Hyppää sisältöön

Vaasan hallinto-oikeus vahvisti Kemin uuden sellutehtaan ympäristöluvan – luvasta oli tehty kolme valitusta

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi ympäristö- ja vesitalousluvat joulukuussa 2020.

Metsä Fibren mukaan uuden sellutehtaan tuotanto käynnistyy ensi vuoden kolmannella neljänneksellä. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Jarno Tiihonen

Vaasan hallinto-oikeus piti voimassa Metsä Fibren Kemin uudelle sellutehtaalle myönnetyn ympäristölupakokonaisuuden.

– Kemin biotuotetehtaan suunnittelun lähtökohtana on korkea ympäristö-, materiaali- ja energiatehokkuus. Uusi biotuotetehdas tulee alittamaan Kemin nykyisen sellutehtaan voimassa olevan ympäristöluvan päästörajat, kommentoi tiedotteessa Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI) myönsi hankkeelle ympäristö- ja vesitalousluvat 18.12.2020. Luvista tehtiin kolme valitusta, joihin Metsä Fibre teki Vaasan hallinto-oikeudelle 2.9.2021 toimitetun vastineen.

Vaasan hallinto-oikeuden päätös annettiin 4.11.2022.

Hallinto-oikeuden päätökseen voidaan hakea muutosta hakemalla valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin investoinnin arvo on 1,85 miljardia euroa. Se on Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi.

Metsä Fibren mukaan uuden tehtaan tuotanto käynnistyy ensi vuoden kolmannella neljänneksellä.

Yhtiön mukaan tehdas valmistaa vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita.

Se ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita ja sen sähköomavaraisuus tulee olemaan 250 prosenttia.

Aiheesta enemmän:

Luonnonvarakeskus arvioi, että Kemiin tuleva jättimäinen sellutehdas ei uhkaa Suomen hiilinielu- ja metsien monimuotoisuustavoitteita

Metsä Group kasvattaisi hiilinielua tehostamalla metsän kasvua ja lisäämällä metsittämistä – Kemin uusi sellutehdas lisää merkittävästi puun tarvetta

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle