka yleispelaamiseni on ehkä hyvällä tasolla, niin yritän keskittyä pieniin asioihin ja hioa niitä paremmaksi.

Identiteetti tärkeä Coloradolle

Colorado ei ole luopunut hyväksi todetusta identiteetistään.

– Pelisysteemiin ei ole tullut muutoksia, kun valmennuskin on sama. Haluamme pelata nopeata lätkää, ihan niin kuin viime keväänä. Se oli tekijä, joka auttoi meitä lopussakin. Pelataan ylöspäin, ei hirveästi sivulle.

Mikko Rantanen kikkailee jäätreeneissä Tampereen areenassa.
Mikko Rantanen kikkailee jäätreeneissä Tampereen areenassa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Toinen Coloradon luottosuomalainen on pudotuspelien tärkeiden maalien mies Artturi Lehkonen, joka lisää Rantasen sanomisiin, ettei Colorado lähde kaukalossa koskaan odottelemaan, vaan hakee vastustajalta virheitä, eikä päästä vihulaista helpolla.

Lehkonen on takonut yhdeksään peliin tehot 2+4=6. Maalipaikkoja työläällä kahden suunnan hyökkääjällä on ollut usempaankin osumaan kauden alussa. Ruuti on ollut vielä osin märkää.

Rantanen sanoo, että joukkue on saapunut Tampereelle ennen kaikkea voittamaan.

– Tänne tulee niin paljon kavereita, perhettä ja suomalaisia muutenkin. Kaksi voittoa olisi aika hyvä resepti. Voittaminen on se, mikä lämmittää.

Suosittelemme