Hyppää sisältöön

Porin kaupunginjohtajavaali voi ratketa yllättävällä tavalla – Lauri Innan kannatus vaikuttaa olevan vahvassa nosteessa

Haastattelukierroksen perusteella Lauri Innalla arvellaan olevan kannatusta kaikissa valtuustoryhmissä. Osa valtuutetuista pitää mahdollisena, että Inna valitaan jo ensimmäisellä kierroksella.

Lauri Inna, Krista Kiuru ja Lauri Kilkku yhdistelmäkuvassa, loppusuoralla olevat Porin kaupunginjohtajaehdokkaat.
Porin kaupunginjohtajakandidaatit Lauri Inna, Krista Kiuru ja Lauri Kilkku osallistuvat tänään paneelikeskusteluun valtuuston edessä. Kuva: Kimmo Gustafsson, Petteri Sopanen ja Katja Halinen / Yle
Mika Viljanen

Maanantaina 14. marraskuuta Porin valtuusto on tärkeän päätöksen äärellä. Silloin selviää, onko Porin uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna, Lauri Kilkku vai Krista Kiuru.

Tänään kolmikko osallistuu kaupunginvaltuuston edessä paneelikeskusteluun, jolla voi olla oma merkityksensä lopputulokseen. Uniikissa porilaisessa politiikanteossa viikko on pitkä aika ja paljon saattaa tapahtua.

Porilaiset päätöksenteon perinteet viittaisivat vahvasti siihen suuntaan, että vanha oikeisto-vasemmisto -asetelma nousee taas esiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että valtuusto jakautuisi kaupunginjohtajavaalin toisella kierroksella rajusti kahtia, mikäli demariministeri Krista Kiuru on vielä kisassa mukana.

Soittokierros valtuutetuille kertoo kuitenkin toisenlaista tarinaa.

Lähes kaikki haastatellut valtuutetut uskovat, että ainakin suurin osa valtuutetuista äänestää tällä kertaa sitä ehdokasta, jonka kokevat parhaaksi vaihtoehdoksi uudeksi kaupunginjohtajaksi puoluetaustaan katsomatta.

Tätä luonnollisesti helpottaa se, että kyseessä on suljettu lippuäänestys.

Laurin Innan osakkeet nousussa

Suurin osa haastatelluista valtuutetuista uskoo, että tällä hetkellä Keskon aluejohtajana toimivan sitoutumattoman Lauri Innan kannatus on varsin korkeaa.

Lähes kaikki haastatellut valtuutetut uskovat myös, että Inna saa jo kaupunginjohtajavaalin ensimmäisellä kierroksella ääniä kaikista valtuustoryhmistä.

Rohkeimpien arvioiden perusteella Innalla on jopa mahdollisuus saada vaalin ensimmäisellä kierroksella tarvittava enemmistö taakseen.

Innan kannatus varsinkin valtuuston keskiryhmissä eli vihreissä, keskustassa ja kristillisten joukossa arvioidaan hyvin vahvaksi, samoin perussuomalaisten keskuudessa.

Unohtaa ei kuitenkaan sovi sitä, että Krista Kiurun (sd.) ja Lauri Kilkun (kok.) poliittiset viiteryhmät ovat Porin valtuuston kaksi suurinta puoluetta. Esimerkiksi Kiurun uskotaan saavan tukea etenkin vasemmistoliiton ryhmästä.

Suurin osa haastatelluista uskookin, että vaali menee toiselle kierrokselle. Moni arvelee, että tässä tilanteessa todennäköisin finaalipari olisi Kiuru ja Inna, mutta Lauri Kilkun mahdollisuuksiakaan ei kokonaan suljeta pois.

Samaa mieltä noin kymmenen haastatellun valtuutetun joukko on ainakin yhdestä asiasta: tarkkaa äänestyksen kulkua ei kukaan pysty tässä vaiheessa varmuudella ennustamaan.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle