Hyppää sisältöön

Kompostoritarkistuksista pääosin puhtaat paperit – osalla hylätyistä ei ollut kompostoria ollenkaan

Useat Etapin asiakkaat haluavat pidemmän jäteastian tyhjennysvälin kompostoriin vedoten. Tarkistuksessa selvisi, että osalla ei ollut kompostoria ensinkään.

Kuopiolainen Sirpa Pitkämäki tyhjentää kodin biojätteitä uuteen kompostoriin.
Kompostoitumisen kannalta on tärkeää, että kompostori on lämpöeristetty. Lakeuden Etapin alueella tehdyissä tarkistuksissa jotkut kompostorin omistajat saivat parannusehdotuksia omatekoisten kompostorien eristämisestä. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Anne Elhaimer
Avaa Yle-sovelluksessa

Jäteyhtiö Lakeuden Etapin alueella tehdyissä kompostoritarkistuksissa suurin osa sai puhtaat paperit. Kaikkiaan 308 tarkistuksesta 94,5 prosenttia läpäisi jätelakiin perustuvan tarkastuskäynnin.

Lakeuden jätelautakunta teki tarkistukset niihin talouksiin, joihin roska-astialle oli haettu tyhjennysvälin pidennystä. Ehtona tyhjennysvälin pidentämiselle on, että taloudessa on lämpöeristetty kompostori.

Yli kolmestasadasta tarkistuksesta parikymmentä ei mennyt läpi. Etapin jätelautakunnan mukaan yleisimmät syyt hylkäyspäätökselle olivat, ettei kompostoria ollut vakituisessa asumisessa lämpöeristetty, kompostoria ei ollut ollenkaan tai kompostori löytyi, mutta se ei ollut käytössä.

Asukkaille annettiin käynneillä myös parannusehdotuksia. Joissakin tapauksissa kompostorin ilmanvaihtoa tai eristystä piti parantaa. Jätelautakunnan jätehuoltotarkastaja Tanja Saranpään mukaan etenkin itse tehtyjen kompostorien ongelmana on, että kansi jää eristämättä.

Eniten hylkyjä Seinäjoella ja Kurikassa

Eniten pidennysväliä tyhjennykselle haettiin tänä vuonna Seinäjoella, Kurikassa ja Lapualla. Myös hylkyjä tehtiin eniten Seinäjoella ja Kurikassa.

Tarkastuksia tehtiin myös Kihniössä, Ähtärissä, Kuortaneella, Ilmajoella ja Alavudella. Kuortaneella ei tänä vuonna käyty, koska

Jätelautakunnan tavoitteena on, että tarkistuksia tehdään vuosittain vähintään 300. Tänä vuonna ei tarkastettu enää vapaa-ajan asuntojen kompostoreita, sillä marraskuun alusta poistui niiden velvollisuus kompostoida biojätteet, mikäli haluaa jäteastialleen pidennetyn tyhjennysvälin.

Korjaus 7.11.2022 klo 17.13: Tarkastuskäynnit tekee jätelautakunnan jätehuoltotarkastaja, joka on viranomainen, ei Lakeuden Etappi.

Suosittelemme