Hyppää sisältöön

Alfred Kordelinin 50 000 euron palkinnot kapellimestarille ja kahdelle professorille

Professorit Ilari Sääksjärvi ja Minna Halme sekä kapellimestari Dalia Stasevska ovat säätiön mukaan ansioituneet myös yhteiskunnallisina vaikuttajina.

Tänä vuonna palkinnon saivat luonnon monimuotoisuutta tutkiva Ilari Sääksjärvi, kapellimestari Dalia Stasevska ja vastuullista liiketoimintaa tutkiva Minna Halme. Kuva: Hanna Oksanen / Turun yliopisto, Jarmo Katila ja Ronnie Holmberg / Yle

Alfred Kordelinin 50 000 euron palkinnot myönnettiin tänä vuonna vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halmeelle, kapellimestari Dalia Stasevskalle ja biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvelle.

– Tämän vuotiset palkinnon saajat edustavat parhaiten tulevaisuuden tekijöitä, sillä erinomaisten ansioidensa lisäksi he ovat toiminnallaan onnistuneet koskettamaan monia, kuvailee palkintotoimikunnan puheenjohtaja Juha Laaksonen Alfred Kordeliin säätiön tiedotteessa.

Säätiö palkitsee vuosittain kahdesta kolmeen henkilöä tai tahoa toiminnastaan tieteen, taiteen ja kansalaisyhteiskunnan aloilla.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli tänä vuonna 48.

Dalia Stasevska

Dalia Stasevska toimii tällä hetkellä Lahden sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana sekä Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana.

Palkintotoimikunta kuvailee Stasevskan nousseen lyhyessä ajassa yhdeksi maailman arvostetuimmista kapellimestareista. Uransa lisäksi Stasevska on säätiön mukaan osoittanut vahvaa tahtoa vaikuttaa oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman rakentamiseksi.

Kuvassa ylikapellimestari Dalia Stasevska Sinfonia Lahden harjoituksissa tammikuussa 2022. Kuva: Mika Kupari/ Sinfonia Lahti

Minna Halme

Professori Minna Halme työskentelee johtamisen professorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa, jossa hän on ollut perustamassa monitieteistä Creative Sustainability -maisteriohjelmaa, Aalto Global Impactia ja Aalto Sustainability Hubia.

Palkintotoimikunnan mukaan Halme on tutkimustyöllään osoittanut, miten uusilla liiketoimintamalleilla voidaan ratkaista luontokadon, ilmastonmuutoksen tai globaalin köyhyyden kaltaisia suuria ongelmia. Halmeen todetaan myös tuoneen esiin, että kestävämpi liiketoiminta voi olla pitkällä aikavälillä myös taloudellisesti järkevämpää.

Aalto-yliopiston professori Minna Halme on tutkinut kestäviä liiketoimintamalleja. Kuva: Meri Lantela / Yle

Ilari Sääksjärvi

Professori Ilari Sääksjärvi toimii Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtajana ja Suomen Luontopaneelin varapuheenjohtajana.

Palkintotoimikunnan mukaan Sääksjärvi on Minna Halmeen tavoin ansioitunut tieteentekijänä, opettajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Sääksjärvi on ansioitunut heikosti tunnettujen trooppisten hyönteisten monimuotoisuuden tutkimuksessa.

Palkintotoimikunta kuvailee Sääksjärven havainnoillistaneen, kuinka moninaisin tavoin luontokato on yhteydessä yhteiskunnan ja ympäristön tasapainoon ja kiittelee professorin työtä tiedekasvattajana ja tiedon levittäjänä.

Ilari Sääksjärvi on kiertänyt myös kouluissa ja päiväkodeissa puhumassa sademetsistä. Kuvassa professori Turun kasvitieteellisessä puutarhassa 2019. Kuva: Yle / Annika Holmbom

Suosittelemme sinulle