Hyppää sisältöön

Vantaa säästää energiaa katkaisemalla valot ulkokentiltä kello 22–07 ja lyhentämällä latujen lumetuskautta

Sisälämpötilaa Vantaan kaupungin kiinteistöissä lasketaan, paitsi terveydenhuollon palvelutiloissa ja päiväkodeissa.

Vantaan uimahalleissa ja kuvassa näkyvällä Kuusijärven ulkoilualueella kaikki sähkösaunat eivät ole jatkossa päällä samaan aikaan.
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaan kaupunki on julkaissut uuden energiansäästöohjelmansa tulevaksi talveksi. Energiansäästötoimenpiteet näkyvät kaupunkilaisille muun muassa kaupungin toimitilojen lämpötiloissa, ulkovalaistuksessa ja liikuntapaikoilla.

Vantaa laskee kaupungin tilojen sisälämpötilat 20 asteeseen. Tämä tarkoittaa hallinto- ja toimistotilojen lisäksi myös nuoriso- ja kulttuuritiloja, kirjastoja ja sisäliikuntapaikkoja. Terveydenhuollon palvelutiloissa eikä päiväkodeissa lämpötilaa ei alenneta.

Ulkokentät suljetaan ja niiltä sammutetaan valaistus kelllo 22–07. Kaiken ulkovalaistuksen aikaa lyhennetään tunnilla vuorokaudessa eli yhteensä noin 300 tunnilla vuodessa.

Tekojääkenttien jäädytys lopetetaan aikaisemmin keväällä ja latujen lumetuskautta lyhennetään. Lumitykkejä ei käytetä kulutushuipputunteina.

Uimahalleissa ja Kuusijärven ulkoilualueella kaikki sähkösaunat eivät ole jatkossa päällä samaan aikaan.

Vantaa on listannut myös lähivuosien energiansäästöinvestointejaan. Niitä ovat muun muassa jokaiseen uudisrakennukseen asennettava aurinkosähkö, maalämpö tai muuta uusiutuva energiamuoto, luopuminen öljylämmityksestä sekä led-valaistuksen lisääminen.

Suurin energiansäästöhanke on Vantaan Energian kaukolämmön kausivaraston rakentaminen Kuninkaalaan. Se on maan alle louhittava varasto, jonne varastoidaan kesän lämpöä kylmiä talvipäiviä varten. Miljoonan kuution kokoinen varasto tulee olemaan maailman kookkain energiavarasto.

Vaikutuksista luvataan kertoa veronmaksajille

Kaupungin työntekijöitä kannustetaan ilmoittamaan energiasyöpöt kohteet lupaamalla palkita ilmoittajat. Kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään energiansäästökilpailu, jonka voittajat myös palkitaan.

Myös kaupungin konserniyhtiöiden pitää laatia vastaavat omat energiansäästösuunnitelmansa ja esitellä ne kaupungin energiansäästöryhmälle. Ryhmä on kaupunginjohtaja Ritva Viljasen perustama, ja se valmistelee varautumista myös mahdollisiin tulevan talven sähkökatkoksiin.

Vantaan energiansäästöohjelman toteutumista seurataan säännöllisesti kaupungin johtoryhmässä, ja sen etenemisestä luvataan tiedottaa kaupungin verkkosivuilla. Myös toimien vaikutuksista raportoidaan ensi keväänä. Ohjelmaan voidaan tehdä tarkistuksia talven aikana.

Täältä kuulet Uudenmaan alueen uusimmat uutiset Radio Suomessa

Suosittelemme sinulle