Hyppää sisältöön

TAMK aloittaa genomitiedon opetuksen – perintötekijöiden selvittämisestä toivotaan apua sairauksien ennaltaehkäisyyn

Yksilön sairastumistaipumusten tunteminen voisi mahdollistaa nykyistä räätälöidymmän terveydenhuollon. Alan mahdollisuuksia vasta kartoitetaan.

Geenitutkimuksen oheen tehty mobiilisovellus, joka kertoo käyttäjälleen että hänellä on geneettisesti hyvä laktoosin sietokyky.
Ihmisen perimästä saatavaa tietoa ei osata vielä käyttää sairauksien ennaltaehkäisyyn niin laajasti kuin se olisi mahdollista. Kuvassa Evogenomin kehittämä geenitestaukseen pohjautuva hyvinvointisovellus. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Jouni Tanninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) alkaa tarjota ainoana Suomessa genomitiedon opetusta.

Ammattikorkeakoulun syksyn lisähaussa on tarjolla terveyden edistämisen ylempi tutkinto-ohjelma terveydenhuollon ammattilaisille. Ohjelmassa perehdytään kymmenen opintopisteen laajuisesti genomitietoon. Koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita saamaan uutta näkökulmaa hoitotyöhön monialaisessa oppimisympäristössä.

Yksilöstä kerättyä tietoa kuten geneettistä eli perimästä saatavaa genomitietoa ei osata vielä hyödyntää riittävästi terveydenhuollossa sairauksien ennaltaehkäisyssä ja terveyden edistämisessä.

Koulutuksen järjestäjät uskovat, että hyvinvointialueilla yksilöstä kerätty tieto tulee olemaan tärkeä kehittämisen keino sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.

– Opinnot tähtäävät yksilöllisen datan käyttöön, jota tulisikin tulevaisuudessa hyödyntää enemmän terveydenhuollon kentällä. Sen avulla voidaan suunnitella terveyden edistämistä, perustelevat yliopettaja Arja Halkoaho ja lehtori Mari Laaksonen tiedotteessa.

TAMKin koulutus antaa valmiudet työskennellä terveyden edistämisen ja tutkimuksen kansallisissa ja kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä. Sen voi suorittaa myös päätyön ohessa.

Koulutuksessa hyödynnetään myös kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Opintoihin liittyy lisäksi projektiosaamista, joten osa työllistyy hankkeisiin asiantuntijatehtäviin.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Enemmän aiheesta:

Sylkeä kuppiin, geenit testiin ja sovellus kertoo miten kannattaa elää – geenitestaus on nopeasti kasvava ala, josta Suomi haluaa osansa

Suosittelemme