Hyppää sisältöön

”Käsittämättömän kova nuori urheilija” – 17-vuotias Maisa Kuusikko voimisteli MM-suomalaishistoriaa, katso myös voittajan upea hyppysuoritus

Maisa Kuusikko ylsi historiallisen kovaan suomalaistulokseen telinevoimistelun MM-kilpailujen naisten neliottelussa.

Maisa Kuusikko saavutti 13. sijan telinevoimistelun MM-kisojen naisten neliottelun finaalissa. Kuusikko oli erityisen tyytyväinen esitykseensä nojapuilla.
Matti Lehtisaari,
Riku Porvari

Telinevoimistelun suuri suomalaislupaus Maisa Kuusikko piti päänsä kylmänä Liverpoolin MM-kisoissa. 17-vuotias Kuusikko ylsi Liverpoolissa naisten neliottelun 13. sijalle ja saavutti lähes ennätyspisteensä 51,999. Loppukesän Münchenin EM-kisaviikolla pisteitä kertyi 52,198.

Ensimmäisenä suomalaisnaisena neliottelun MM-finaalissa voimistellut Kuusikko oli eurooppalaisista kuudenneksi paras urheilija.

– Ihan huikea fiilis, olen ihan superonnellinen. Ainoa isompi virhe oli puomilla tullut horjahdus, mutta muuten kaikki meni todella hyvin. Eniten olen tyytyväinen nojapuihin, koska minulla on ollut sarjani kanssa vaikeuksia, Kuusikko arvioi Yle Urheilulle.

Tampereen Voimistelijoita edustava Kuusikko oli miltei häkeltynyt MM-kisojen hulppeista puitteista.

– Huikea kokemus. En ole koskaan kilpaillut noin ison yleisön edessä. Oli aivan mahtavaa, että yleisö oli niin kannustavaa. Lähden tästä taas innolla harjoittelemaan kovaa kotisalilleni.

Kuusikko tietää, millä osa-alueilla on vielä kehittymisen varaa.

– Vaikeudet ovat jo hyvällä tasolla, mutta suorituspuhtautta pitää vielä saada, Kuusikko sanoo.

Loistavaa venymistä tiukoissa paikoissa

Kuusikko voimisteli jännittävässä paikassa tasaisen varmasti. Hän paransi kolmella telineellä suorituksiaan verrattuna karsintakilpailuun. Hypystä pisteitä kertyi 13,500, nojapuilta 13,300 ja puomilta 12,466. Permantokin sujui mainiosti, vaikka pisteet (12,733) jäivätkin karsintaa alhaisemmiksi.

– Käsittämättömän kova nuori urheilija. Upea suoritus, koko naisten telinevoimisteluväkemme on äärettömän onnellinen ja ylpeä tästä tuloksesta, naisten telinevoimistelun lajipäällikkö Satu Murtonen hehkuttaa.

Murtonen antoi Kuusikolle puhtaat paperit kaikilta telineiltä.

– Ei ollut oikeastaan yhtään heikkoa telinettä. Permantokaan ei ollut missään nimessä huono, vaikka Maisa ei parantanut pisteitään karsinnasta. Mitä tiukemmassa paikassa Maisa on, niin sitä paremmin hän näyttää onnistuvan. Sehän on loistava ominaisuus huippu-urheilijalle, Murtonen painottaa.

Mikäli mitään takapakkeja ei tule, niin Kuusikolla on hyvät edellytykset nousta seuraavaksi olympiaedustajaksi.

Suomen naiset olivat Liverpoolin MM-kisoissa laajemminkin vireessä, tuloksena joukkuekilpailun 16. sija.

– Joukkuetuloksemme oli kautta aikojen toiseksi paras, vuonna 1958 Suomen joukkue oli 13:s, nyt tuloksena oli 16. sija. Tämä antaa uskoa siihen, että olemme tehneet oikeita valintoja naisten telinevoimistelussa, Murtonen näkee.

Katso alla olevalta videolta Rebeca Andraden esitys MM-neliottelun hypyssä.

Brasilialainen Rebeca Andrade voitti telinevoimistelun naisten neliottelussa MM-kultaa. Andrade loisti läpi kilpailun, mutta onnistui erityisesti hypyssään. Andrade kirjautti pisteet 15.166, kun seuraavaksi paras hyppääjä, Yhdysvaltain Carey Jade ylsi 14.733 pisteeseen.

Kolmen polvileikkauksen jälkeen MM-kultaa

Brasilialainen Rebeca Andrade voimisteli neliottelun MM-kultaa. Menestyksen taustalla on hurja tarina, sillä 23-vuotias Andrade on joutunut peräti kolme kertaa polvileikkaukseen. Loukkaantumiset pakottivat hänet sivuun vuosien 2015, 2017 ja 2019 MM-kisoista.

– Andrade on varmasti hyvä esikuva Maisalle. Taistelija ja kulkenut vaikeuksien kautta voittoon. Hän on erittäin tyylikäs urheilija ja voimistelee puhtaasti. Liikkeet ovat täsmällisesti suoritettuja, kaikki vaiheet näkyvät hyvin selkeästi, Murtonen kuvailee Andradea.

– Puhtaus näkyy parhaiten Andraden hypyssä. Hänen liikkeidensä täsmällisyys korostuu muillakin telineillä, mutta parhaiten sen huomaa varsinkin hypyssä.

Yhdysvaltalainen Simone Biles on loistanut viime vuodet telinevoimistelun suurimpana supertähtenä.

– Biles on tehnyt ilmiömäisen vaikeita liikkeitä, joihin kukaan muu ei ole pystynyt. Hänen hahmotuksensa ja nopeusominaisuutensa ovat aivan omaa luokkaansa. Mutta asiat, joissa Biles häviää Andradelle, ovat puhtaus ja pitkät suorat linjat, joissa Andrade on mielestäni jopa Bilesiakin parempi, Murtonen vertailee.

Suosittelemme sinulle