Hyppää sisältöön

Oulun vanhimmat pyörätiet alkavat rapistua – uudet baanat saavat aktiivipyöräilijältä täyden kympin

Oulun pyörätieverkosto saa pyöräilyaktiivilta kiitosta, vaikka vanhimmat osuudet alkavatkin jo olla peruskorjauksen tarpeessa.

Oulun pyöräväylät hyvällä mallilla, mutta pikkuremppaakin tarvittaisiin, toteaa Oulun Polkupyräilijöiden varapuheenjohtaja Pasi Haapakorva, jota Risto Degerman haastatteli Pohjois-Suomen tv-uutisiin.
Risto Degerman

Samaan aikaan kun Oulussa rakennetaan uusia pyöräteitä ja laajennetaan pyöräbaanojen verkostoa, vanhojen pyöräväylien kunnostamiseenkin kaivattaisiin lisää kunnossapitorahaa.

Baanaverkoston rakentamisen kaupunki saa myös suoraa valtion tukirahaa, mutta vanhojen pyöräteiden kunnostaminen on osa kaupungin omaa kunnossapitobudjettia.

Aktiivipyöräilijä ja Oulun polkapyöräilijöiden puheenjohtaja Otto Simola ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Pasi Haapakorva kehuvat Oulun pyöräverkostoa kokonaisuudessaan, sillä harvassa kaupungissa pyöräreittejä pitkin pääee kulkemaan eri puolille kaupunkia samaan tapaan kuin Oulussa.

– Varsinkin keskustan ulkopuolella pyöräväylät ovat pantuneet, kun baanoja on rakennettu ja rakennetaan moneen eri suuntaan, mutta keskustassa olisi vielä tekemistä, sanoo Otto Simola.

Keskustassakin on suunnitelmia, mutta nykyisin tilanne on vielä sekava, sillä ihmisillä ei ole selkeää käsitystä siitä, missä pyöräilijän kuuluisi liikkua. Esimerkiksi jalkakäytävät eivät ole pyöräilijöitä varten.

– Suunnittelussa pitäisi olla sellainen pääsääntö, että ihminen tietää heti, missä voi pyöräillä. Nyt näin ei ole. On paljon jalkakäytäviä, jotka näyttävät pyöräteiltä ja pyöräteitä, jotka näyttävät jalkakäytäviltä eikä ympäristö ohjaa oikeanlaiseen liikkumiseen, Simola sanoo.

Oulun vanhimmat reitit ovat jo 50 - 60 vuoden ikäisiä ja niiden pinta on monin paikoin halkeillut ja niihin on ajan kuluessa ilmestynyt kuoppia ja töyssyjä.

Pasi Haapakorva sanoo, että nyt on satsattu lähinnä uusien baanojen tekemiseen, mutta vanhat reitit ovat päässeet rapistumaan tai ainakin ne ovat jääneet ajastaan jälkeen.

– Jos siellä on vaurioita niin pitää sitten keskittyä ajaessa siihen vaurioiden väistelyyn, jolloin huomio on poissa siitä muusta liikkumisesta. Siellä on kumminkin muitakin likkujia ja pitää jalankulkijoitakin katsoa ja antaa heille turvallinen tila, Hapakorva sanoo.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lueja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle