Hyppää sisältöön

Twitterin työntekijät komennettiin kotiin odottamaan tietoa potkuista – vihapuhe ja Elon Muskin idealinko pelästyttivät mainostajat

Mediatietojen mukaan jopa puolet Twitterin työntekijöistä voi saada tänään potkut. Asiantuntija varoittaa käyttäjien hylkäävän nopeasti palvelun, jos sen toimintaan ei voi enää luottaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo ehkä keskustelevansa Elon Muskin kanssa Twitterin muutoksista.
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Twitterin ympärillä on pyörinyt kiivas uutismylly miljardööri Elon Musk ostettua sosiaalisen median palvelun 44 miljardilla dollarilla.

Monen otsikon taustalla on ollut Musk itse, sillä hän on suoltanut erilaisia ideoita Twitterin muuttamisesta katkeamattomana virtana.

Twitterin koko hallitus ja useat yhtiössä johtoasemassa olleet henkilöt ovat saaneet lähtöpassit. Tänään perjantaina on luvassa lisää irtisanomisia, kun mediatietojen mukaan jopa puolet yhtiön 7 500 työntekijästä voi saada potkut. Tavoitteena on parantaa yhtiön kannattavuutta.

Naamiaisasuun pukeutunut Elon Musk näyttää hauiksiaan.
Elon Musk on erottanut Twitterin koko hallituksen ja useita johtohenkilöitä. Tänään on luvassa työntekijöiden joukkoirtisanominen. Kuva on otettu maanantaina halloween-juhlissa New Yorkissa. Kuva: Stephen Lovekin /AOP

Muun muassa uutistoimisto Reuters ja The New York Times -sanomalehti ovat kertoneet työntekijöiden sähköpostiin torstaina tulleesta viestistä, jossa heidät komennetaan pysymään kotona ja odottamaan tietoa työpaikkansa jatkosta. Tuo tieto annetaan tänään Suomen aikaa alkuiltaan mennessä sähköpostilla.

Washington Postin toimittaja Will Oremus on tviitannut kuvan työntekijöiden saamista ohjeista. Niissä muun muassa kerrotaan, että työntekijöiden pääsy toimitiloihin ja sisäisiin järjestelmiin on toistaiseksi estetty.

Viestin mukaan tieto potkuista lähetetään työntekijän yksityissähköpostiin. Ne, jotka säilyttävät työpaikkansa, saavat tiedon asiasta työsähköpostiinsa. Yhtiö kehottaa työntekijöitä tarkastamaan myös roskapostikansionsa.

Twitteriä vastaan on jo nostettu Yhdysvalloissa kanne lain vaatimusten rikkomisesta, koska irtisanomisista ei ole kerrottu vähintään 60 vuorokautta etukäteen, kertoo talousuutissivusto Bloomberg.

Asiantuntija varoittaa rajujen säästöjen vaikutuksista

Sosiaalisen median asiantuntijan, University of British Columbian professorin Alfred Hermidan mukaan Musk voi vaarantaa irtisanomisvimmallaan Twitterin toiminnan. Hän nostaa Dagens Nyheterin julkaisemassa haastattelussa esimerkiksi vanhan somepalvelun Friendsterin, joka kompastui epäluotettavaan toimivuuteen.

New York Timesin tietojen mukaan Musk havittelee palvelun päivittäisiin infrastruktuurikuluihin jopa kolmen miljoonan dollarin säästöjä. Jos Musk irtisanoo suuren joukon Twitterin teknisestä toimivuudesta vastaavia työntekijöitä ja sen seurauksena palvelu muuttuu hitaammaksi ja epäluotettavammaksi, siirtyvät käyttäjät helposti toiseen palveluun, varoittaa Hermida.

Musk yrittää myös lisätä Twitterin tuloja erilaisilla uudistuksilla. Hänen idealingostaan lentäneiden ajatusten joukossa on esimerkiksi maksumuurin asettaminen videoihin, maksullisten yksityisviestien lähettämismahdollisuus ja kahdeksan dollarin kuukausimaksun periminen.

Kahdeksalla dollarilla Twitter-käyttäjä voisi saada varmistetusta henkilöllisyydestään kertovan sinisen merkin, vähemmän mainoksia, tehostettua näkyvyyttä hakutuloksissa ja mahdollisuuden julkaista nykyistä pidempiä videoita. Muskia ei miellytä se, että Twitter jakaa nykyisin käyttäjänsä ”herroihin ja talonpoikiin”, ja hänen mukaansa kuukausimaksu toisi tähän muutoksen.

Osa Twitter-käyttäjistä on innostunut, osa närkästynyt

Innostuneen vastaanoton osalta käyttäjistä on saanut Axiosin uutinen, että Musk saattaisi tuoda takaisin Twitterin aikoinaan ostaman ja nopeasti hylkäämän Vine-videojakopalvelun. Vinen lyhyet videot voisivat haastaa Tiktokin.

Osaa Twitter-käyttäjistä Muskin suoltamat jatkuvat muutosehdotukset taas närkästyttävät. Esimerkiksi kahdeksan dollarin kuukausimaksusta valittaneille Musk on vastannut tyylilleen uskollisesti pilakuvalla ja ”Saat sen, mistä maksat”-viestillä.

Huolta Twitterin tulevaisuudesta herättävät myös Muskin puheet laajasta sananvapaudesta, minkä on tulkittu tarkoittavan tiukkojen rajoitusten höltymistä. Vaikka vanhat rajoitukset ovat yhä voimassa ja Musk on vakuuttanut rajoituksia olevan jatkossakin, ovat monet käyttäjät jo rientäneet testaamaan palvelun rajoja.

Erilainen vihapuhe lisääntyi Twitter-viesteissä välittömästi omistajavaihdoksen jälkeen.

Lisää aiheesta: N-sanan käyttö ampaisi Twitterissä lähes 500 prosentin kasvuun sen jälkeen, kun palvelu siirtyi Elon Muskin omistukseen, sanoo instituutti

Vihapuhe, irtisanomiset ja Muskin jatkuva julkinen ideointi palveluun tulevista muutoksista ovat saaneet mainostajat varpailleen. Useat suuret mainostajat ovat päättäneet panna Twitter-mainonnan toistaiseksi tauolle ja odottaa tilanteen selkiytymistä.

Näiden yritysten joukossa ovat esimerkiksi autonvalmistajat General Motors ja Audi, elintarvikeyritys General Mills ja lääkejätti Pfizer, kertoo The Wall Street Journal -lehti.

Muskin vastaus mainostajien huoliin oli Twitterissä toteutettu ”mielipidetiedustelu”. Yli 2,7 miljoonasta vastaajasta 78 prosenttia oli sitä mieltä, että sananvapauden pitäisi merkitä mainostajille enemmän kuin poliittinen korrektius.

Lisää aiheesta:

Olisitko valmis pulittamaan rahaa Twitter-tilin varmentamisesta? Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen maksaisi, meteorologi Anniina Valtonen ei

Analyysi: Olisitko valmis maksamaan Twitterin käytöstä?

Analyysi: Elon Musk ottaa Twitterin komentoonsa vastentahtoisesti – nyt jännitetään Donald Trumpin paluuta ja lähes rajatonta sananvapautta

Uutispodcast: Maailman rikkain mies Elon Musk sekoilee Twitterissä ja haluaa pelastaa ihmiskunnan

Elon Musk haluaa olla Twitterin hyvä kuningas – suomalaisprofessorin mukaan hänen tavoitteensa ovat kuitenkin ristiriitaisia

Suosittelemme sinulle