Hyppää sisältöön

Marraskuun loppuun mennessä Herson on vapautettu ja tilanne jäätyy Dneprjoen rannoille, sanoo Martti J. Kari Ukrainan vastahyökkäyksestä

Entinen tiedustelueversti Martti J. Kari arvioi Ylen aamussa, että Herson on marraskuun loppuun mennessä Ukrainan hallussa.

Entinen tiedustelueversti Martti J. Kari uskoo, että Hersonissa päädytään jäiseen pattitilanteeseen sen jälkeen, kun Ukraina saa kaupungin vapautettua venäläisistä.
Veikko Eromäki

Ylen aamussa vieraillut entinen tiedustelueversti ja tutkija Martti J. Kari arvioi, että Ukrainassa Hersonin suunnalla tapahtuu marraskuun loppuun mennessä.

Paikan päältä tulee Karin mukaan ristiriitaista tietoa: toisaalta Venäjä linnoittaa ja rakentaa puolustusasemia Dneprjoen itärannalle, mikä viittaa venäläisjoukkojen valmistautuvan alueen puolustamiseen.

Toisaalta Hersonin kaupungin ja lähikylien asukkaita evakuoidaan ja venäläiset ovat vilautelleet sen mahdollisuutta, että paikallinen Nova Kahovkan pato vaurioituisi taistelujen seurauksena. Padon murtuminen johtaisi merkittävään tulvaan alueella, ja muuttaisi ukrainalaisten etenemisen vaikeaksi rämpimiseksi järviksi vettyneissä pelloissa. Toisaalta tulvasta olisi harmia myös venäläisille.

Kuva: Samuli Niemi-hukkala / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

– Jos venäläiset räjäyttäisivät Kahovka-padon, niin suurin osa heidän Dneprjoen itäpuolen puolustuslinjoistaan jäisi tulvaveden alle, Kari arvioi.

Venäjän pitääkin tasapainotella, mistä liikkeestä alueella olisi eniten hyötyöä.

Aloite Hersonissa on joka tapauksessa Ukrainalla, ja Kari arvioi asioiden etenevän nopeasti.

– Ukraina painaa päälle, ja todennäköisesti marraskuun loppuun mennessä venäläiset jotuvat luopumaan Hersonin alueesta.

Tätä seuraa todennäköisesti alueen taistelujen jäätyminen: ukrainalaiset hallitsevat Hersonia ja Dneprjoen länsirantaa, venäläiset puolustuslinjoineen Dneprjoen itärantaa. Talveksi jäädään paikoilleen.

– Joen ylittäminen olisi ukrainalaisjoukoille äärimmäisen haastava operaatio, Kari sanoo.

Tällainen pattitilanne Hersonissa tarkoittaisi sitä, että Ukrainan toiminnan pääpiste siirtyisi todennäköisesti pohjoisempaan, kohti Harkovan operatiivista suuntaa. Täällä Ukraina valtaisi toimintatilaa Donetskin ja Luhanskin suunnalta, kunnes se keväällä pystyisi laukaisemaan isompia hyökkäyksiä kohti esimerkiksi Mariupolia.

Näillä tähdättäisiin Venäjän maayhteyden katkaisemiseen Krimin ja Venäjän miehittämien niin kutsuttujen kansantasavaltojen välillä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 8.11. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Ukrainan sodan polttopiste on alkutalven aikana Hersonissa – nämä viisi seikkaa tekevät alueen hallinnasta erityisen tärkeän

Financial Times: Hersonin alueella alkaa paljastua ihmisoikeusrikoksia – miehitystä vastaan kapinoinut nainen hirtettiin

Suosittelemme sinulle