Hyppää sisältöön

Rovaniemen kylien kehittämissäätiössä on viime aikoina kuohunut – nyt haussa poliittisesti ja maantieteellisesti sopiva hallitusjäsen

Säätiön hallitusta valvova hallintoneuvoston puheenjohtaja Eemeli Kajula kummastelee hallituksen omavaltaista toimintaa toimitusjohtaja Heli Välikankaan irtisanomisasiassa.

Rovaniemen maalaiskunnan entinen kunnatalo puoleksi purettuna lokakuussa 2022
Rovaniemen maalaiskunnan entinen kunnantalo on pian purettu. Kuntaliitoksessa maalaiskunnan kylien turvaamiseksi perustettu säätiö on ajautunut vaikeuksiin. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle
Marjukka Talvitie

Rovaniemen kylien kehittämissäätiöön (RKKS) etsitään nyt uutta hallitusjäsentä sekä puheenjohtajaa, joka täyttää säätiön sääntöihin kirjatut periaatteet. Kesäkuusta lähtien tehtävässä ollut Nina Teräs jätti eronpyynnön tällä viikolla.

Säätiössä ylintä päätäntävaltaa käyttää hallintoneuvosto, joka muodostuu Rovaniemen kaupunginhallituksesta. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja, mutta Susanna Junttilan (kesk.) luovuttua tehtävästään hallintoneuvostossa, puheenjohtajana on sosiaalidemokraattien Eemeli Kajula (sd.).

Kajulan mukaan hallintoneuvosto käsittelee asiaa tässä kuussa, todennäköisesti parin viikon päästä. Se valitsee sekä uuden jäsenen, että nimittää puheenjohtajan.

RKKS:n sääntöjen mukaan hallituksessa on jäseniä jokaisesta Rovaniemen päätiesuunnasta. Nyt eronnut Teräs oli Sodankyläntien suunnasta, viisihenkisen hallituksen muista jäsenistä Riitta Liinamaa edustaa Ala-Kemijokea, Jorma Kiviniemi Ylä-Kemijokea, Kari Hämäläinen Kittiläntien suuntaa ja Taija Aikio Ranuantien suuntaa.

Hallituksen jäsenet ovat puolueiden esittämiä henkilöitä. Kajulan mukaan sekä Teräs että Kiviniemi ovat keskustan esittämiä, Liinamaa sosiaalidemokraattien esittämä ja kaupunginvaltuutettu, ja Hämäläinen perussuomalaisten esittämä.

Aikiolla ei Kajulan mukaan ole puoluetaustaa. Kokoomuksella ei ole edustajaa säätiön hallituksessa. Tälle valtuustokaudelle on lisäksi sovittu, että RKKS:n hallituksen puheenjohtajuus on keskustalla.

Ohjetta ei päätetty noudattaa

Nina Teräs kertoi lähtönsä syyksi sisäiset ristiriidat hallituksessa. Rovaniemen kaupunki oli antanut niin sanottua konserniohjausta säätiölle, kehottaen sitä aloittamaan toimitusjohtajansa Heli Välikankaan irtisanomiseen johtavat neuvottelut. Syynä oli Välikankaan kaupungille aiheuttama taloudellinen vahinko ja mainehaitta.

Syyskuun kokouksessa hallitus päätyi kannattamaan Välikankaan jatkamista tehtävässään. Ainoastaan Teräs oli irtisanomisen kannalla. Viime kokouksessaan lokakuussa hallitus käsitteli kaupungin Välikankaan irtisanomisesta antamaa ohjetta, mutta ei tehnyt asialle mitään. Ohjetta ei päätetty noudattaa, eikä asiaa päätetty esimerkiksi siirtää seuraavaan kokoukseen selvitysten vuoksi.

– Kyllä se herättää kysymyksiä. Miksi näin on toimittu, kun hallintoneuvostolta tulee yksimielinen toimiohje käynnistää toimenpiteet toimitusjohtajan irtisanomiseksi, ja hallitus päättää täysin päinvastaisesti että mitään toimia ei tehdä, eikä päättänyt käsitellä sitä myöhemmin, Kajula sanoo.

”Asian olisi pitänyt mennä yksimielisesti eteenpäin”

Eemeli Kajula kertoo kaupungin selvittäneen Kuntaliitosta, että Rovaniemen kaupungin alainen RKKS rinnastuu kaupunkikonserniin, jota koskee omistajien antama ohjeistus.

– Tämän kokoluokan asiassa, kylläkin keskustelujen kautta, asian olisi pitänyt mennä yksimielisesti eteenpäin, Kajula sanoo.

Kajula, samoin kuin säätiötyöstä eronnut Teräs katsovat, että säätiön toiminta pitäisi muuttaa avoimeksi. Esimerkiksi kaupunginhallituksen jäsenet eivät pääse näkemään säätiön hallituksen asialistoja tai pöytäkirjoja. Vertailun vuoksi Rovaniemen kaupunginhallituksen asialistat ja pöytäkirjat ovat jokaisen rovaniemeläisen luettavissa. Kajulan mielestä kaupunkilaisten pitäisi päästä katsomaan kaikki säätiön päättämät avustukset suoraan verkkosivuilta.

Kylien kehittämissäätiö perustettiin vuonna 2006, kun Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät. Säätiön tehtävä on tukea Rovaniemen kylien elinkelpoisuutta muun muassa jakamalla avustuksia. Säätiön pääoma on yli 20 miljoonaa euroa.

Kajula harmittelee tilannetta, jossa RKKS sinänsä tekee tärkeää työtä kylien hyväksi, mutta nyt huomio on ajautunut väärille urille sen vuoksi, että hallituksen ja hallintoneuvoston yhteys ei toimi.

Enemmän aiheesta:

Rovaniemen kylien kehittämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Nina Teräs irtisanoutui tehtävästään

Rovaniemen kaupunki irtisanoi sijoitussotkuissa ryvettyneen Heli Välikankaan – irtisanominen astuu voimaan välittömästi

Heli Välikangas valittiin Rovaniemen kylien kehittämissäätiön toimitusjohtajaksi – virkarikossyyte ei painanut vaa'assa

Yli 100 000 euron korvauksiin tuomittu Heli Välikangas ei menettänyt Rovaniemen kylien kehittämissäätiön hallituksen luottamusta: “Täysi luottamus”

Selvitys toi esille: Rovaniemen kaupunki on rahoittanut kylien kehittämissäätiötä vuosittain puolella miljoonalla 16 vuoden ajan

Suosittelemme sinulle