Hyppää sisältöön

Venäläisnainen keräili vääriä Schengen-leimoja passiinsa – narahti Suomen rajalla

Nainen keräili väärennettyjä leimoja passiinsa, jotta maassa luvatta oleminen onnistuisi.

Nainen on haastettu väärennyksestä ja ulkomaalaisrikkomuksesta Kymenlaakson käräjäoikeuteen. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Eino Haajanen

Venäläisnainen oleskeli luvatta Schengen-alueella yhteensä lähes vuoden päivät. Hän jäi kiinni Vaalimaan rajanylityspaikalla torstaina 3.11., kun oli poistumassa Suomesta Venäjälle.

Niinpä torstaina aamuyönä päättyi retki, joka alkoi heinäkuussa 2021 ja josta luvattomia päiviä oli 359.

Nainen on oleskellut pääasiassa Italiassa ja Espanjassa.

– Suomessa hän on ollut vain muutamia päiviä, kertoo tutkinnanjohtaja, kapteeni Ossi Fonselius Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Nainen on haastettu väärennyksestä ja ulkomaalaisrikkomuksesta käräjäoikeuteen. Lisäksi maahanmuuttovirasto Migri käännytti hänet Venäjälle eli hän ei ole enää Suomessa. Päälle rapsahti neljän vuoden maahantulokielto koko Schengen-alueelle.

Vääriä leimoja passissa

Epäily lähes vuoden luvattomasta oleskelusta paljastui Vaalimaalla, kun nainen esitti maastalähtötarkastuksessa Venäjän passia, jossa näytti olevan Italian myöntämä viisumi. Italian viisumi olisi oikeuttanut ensi vuoden heinäkuuhun asti ulottuvaan oleskeluun Schengen-alueella.

Rajatarkastajat kuitenkin epäilivät, etteivät venäläisnaisen passissa olevat Schengen-rajatarkastusleimat ole aitoja. Naisen kertomusta oleskelun kestosta ei pidetty uskottavana. Nainen otettiin kiinni väärennyksestä epäiltynä.

Esitutkinnassa selvisi luvattomien oleskelupäivien lisäksi muutakin.

Nainen myönsi hankkineensa kuriirin välityksellä kuusi väärää Schengen-rajatarkastusleimaa kahdella eri kerralla. Hän myönsi myös hankkineensa neljä väärää Serbian rajatarkastusleimaa ja vielä kaksi väärää Turkin rajatarkastusleimaa. Nainen kertoi maksaneensa kuriirille rajatarkastusleimoista noin 400 euroa.

Syyksi hankinnoille nainen myönsi sen, että voisi niiden avulla oleskella Euroopassa pidemmän yhtäjaksoisen ajan kuin mitä alkuperäisen viisumin voimassaoloaika olisi mahdollistanut.

Eurooppaan nainen saapui viime vuonna Italian viisumilla. Hän saapui silloin viisumillaan Italiaan.

Suomen kautta usein vain poistutaan

Fonselius sanoo, että monesti Suomen kautta ollaan vain poistumassa niissä tapauksissa, joissa on havaittu vastaavanlaisia harhauttamisyrityksiä.

– Hyvin harvoin Suomessa on oleskeltu pitkiä aikoja näissä viimeaikaisissa tapauksissa.

Hänen mukaansa nykyaika voi aiheuttaa jonkin verran vastaavaa liikehdintää.

– Jos Suomessa tai muussa jäsenmaassa on helpompaa rajan ylittäminen, niin tietysti kyllähän helposti niin käy, että rajoituspaikalle hakeutuu ihmisiä, jotka eivät rajanylityksessä jossain muualla välttämättä onnistuisi. Kyllä nämä ajat ovat sellaisia, että se jonkin verran sellaista liikehdintää aiheuttaa.

4.11. kello 15.58 ja 17.32 juttua täydennetty tutkinnanjohtajan haastattelulla.

Lisää Kymenlaaksonuutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle