Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto on yksityisissä keskusteluissaan ukrainalaisjohtajien kanssa kehottanut viestimään avoimuutta mahdollisiin neuvotteluihin Venäjän kanssa. Samalla yhdysvaltalaiset toivovat, että Ukraina ei julkisissa lausunnoissaan täysin tyrmäisi rauhanneuvottelujen mahdollisuutta. Ukraina on kieltäytynyt neuvotteluista niin kauan, kun presidentti Vladimir Putin on vallassa.
Asiasta kirjoittaa the Washington Post (siirryt toiseen palveluun), joka on haastatellut keskusteluista perillä olevia lähteitä.
Niiden mukaan Yhdysvallat ei ole painostamassa Ukrainaa neuvottelupöytään Venäjän kanssa. Sen sijaan amerikkalaisviranomaiset pyrkivät turvaamaan sen, että muiden valtioiden tuki Ukrainalle jatkuu. Huolenaiheena on, että Ukrainaa tukevissa liittolaismaissa äänestäjät turhautuvat ja pelkäävät sodan jatkuvan vuosikausia.
”Ukraina-väsymys on todellisuutta joissakin liittolaismaissamme”
Yhdysvalloissa on jo kuultu soraääniä Ukrainalle toimitettua miljardien tukipaketteja vastaan. Esimerkiksi kongressin edustajainhuoneessa republikaaniryhmää johtava Kevin McCarthy sanoi hiljattain, että ”avoimet shekit” Ukrainalle loppuvat, jos republikaanit voittavat enemmistön kongressin edustajainhuoneeseen välivaaleissa, jotka pidetään tiistaina.
The Washington Postin mukaan amerikkalaisviranomaiset ovat yhtä mieltä ukrainalaisten virkaveljiensä kanssa siitä, ettei Putin ole nyt tosissaan rauhanneuvottelujen suhteen.
Kuitenkin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin täysi tyrmäys neuvottelumahdollisuudelle on herättänyt huolta joissakin Euroopan, Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maissa, kertovat amerikkalaisviranomaiset. Kyseisissä maissa kärsitään eniten sodan aiheuttamista vaikutuksista elintarvikkeiden ja polttoaineen hintoihin.
– Ukraina-väsymys on todellisuutta joissakin liittolaismaissamme, sanoo nimetön viranomaislähde lehdelle.
Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan vakuutti perjantain yllätysvierailullaan Kiovassa Yhdysvaltain vankkumatonta tukea Ukrainalle ja sen kansalle.
– Aiomme varmistaa, että täällä on tarvittavat resurssit ja että saamme tarpeeksi ääniä tuelle molemmilta puolilta, Sullivan sanoi lehdistötilaisuudessa, viitaten tiistain kongressivaaleihin.
Lähde: Reuters